banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Kızılkoyun mağaralarındaki mozaikler nereye gidiyor?

Nereyi kazsan tarih çıkıyor bu şehirde. Kızılkoyun mağaralarında çıkan mozaiklerde bunlardan biri. Peki, biz zenginliğimizi ne zaman hatırlıyoruz? Ve nasıl koruyoruz? Ya da soru şu şeklide bu eserlerimizi koruyabiliyor muyuz? Sahiplenip tanıtabiliyor muyuz, nerede yanlış yapıyoruz?

Şanlıurfa Kızılkoyun’da yıkılan 387 evin altında 59 mağara gün ışığına çıkarken birçok mağarada tarihi mozaikler bulunmuştu. En eski yerleşim yerlerinden olan ve her yerinden tarih fışkıran Şanlıurfa’da mozaikleri tam olarak koruyabiliyor muyuz?

Şanlıurfa’nın tarihi dokusunun korunması amacıyla 'Eski Urfa' olarak adlandırılan haleplibahçe ve Tılfındır Mahallesi’nde bir proje başlatılmıştı geçtiğimiz aylarda.

Proje kapsamında bölgede yıkılan 387 ev ve işyerinin altında, duvarlarında çeşitli hayvan figürlerinin kabartmalarının bulunduğu 59 mağaraya ulaşılmıştı.

Proje sonunda bulunan59 mağarada başlatılan restore çalışmalarında, ulaşılan bazı taban mozaikleri de koruma amaçlı sökülerek müzeye teslim edildiği ifade edilmişti.

Kanal Urfa ana haberde yayınlan “Kızılkoyun’da 59 mağara” haberinde duvarlarında bazı hayvan figürlerinin kabartmalarının bulunduğu ve roma döneminden kaldığı tahmin edilen mağaralara, restore çalışmalarının başladığı ifade edilmişti.

Tarihi Balıklıgöl’e çok yakın bir mesafede yer alan mozaikler ile Kızılkoyun mağaralarında bulunan mozaiklerin bulunduğu alanda geliştirilecek arkeolojik kazılar olasılıkla, Fırat havzası’nda ikinci bir Zeugma’nın Ortaya çıkmasına neden olacak.

Her yanında tarih fışkıran dünyanın eski üniversitesi ile Göbeklitepe ve Haleplibahçe mozaiklerinin bulunduğu Şanlıurfa’da Kızılkoyun mağaralarında bulunan mozaikleri son durumu nedir.

Geçen dönemde kamuoyunda birçok mozaiğin çalındığı ifade edilirken Kızılkoyun’da bulunan mozaikleri tam olarak koruyabiliyor muyuz?

Unutmamalıyız ki kültür turizmi kapsamında çarpık düzensiz ve çok katlı yapılaşma görüntü ses ve çevre kirliliği bakımından günümüz Şanlıurfa’nın görülmeye değer bir yönü var mı?

Şehri ziyaret edenlerin istediği tek şey tarihe tanıklık eden eserlerdir.

Kaynak:Kanalurfa

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.