banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Son günlerde marketlerdeki yüksek kırmızı et fiyatlarının gündeme gelmesi ile birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca kırmızı ete tavan fiyat uygulaması getirildiğini ancak buna rağmen fiyatlarda bir değişiklik olmadığını, aksine fiyatların daha da yükseldiğini belirten Gaziantep Et Hali esnafı, et fiyatlarında tavan fiyat uygulanmasının zemini hazırlanmamış bir uygulama olduğunu belirttiler.

Yükselen et fiyatlarını Türkiye’deki yetersiz hayvan yetiştiriciliğine, yem fiyatlarının yüksekliğine ve son zamanlarda artan şiddet olaylarından dolayı bölgeden gelen hayvan sayısındaki düşüşe bağlayan kasaplar, et ithalatı yerine hayvan ithalatının sağlanmasını istedi.

Et fiyatlarının yüksek olmasının piyasada yeterli besilik hayvan olmadığından kaynaklandığını belirten Kasap Murat İyibiçer, Türkiye'ye ithal canlı hayvanların getirilmesini istedi. İyibiçer, hayvan üreticilerinin yem fiyatları yüksek olduğundan dolayı hayvan fiyatlarını düşürmediğini söyledi.

Hayvan yetişmemesinin ve şiddet olaylarının et fiyatlarını yükselttiğini ifade eden İyibiçer, Doğu’dan gelen hayvanın şu anda yüzde birinin bile gelmediğini sözlerine ekledi.

İyibiçer, "Hükümetin yaptığı kararlılık var. İnşallah bundan sonra fiyatlar düşebilir. Hayvan üreticileri yem fiyatları yüksek olduğundan dolayı tavan fiyat belirlenmiş olduysa da fiyatlar geri çekilmedi.” dedi.

"Et fiyatları Güneydoğu bölgesinde diğer bölgelere göre daha düşük"

Marketler ve kasaplardan daha ucuza et satışı yaptıklarını belirten İyibiçer, “İnşallah bundan sonra iyi olur. Hükümet bu tavan fiyatı uygulamasının üzerinde durursa fiyatlarda düşüş olur. Bu civarda tavan fiyatı uygulaması sadece burada uygulanıyor. Et fiyatları zaten Güneydoğu bölgesinde diğer bölgelere göre daha ucuz. Bakan 32 TL tavan fiyat uygulamasını yeni açıkladı. Biz zaten 2-3 aydan beri 32 TL’den et satıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kırmızı ette tavan fiyat uygulamasına gidilmesinin et fiyatlarında bir değişlik göstermediğini belirten Kasap Yıldıray Lök, “İnsanlar nerede ise batacak. Piyasa çok gergin, gergin ortamlar var. Et fiyatları da yüksek. Sakatat fiyatları da zaten almış başını gidiyor. Şu anda karaciğerin kilosu olmuş 26 TL, fiyatların yükselmesini bölgedeki olaylara bağlıyoruz. Çünkü bölgeden bize hayvan gelmiyor. Bununla birlikte tekelleşme de fiyatları yükseltti.” şeklinde konuştu.

"Et fiyatlarında ciddi bir tekelleşme var"

Kırmızı et fiyatlarındaki tavan fiyat uygulanmasının zemini tam olarak hazırlanmamış bir uygulama olduğunu belirten Uğur Tabo, “Et fiyatları şu an 25 ile 32 TL arasında değişiyor. Kemikli etler şu an çok pahalıdır. Et fiyatları düşecek diyorlar. Fiyatlarda bir düşüş yoktur. Tam tersine fiyatlarda artış var. Bu zamları neye borçluyuz bilmiyorum. Et fiyatlarında ciddi bir tekelleşme var. Hayvan fiyatlarında bir değişiklik olmuyor. Hepsi ağız birliği ile bir fiyat belirliyor. Et fiyatları neden düşmüyor. Biz bir türlü anlamıyoruz. 27 TL’ye sattığımız yemeklik etleri 32 TL’ye satıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kırmızı et fiyatlarındaki artışın tüketici başta olmak üzere esnafı da büyük oranda olumsuz etkilediğini belirten Tabo, “Fiyatlar yüksek olunca bu da satışlara yansıyor. Gaziantep Et Haline müşteri gelmiyor. Dışarıda kasaplar 40 TL’ye et satıyor. Bununla birlikte vatandaş buraya gelmiyor. Çünkü Et Halinin otoparkı ücretli. Otopark niye ücretli? Dışarıda nereye gidersen git otopark ücretsiz. Ama burada ücretli. Otopark ücretine 3 TL veriyor. Vatandaş 1 kilo et alacak niye 3 TL otopark ücreti versin.” diye konuştu.

"Fiyatlar kasaplar ile marketlere ulaşana kadar 40 lirayı geçiyor"

Gaziantep’te kırmızı etin kilosunun 32 TL olduğunu belirten Kasap Yunus Emre, bu fiyatların kasaplar ile marketlere ulaşana kadar 40 lirayı geçtiğini belirtti.

Emre, “Et fiyatları her geçen gün yükseliyor. Geçen hafta 1 TL eksiğine aldık. Bu gün canlı hayvanı 2 TL yüksek fiyata aldık. Şu anda et fiyatları 33 TL’den başlıyor, 40 TL’yi buluyor. Et fiyatları çok yüksek. Vatandaş et alamıyor. Hayvancılık yok. Et ithalatı ile bu sorun çözülmez. Hükümet canlı hayvan getirmedikten sonra bu sorun çözülmez. Canlı hayvan gelmesi lazım. Canlı hayvan gelmedikten sonra dışarıdan hazır et gelmiş bu olmaz. Şoklu etler bize gelmez.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.