banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Kuran okuyan amiraller fişlenmiş!
Balyozcuların, darbeden önce tutuklanmaları için hazırlık yaptığı 16 amirali adım adım izleyerek fişlediği ortaya çıktı.

Balyoz'u hazırlayan cuntanın, darbeden önce tutuklanmaları için hazırlık yaptığı 16 amirali adım adım izlediği ortaya çıktı. Amiralleri göz hapsine alan subayların, "Müslümanların kutsal kitabı olarak bilinen Kur'an'ı radyodan okuttu", "Ramazan'da bazı günler oruç tuttu" gibi fişlemeleri, komutanları 'sakıncalı' listesine soktu.

Müslümanların kutsal kitabı Kur'an'ı okuttu!

Balyoz'u hazırlayan cuntanın darbe öncesi tutuklayacağı 16 amirali düşük rütbeli subaylara adım adım izlettiği ortaya çıktı. Balyoz'un eylem planlarından 'Suga' çerçevesinde İstanbul, İzmir ve Ankara'daki birliklere gönderdiği emirle komutanların tutuklanmasını isteyen Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, amiralleri izleterek fişletti. Şenol'la ilgili her ay tutulan fişleme notlarında "Müslümanların kutsal kitabı olarak bilinen Kuran'ı okuttu", "Ramazan'da bazı günler oruç tuttu" gibi ifadeler darbe hazırlıklarının en ince ayrıntıya kadar hesaplandığını gözler önüne serdi.

TUĞAMİRALE YÜZBAŞI TAKİBİ

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen Balyoz belgeleri, başını dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın çektiği yapılanmanın, darbe karşıtı komutanları gözetim altında tuttuğunu gösterdi. Belgelere göre, Oramiral Özden Örnek'in darbe öncesi tutuklanmaları için ağır silahlı 2 subay görevlendirilmesini emrettiği komutanlar, adım adım izlenerek haklarında aylık raporlar tutuldu. İzmir'den TCG Gaziantep Gemisi'nin komutanı Dz. Kurmay Yarbay Ümit Metin adına imzaya açılmış 'gizli' ibareli 'yeniden yapılanma faaliyetleri' konulu bilgi notunda, tutuklanacak komutanlardan Tuğamirel Ahmet Aksoy'la ilgili fişleme bilgileri yeraldı. 2 maddelik notta "Tuğa. Ahmet Aksoy, Ekim 2002 ayında mesai saatleri dahilinde resmi görüşmeler haricinde ziyaretçi kabul etmemiştir. Mesai Sonrası izleme faaliyetleri Ekim ayı boyunca Dz. Yzb. Aykar Tekin tarafından icra edilmiştir. Mesai saatleri sonrası faaliyet programında sıra dışı ziyaret tezpit edilmemiştir. Arz ederim" ifadesi yeraldı.

'RADYODAN KUR'AN OKUTMAK SUÇ OLDU'

Aynı subay tarafından kasım ayına ait raporda ise amiralin mesai saatlerinde, resmi görüşmeler haricinde önemli bir ziyaretçi kabul etmediği belirtildi. Ancak Ramazan ayının ilk iki gününde Aksaz Üs Radyosu'nda yaptırdığı yayın anlatılırken Kur'an'dan 'Müslümanların kutsal kitabı' diye bahsedilmesi dikkat çekti. Notta "Müslümanların kutsal kitabı olan Kur'an'dan bölümler yayınlanmasına izin vermiş, ancak Kurmay Başkanı'nın itirazlarına dayanamayarak yayına son verilmiştir" denildi. Raporda, Aksoy'un mesai saatleri dışındaki ziyaretlerinde sıra dışı bir gelişme olmadığı belirtildi. İki belgedede son değişikliği kaydedenin Balyoz sanığı emekli Tuğamiral Ramazan Cem Gürdeniz olduğu tespit edildi.

MİSAFİRLERİNİ BİLE TAKİBE ALDILAR

Darbe öncesinde tutuklanacak 16 komutandan Tuğamiral Ahmet Şenol'un da adım adım izlendiğini gösteren belgeler Donanma'dan çıktı. TCG Kartal Gemisi'nin komutanı Yüzbaşı M. Cem Kızıl'ın imzasına açılan 'şenolkasrap' adlı belgede, Şenol'un da mesai içinde ve mesai sonrasında izlendiği, ziyaretçilerinde herhangi bir olağandışı durum tespit edilemediği belirtildi. Belgede "Ramazan ayında bazı günlerde oruç tuttuğu tespit edilmiştir" fişleme bilgisine de yer verildi.

Şifahi emirle Atatürkçülük kontrolü

Gölcük'te ele geçirilen Balyoz belgeleri, darbe yapılanmasına karşı olan komutanların yanı sıra Yunanistan'la Ege'de gerginlik çıkarmayı öngören 'Suga' planında görev alacak personelin de sızmalara karşı gözetim altında tutulduğunu ortaya kodu. 'Takip' isimli, 'yeniden yapılandırma faaliyetleri' konulu 'gizli ibareli' belgede planda görev alacak subay ve astsubayların evlerinin 2 personel tarafından incelendiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

EVLERE KADAR İNCELEMİŞLER

"Suga harekat planı yeniden yapılandırma faaliyetleri kapsamında aşağıda açık kimlikleri belirtilen görevli personel tarafından; Muğla bölgesinde görevli subay ve astsubayların Kasım ayında Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri ile Atatürk İlke ve İnkılaplarının kontrol edilmesi maksadıyla, evlerinde gerekli incelemeler yapılmıştır. Bu kapsamda takip edilmesi gereken bir duruma rastlanmamıştır. Arz ederim. "

Darbe planında görev alacak personelin kontrol altında tutulduğunu gösteren 'rapor03' adlı bilgi notunda ise 5 astsubayın yaptığı incelemenin detaylarına yer verildi. Notta "Ekim ayı içerisinde Donanma Komutanlığı bağlısı birliklerde görevli astsubayların Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri ile Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılıklarının kontrol edilmesi maksadıyla, ev ve işyerlerinde gerekli incelemeler yapılmıştır" denildi. İncelemelerde, görevli personelin evlerine gelen ziyaretçilerin de takip edildiği belirtilerek olumsuz bir duruma rastlanmadığı not edildi.

AMİRALİN MAİLLERİ KONTROL ALTINDA

'Devrim' isimli bilgi notunda ise Suga'da görev alacak personelin maillerinin de incelendiğini gösterdi. 3 maddelik belgede "Daha önce emredilen listedeki personele ait 18 Kasım-16 Aralık tarihleri arasında e-mail hesap kayıtları EK'te sunulmuştur. Özellikle Ankara bölgesindeki personelin e-mail kayıtlarının büyük olması sebebiyle ön incelemeye devam edilmektedir. Diğer bölgelere ilişkin yapılan ön incelemede kayda değer bilgi/belgeye ulaşılamamıştır. Ayrıca özellik arz ettiği belirtilen Tümamiral Murat Bilgel'e ait e-maillerde kişisel veriye rastlanmamıştır" denildi. Rotahaber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.