banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Sanlıurfa Haber Pirhalil Gaziantep Martin Vitik

Köylüler işi gücü bırakıp göktaşı arıyor

Merkez Sarıçiçek köyü sakinleri, düşen meteorit parçalarının değerli olduğu ve yüksek fiyata alıcı bulduğu fısıltıları üzerine günlerini meteoritin düştüğü alanda taş aramakla geçiriyor.

Köylerine düşen göktaşlarını aramaya koyulan Metin Ergün, “Bingöl Sarıçiçek köyünde oturuyorum. 02 Eylül 2015 tarihinde gece 23.00 sıralarında bizim köyün üzerine yanan bir cisim geldi ve tam da bulunduğumuz noktada patladı. Sabah olduğunda hemen tarlayı aramaya çıktık ve göktaşını bulduk. Bu taşları önce Bingöl Üniversitesine yolladık 2 adet. Taşları bize geri gönderip bizde böyle bir bilim dalı yok dediler. Basında çıkan haberler üzerine NASA yetkilileri İstanbul Üniversitesinden Doç. Doktor Ozan Unsalan beyi aramışlar. Sonra da ağabeyim Nezir Ergün’e ulaşıyorlar. Akabinde NASA yetkilisi Meteor Astronomer Dr. Peter Jenniskens ve İstanbul Üniversitesinden Doç. Dr. Ozan Unsalan ile arazide inceleme yaptık. Toplamda 19 adet göktaşı bulundu. Dr. Peter sonrasında şöyle bir bilgi verdi bizlere; ‘Dünya var olduğu günden beri toplamda 16 adet göktaşı dünyaya düşmüş ve Bingöl’e düşen göktaşıyla beraber bunun 17'ye yükseldiğini belirtti. Bu taşın çok değerli olduğunu bu nedenle köyümüzün dünya çapında tanınacağını söyledi." dedi.

Ergün konuşmasına şöyle devam etti: “Yapılan incelemelerden sonra bütün köylü bu taşı aramaya koyuldu. Öncesinde köylü bizimle dalga geçiyordu bu taş değersizdir boşuna gezmeyin, aramayın diye. Dr. Peter’in açıklamalarından sonra civar illerden göktaşını merak edip gelenler oluyor. Son olarak Almanya’dan bir madenci gelip taşları inceledi ve bu taşın çok değerli olduğunu belirtti. 1 ay sonrada gelip taşları bizlerden satın alacağını söyledi. Kim sizlere ne fiyat verirse ben size 10 dolar daha fazla vereceğim dedi. Tahmini bir fiyat söyledi sadece bin dolardır diye.” dedi.

“Cümbür cemaat göktaşı arıyoruz”

Almanya’dan gelen bir madencinin bu taşların gramının bin dolar olduğunu söylemesi üzerine bir haftadır tarlada cümbür cemaat taş aradıklarını söylen Ergün, “Almanya’dan bir madenci geldi ağabeyim Hacı Sabri’nin evine çünkü en büyük taş ondaydı. Taşa bakıp incelediklerinde çok değerli bir taş olduklarını söylediler. Gramının bin dolardan daha fazla olduğunu söyledi Almanya’dan gelen madenci. Bir ay sonra gelip taşları alacağını ifade etti. Şuanda bir haftadır biz de bütün köylüler olarak taş aramaya çıktı. Çoluk, çocuk aile hep beraber arıyoruz. Herkes bize gülüyor. Biz de sonunun ne olacağını bilmiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Herhangi bir şey bulamadım aramaya devam ediyorum”

Göktaşının düştüğü andan itibaren tarlada taş aramaya koyulduğunu belirten İsmail Ergün, “Şuana kadar herhangi bir şey bulamadım ben. Arkadaşlardan bulanlar var. Gezmeye devam ediyorlar. Havada patlamış ve 30 kilometrelik alana dağılmış. Çoluk, çocuk hepimiz buradayız. Aramaya devam ediyoruz. İnşallah bulabiliriz.” diye konuştu.

“İstanbul’dan taş aramak için geldim”

Göktaşı aramak için İstanbul’dan geldiğini belirten köylülerden Ensar Ergün ise, “Bu taşın çok değerli olduğundan bahsediyorlar. Ne kadar doğru, ne kadar yanlış olduğunu bilemiyorum. Yalnız yetkililerin muhakkak bildikleri bir şey vardır. Ben de İstanbul’dan geldim bugün umarım biz de buluruz bir tane veya çok bulurum. Herkese bol şans diyorum.” ifadelerini kullandı.

Eylül başında düşen meteorit parçalarından bazıları, merkez Sarıçiçek köyü kırsalına düşmüş, bu olay özellikle göktaşı incelemelerinde bulunan Türkiyeli bilim adamları ve NASA’nın (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi) dikkatini çekmişti. (Nihat Kanat - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.