banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry Ürdün Teknik Direktör Cihat Arslan

Kış lastiği zorunluluğuna rağmen Van'daki lastikçilerde hareketlilik yok

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 3 yıl önce yürürlüğe giren "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik"e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek.
bugünden itibaren kış lastiği uygulamasının başladığını belirten Van’daki lastik satıcıları, sürücülerin can ve mal güvenliği açısından lastiklerini değişmelerini ve lastik değişimini karın yağmasına bırakmamalarını söyledi.

“Sürücüler kar yağmadan kış lastiği taktırmıyor”

Van’da 3 yıldır oto lastikçiliği yapan Eşref Kara, vatandaşları kış lastiği takmaları konusunda uyardı. Zorunlu tarih gelmeden vatandaşların kış lastiklerini taktırması gerektiğini söyleyen Kara, “Bugünden itibaren kış lastiği uygulaması zorunlu oldu. 1 Aralık’ta başlayan uygulama, 1 Nisan’a kadar sürecek fakat sürücüler hava eksi derecenin altına düşmeden  kış lastiği taktırması gerekir. Bu noktada araç sahipleri, karın yağmasını beklememeleri gerekiyor. Hava eksilerin altına düşmesiyle güvenlik için kış lastiğinin takılması lazım. 1 Aralık’ta başlayan uygulamaya sürücüler alışamadı ve bu noktada sürücüler daha bilinçlenmedi. Bu yönde ise sürücüleri bilinçlendirmemiz gerekmektedir.”  diye konuştu.

Sürücüler uygulamayı mal ve can güvenliği açısından değerlendirmeli
Yaz lastiklerinin kış şartlarına uyumlu olmadığını, kış lastiğinin ise buzlanmada ve karda yol tutuşunu kontrollü bir şekilde sağlayarak fren mesafesini azaltacağını vurgulayan Kara, bundan dolayı olası kazaların önüne geçilebileceğini söyledi.

Kara, “2012'de yürürlüğe giren kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola çıkmalarına izin verilmemesi kararı, oto lastik firmaları açısında yararlı oldu. Uygulamanın yürürlüğe girmesiyle sürücüler kendilerini mecbur hissettiklerinden dolayı, bu uygulama işlerimize olumlu yansımaktadır. Fakat bu yönde Vanlı sürücüler, ya son günü bekler, ya da karın yağmasını beklerler. Kış lastiğinin zorunlu olduğu ticari araçlara bakıyoruz, gözlemlediğimiz kadarıyla çoğu bu uygulamayı dikkate almamış. Özellikle Van şartlarında okul taşıtları, yolcu ve ticari araçlara gelen bu uygulamaya uyulması gerekmektedir. Sürücüler bu uygulamayı hem can güvenliği, hem de mal güvenliği açısından değerlendirmelidir. Havanın eksi derecenin altına düşmesiyle, hava şartlarına uygun olmayan yaz lastikleri zarar görür. Zarar gören lastikler tekrar bir daha ki yaz sezonundan kullanılamayacaktır. Ayrıca kış lastikleri buzlanmada ve karda yol tutuşunu güzel sağlayarak fren mesafesini azaltmaktadır. Bu yönden bakarsak, zamanında takılan kış lastikleri olası kazaları azaltacaktır.” dedi.

Yıllardır oto lastikçiliği yapan Şabettin Uygur isimli esnaf ise, “Şu an işlerimizde bir yoğunluk yok. Vanlı sürücüler karın yağmasını bekliyor, kar düşmeden de kış lastiği taktırmazlar. Bu günden itibaren kış lastiği zorunlu oldu, ama bu işlerimize yansımadı. Fakat bugünlerde kar yağarsa, iş yerimizde uzun kuyruklar oluşur. Geçen yıla oranla işlerimizde bir durgunluk mevcut. Geçen yılın bu ayında kar düşmüştü ve işlerimizde yoğunluk başlamıştı.” şeklinde konuştu.

Öte yandan şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsayan yönetmelikte, kurala uymayan araçların işletmecilerine 1 Aralık itibarıyla 571 lira ceza uygulanacak. Söz konusu ceza, Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yüzde 5,58'lik yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2016 itibarıyla 602 liraya çıkacak. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.