banner2
Öne Çıkanlar ABD Emir Preldzic 4 Karaköprü Narı Abdülkadir Barut Şenocak Mahallesi

Kobani köylerini YPG mi boşalttı?

Kobani’de 30 köyün IŞİD'in eline geçirilmesinin ardından başlayan göç dalgası devam ederken Suruç'a gelen mülteciler, sınırın karşı tarafından yaşananları anlattı. IŞİD'in yaklaştığı söylenerek köylerinin boşaltıldığını söyleyen mültecilerin Türkiye'ye geçmek isteyen 15 yaş ve üstü erkeklerin YPG tarafından engellediğini yönündeki sözleri ise dikkat çekti.

Günlerdir yaşanan çatışmalarla ilgili konuşan bazı Kobanili sığınmacıların verdikleri bilgiler aslında halkın YPG tarafından da mağdur edildiği ortaya koyarken yaşananlara farklı bir boyut kazandırıyor.

Kobani’ye bağlı İtveren köyünden gelen Bozan isimli bir sığınmacı, herhangi bir şeyle karşılaşmadıklarını birilerinin DAİŞ geliyor demesi üzerine köylerini terk ettiklerini belirterek şöyle konuştu: “Biz herhangi bir zulüm görmedik ama bize dediler ki kaçın biz de kaçtık. Kimse bizim evimizi yakmadı ama bizden uzakta çimento fabrikasını yakmışlar onu da kimin yaktığını görmedik.”

Suriyeli sığınmacının bu sözlerine tepki gösteren bir PKK/YPG yandaşının, neden İŞID’ın kendilerine zulmettiğini evlerini yaktığını söylemediği yönünde baskı yapması dikkat çekti.

Suriyeli sığınmacının isminin Bozan olduğunu söyleyen şahıs, ‘ben seni Suriye’de de tanıyorum. Sen Bozan değil misin’ diyerek Kobanili mülteciyi adeta tehdit etti.
Kobani kentinden geldiğini ifade eden Mehmet Abbas, “Ben Kobaniliyim. Herkes IŞİD geliyor deyince biz de savaştan kaçtık. Toplar geliyordu çimento fabrikasını yaktılar yavaş yavaş Kobani’ye geliyorlar. Biz evimizi barkımızı bırakıp geldik.

Orada birkaç akrabamız kaldı biz Türkiye hükümetinden razıyız bize kapılarını açtılar. Kobani’deki askerlerin silahları düşük ama IŞİD’in silahları çok yüksek 10 kilometreden bizi vurabiliyorlar. Zaten topu topuna asker sayımız 4 yüz veya 5 yüzdür.” diye konuştu.

Barzani, PKK size yardım etmedi mi sorusu üzerine konuşan Abbas, “Hayır hiç kimse bize yardım etmedi.” dedi.

YPG’li olduklarını ileri süren isim ve görüntü vermek istemeyen 3 Kobanili mülteci, Kobani’de yaşanan durumun çok kötü olduğunu, ellerinde bulunan mühimmatın ise tükendiğini ifade ederek YPG elbisesi ile Türkiye’ye geçiş yapamadıkları için elbiselerini değiştirerek sivil elbise ile Suruç’a geldiklerini buradan da Mersin’e gideceklerini söyledi.

Kobani’nin satıldığını söyleyen şahıslar, ne Barzani’nin ne PKK’nin ne de Türkiye’nin Kobani halkına yardım etmediğini dile getirerek, İŞID’ın Kobaniye 10 kilometre uzaklıkta olduğunu, çok geçmeden İŞID’ın Kobani’ye girme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Türkiye’nin İŞID’e yardım gönderdiğini iddia eden YPG'li mülteciler, Türkiye’nin Akçakale üzerinden İŞID’e tank ve tren ile mühimmat gönderdiğini iddia etti.

Kobani halkının yalnız bırakıldığını ileri süren ismini vermek istemeyen Kobanili mülteciler ise, askeri açıdan hiç kimsenin Kobani halkına yardım etmediğini belirterek Türkiye’ye geçmek isteyen 15 yaş ve üstü erkeklerin ise YPG tarafından engellediğini söyledi.

Öte yandan, İŞID’in Kobani’de ilerleyişi devam ediyor. Günlerdir devam eden çatışmalarda İŞID’ın 30’a yakın köyü ele geçirdiği gelen bilgiler arasında. Çatışmaların devam ettiği bölgede 60 bin kişinin Türkiye’ye geçtiği belirtiliyor. Büyük göç dalgasının etkisinde kalan Suruç ilçesinde ise yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Sıcak çatışmaların yaşandığı Kobani’de her gün daha fazla insan 8 ayrı noktadan Türkiye’ye geçmeye çalışıyor. Türkiye tarafına geçen sığınmacılar, taşıyabildikleri eşyalarını alarak geldikleri Suruç ilçesinde sığınacak bir yer arıyor. Birçok sığınmacı çeşitli illerde bulunan akrabalarının yanına sığınırken akrabaları bulunmayanların ise yetkililerin belirlediği yerlerde hayata tutunmaya çalışıyorlar. Gidecek yer bulamayan yüzlerce sığınmacı, park ve kaldırımlarda kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor. (İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.