banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haber Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri

Kobani'den kaçanların durumu içler acısı

Suriye’nin Kobani şehrinde IŞİD ile YPG arasında yaşanan çatışmalardan kaçarak Türkiye’nin Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine geçişleri sağlanan yaklaşık 60 bin Kobanili Kürtlerin hali yürek burkuyor.

Geçiş yapan Kobanililerden Bazıları akrabalarının bulunduğu Şanlıurfa, Gaziantep, Adana Mersin gibi illere göç ediyor.  Suruç ilçe merkezinde kalanlar taziye evleri, düğün salonu ve Suruç Yatılı ilköğretim Bölge Okulu'na (YİBO) yerleştirilirken yüzlerce yaşlı, kadın ve çocuk ise parklarda ve kaldırımlarda yatarak sabahlıyor.

Dün akşam sınırdan geçerek Suruç ilçe merkezine gelen Kobanili aileler yaşadıklarını İlke Haber Ajansına anlattı.

Kobani’nin Aynbate köyünden çocuklarını alarak kaçtıklarını söyleyen Leyla Mustafa, “IŞİD Karamuğ köyünü geçirdikten sonra Aynbate'ye yöneldi. Biz de Aynbate'de kalıyorduk oradan kaçtık. Kobani’den sınıra geldik. 2 saat sınırda bekledik. 2 saatlik beklemeden sonra askerler sınırdaki tellerli kesip bizi sınırdan geçirdiler biz de buraya geldik. Burada rezil perişan olduk. Kadın halimizle nereye gideceğiz. Ortalıkta kaldık. İki evimiz mağazamız vardı. Bütün varlığımızı bırakıp 6 kız ve 3 erkek çocuğumu alarak kaçtık. Biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz." Diyerek çaresizliğini dile getirdi.

Mehmet Abdülkadir ise, “Kobani'de çok büyük bir savaş var. Orada hiç bir şey kalmamış oradaki durum anlatılamaz yaşlarımızı ve çocuklarımızı alarak kaçtık. Ne yemek ne su ne de yatacak yerimiz var. Dün akşam hepimiz yerlerde yattık.” dedi.

Evinin kapısını kapatmadan çocuklarıyla beraber kaçtıklarını belirten Bedia İbrahim ise, “Ben Kobani’den geldim. Çocuklarımı alarak evimizin kapısını dahi kapatmadan terk edip kaçtık. 2 saat yürüyerek Suriye Türkiye sınırına geldik. Bizi oradan bırakmadılar daha sonra tellerin yanına hücum ettik. Orada bizi 2 saat beklettikten sonra, askerler telleri kesip bizi Türkiye tarafına geçirdiler. Biz de Suruç ilçe merkezine geldik. Bize gelen telefonlara göre Orada savaş devam ediyor. Buraya gelmemize emeği geçenlerden Allah ve Resülü razı olsun. Düştüğümüz durumdan Ancak Allah bizi kurtarır. Başka ne diyebilirim ki?” dedi.  (Mehmet Aslan - İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.