banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Köpek kuduz çıkınca köy karantinaya alındı

Kızıltepe ilçesine bağlı Harmandüzü (Mevijo) mahallesinde geçtiğimiz günlerde  mahalle sakini Cemal Göktaş’ı ısıran köpek, yapılan tetkiklerin ardından kuduz çıkınca köy, Kızıltepe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından karantinaya alındı. Köyün giriş ve çıkışlarına, “Bu mahallede kuduz salgını var” levhaları konuldu.

Kızıltepe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nevaf Kalkan köyde yapılan çalışmaları inceleyerek saldırıda yaralanan Göktaş’ı evinde ziyaret etti.

Olay gecesini anlatan Göktaş, “Gece saat 03.00’te lavabo ihtiyacımı gidermek için uyandım. Lavabo evimin avlusunun 10 metre ilerisindeydi. Avluda köpeği görünce taş attım o da üzerime saldırdı ve yüzümü yaraladı. Elimle kendimi korumaya çalışırken bu kez elimi ısırdı. Isırmasıyla 2 parmağım kesildi. Ardından Kızıltepe Devlet Hastanesine gittim. Orada yapılan müdahalenin ardından Mardin Devlet Hastanesine gittik. Orada gerekli müdahaleler yapıldı. Kuduz aşısı da oldum. Şimdilik 2 aşım daha kalmış. Şuan kendimi çok iyi hissediyorum.” dedi.

Tarım ilçe Müdürü Nevaf Kalkan ise Elazığ’da yapılan tetkikin ardından köpeğin kuduz çıktığını ve ardından köyü karantinaya aldıklarını belirterek, “10 Ekim Cumartesi günü bize gelen bir ihbar üzerine ekibimizi buraya yönlendirdim. Köyden gelen ısırma vakasından dolayı öldürülmüş köpek bulundu. Köpeğin kuduz olup olmadığı anlaşılması için beyninin laboratuvar ortamında incelenmesi gerekiyordu görevli arkadaşlarımız tarafından köpeğin kafası kesilerek Elâzığ laboratuvarına gönderildi. Sonuç pozitif çıkınca köyde karantina çalışmalarımızı başlattık. Gerekli olan bütün tedbirlerimizi aldık. Gerek sağlık teşkilatına gerek belediyeye yazışmalarımızı yaptık. Şuan her şey kontrol altında, bir sıkıntı yok. Köpeğin ısırdığı şahsın ilgili sağlık ekipleri tarafından aşıları yapılmış, öldürülen köpek ise köylüler tarafından açılan 2 metrelik bir kuyuya konulup üzeri kireçle kapatılmış. Şu anda köyde herhangi bir sıkıntı yok. Kuduz vakalarında sadece ısırılmış vatandaşlar aşılanır. Biz tedbir olarak köyde bulunan evcil köpek ve kedilere de aşılama işlemi yapıyoruz.” diye konuştu.(Mehmet Aslan-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.