banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Suriye Urfa Haberleri

Köylüler işgal edilen merasını geri istiyor

 

Muş Merkeze bağlı Tandoğan Köylüleri yıllardır kamu kurum ve kuruluşları tarafından arazi ve meralarının işgal edildiğini iddia etti. Köy Muhtarı Mehmet Şirin Bozyiğit, köyün resmi kurumların mağduru haline geldiğini belirterek çöp ve kazılar nedeniyle köyün yaşanmaz hale geldiğini söyledi.

“Her yıl 5 veya 10 tane hayvanımız telef olmakta”

Muş Belediyesinin mera arazisini bozduğu ve çöp nedeniyle yaşamlarının oldukça zorlaştığını belirten Köy Muhtarı Mehmet Şirin Bozyiğit; "Yıllardır burada Muş Belediyesinin döktüğü çöpten dolayı mağduruz.  Her yıl 5 veya 10 tane hayvanımız telef olmakta. Vatandaşın tek gelir kaynağı hayvancılıktır. Tandoğan köyünün tek merası burasıdır. Şu gördüğünüz çöplük alanıdır. Yıllardır bunu yetkililere söylüyoruz ama bir türlü bir önlem alınamadı. Her seferinde şuraya aldık, buraya aldık bahanesiyle bizi oyalıyorlar. Meranın çoğunu kazıyıp, hafriyat olarak götürüp yollara malzeme olarak kullanıyorlar. Burası resmen çöplük yuvasına dönmüş durumda, sorunun çözülmesini ve bu pisliğin bir an önce buradan kaldırılmasını istiyoruz'' dedi.

Sorunun çözümü için Muş Tarım İl Müdürlüğü'yle görüştüğünü fakat sorunun çözümüne dair hiç bir adımın atılmadığını ifade eden Bozyiğit; "İl Tarım Müdürüne, biz Tandoğan köyü olarak büyük ve küçükbaş hayvan besliyoruz dedim. Tarım müdürü bana, hayvan tespitinizi yapın, nerede sizin meranız gasp edilmişse biz tarım olarak hayvanlarınıza mera tahsis etmek zorundayız dedi. Ben de hayvan tespiti yaparak dilekçemi yazdım. Gelen cevapta ise bu konuyla ilgili hiç bir şey yok. Cevapta havadan sudan şeyler yazılmıştı.'' diyerek yetkililerin umursamazlığına dikkat çekti.

“Arazimizin 22,5 dönümü belediyenin sıcak asfalt şantiyesine tahsis edilmiş”

Belediyenin de köy arazisinde sıcak asfalt şantiyesi kurarak köy arazisini işgal ettiğini söyleyen Bozyiğit;  "Arazimizin 22,5 dönümü belediyenin sıcak asfalt şantiyesine tahsis edilmiş, fakat 45 dönümün etrafına sur çekilmiş durumda. Köyün meralarına el koymuşlar. Bu bağlamda köyün tek merası burası olduğu için bizim hayvanlarımız ne olacak? Meramızın sınırında dere (Havadorik deresi) geçmektedir. Bahar ayında yağan yağmurla beraber bu dereye dökülen çöplükler su taşkınlığı sebebiyle meraya yayılıyor. Bu yüzden pislikler tehlike arz ediyor. Bu anlamda yetkililerden ricamız, bir an önce bu çöplüğün buradan kaldırması ve meranın tekrar köylüye tahsis edilmesidir.'' şeklinde konuştu.

“Meramızı çoğunlukla Muş belediyesi işgal etmekte”

Şikâyetlerine devam eden Bozyiğit; "Meramızı çoğunlukla Muş belediyesi işgal etmekte. Merada park yapılarak, kültür bakanlığından ödenek çıkarılmış. Ama resmi hiçbir işlem yok. Muş Tarım Müdürlüğü görevini yapmıyor. Çünkü tarım arazileri bu şekilde ziyan ediliyor. Meramız dere yatağı gibi algılanarak kazılar yapılıyor. Yolun ön tarafından park olduğu için parkın arka tarafı talan edilmiş durumda. Bu nedenle tarım müdürlüğü ekipleri, gelip yerinde inceleme yaptıklarında görecekler ki Tandoğan köyü mağdur durumdadır." diyerek yetkili kurumları göreve çağırdı.

Muhtar Bozyiğit, toplamda yaklaşık olarak 400 dönüme yakın köy arazisinin işgal edildiğini iddia etti. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.