banner2
Öne Çıkanlar Harran Üniversitesi ak parti Urfa İbrahim Tatlıses Sanlıurfa Haber

Kent Konseyinden Kaşmer Dağı Açıklaması



Şanlıurfa Kent Konseyi açıklamasında konuyla ilgili olarak Çevre-Şehircilik ve İmar Çalışma Grubunun 4 Ocak 2018 tarihinde rapor hazırladığına dikkat çekildi.
İŞTE O AÇIKLAMA:
Son günlerde Şanlıurfa kamuoyunda sıkça gündeme gelen uydu kent girişimleri, Gaziantep dahil bir çok kentte sevinçle karşılanan ve desteklenen bir çalışmadır. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyemizce de yapılmak istenilen benzeri bir çalışmanın bir kısım mahfiller tarafından yanlış bilgilerle/algı operasyonlarıyla engellenmeye çalışılmasını hayretle izliyoruz. Bu anlamda konu ile ilgili görüşümüzü tekrar kamuoyu ile paylaşmayı gerekli gördük.
Çevre-Şehircilik ve İmar Çalışma Grubumuzun hazırlamış olduğu görüşler; 4 Ocak 2018 tarihli Yürütme Kurulu kararı ile onaylanıp 29 Ocak 2018 tarih ve 2018/09 sayılı yazımız ile Büyükşehir Belediye Başkanlığına, ilgili kurumlara, sosyal medyaya, yazılı basına ve kamuoyuna sunulmuştur. Kurumlar ve genel kurul üyelerimizle paylaştığımız “Şanlıurfa Kent Konseyi Faaliyet Raporu” kitabının 26. Sayfasında da yer almıştır.
29 Ocak 2018 günlü yerel sosyal medya ve yazılı basında yer alan beş konu ile ilgili görüşümüzün 1. maddesi olan “ Şanlıurfa’mızın hangi bölgesinde enerji tasarrufunu öngören, yeşil ve sosyal alanları arttıran bir bakış açısına sahip akıllı bir şehir planlaması yapılmalıdır?” sorusuna, Çevre-Şehircilik ve İmar Çalışma Grubumuzun hazırlamış olduğu görüşü aşağıda tekrar paylaşıyoruz.

“ Son yıllarda artan nüfus kentleşme oranı ve tüketim unsurları karşısında kentsel çevre, doğal çevre enerji sorunlarını beraberinde getirmektedir. Aynı zamanda durmadan gelişen teknoloji ise kentsel yaşam ve kentsel tasarım sürecine yenilikler getirmektedir. Buna dayanarak 90'lı yıllardan itibaren, kentlerin doğa ve insan üzerinde bıraktıkları negatif izlerin minimuma indirilmesi, nüfus ve kentleşme baskısının kaldırılabilmesi, daha verimli, yaşanabilir kentler, yeni planlama yaklaşımları ve çeşitli girişimler (yeşil kent, eko kent, yaşanabilir kent, dijital kent, akıllı kent girişimleri vb.) geliştirilmesini sağlamaktadır. Bundan dolayı yapılacak yeni yerleşim alanlarında bunlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Kentimiz için yapılacak yeni planlamada şehrin kuzeybatısında bulunan ve %90'i maliye hazinesine ait olan ortalama 30 bin dekar alana sahip ve tarıma elverişli olmayan Aşıkköy-Öğütçü (kaşmer dağı) ve Şanlıurfa Akçakale çevre yolu ile Evren Sanayi çevre yolu çevresinin tamamı gelişim alanları belirlenerek fen - sanat kuralları ve kentin sosyoekonomik, sosyokültürel yapısı da göz önüne alınarak planlanmalıdır. Bahsi geçen yerler aynı zamanda kentimizin hakim rüzgarının olduğu yerlerdedir. Ayrıca planlama yapılırken %60 DOP (Düzenleme Ortaklık Payı )ayrılmalı ki yeterince park, sosyal alanlar, eğitim alanları, yol, meydan, pazar yerleri vb. yerler açılmış olsun. Park alanlarının da konut alanı içersine yayılması, ailelerin rahat ulaşması, emniyeti ve kontrolü olmayan büyük parklardan kaçınılması, park alanlarının konut alanı içersinde olması hem ailelerin parklara rahat ulaşması, yeşil alanlar içersinde bir kent oluşmasını ve yaşanabilir alanlar oluşturmamızı sağlayacaktır. “ ( 4 Ocak 2018)
Sonuç olarak; Büyükşehir Belediyesi Meclisince de onaylanan “Aşık-Öğütçü kentsel planının; gerek uydu kent modeliyle şehir üstündeki imar yoğunluğunu azaltacağını gerekse gecekondu bölgelerinin dönüşüm ve gelişimini daha kolay sağlayacağını düşünüyoruz.”
Erkan SÖZEN
Kent Konseyi Başkanı
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
MERSAVİLİ 5 yıl önce

KAŞMERKENT BİR UYDUKENT OLACAK... KENDİ METRO HATTI , HASTAHANESİ VS OLACAK

Avatar
İbrahim 5 yıl önce

“Kaşmer Kent Kendi Topraklarını İmar Sahasına Sokmak Demektir... “ Kaşmer Kent Yeni Yerleşim Alanı Değilde Yeni Rant Alanı Olacaktır...” Rantcı Büyüklerimize Hayırlı İşler Hayırlı Kazançlar Demekde Bize Düşer “

Avatar
Michee 5 yıl önce

Haydi orasi tarima elverisli degil iyi. E oraya ucarak mi sehirle baglanti saglanacak. Aradaki binlerce donumluk fistik arazileri karakopru fistikliklari gibi olmayacak mi.

Avatar
Murat 5 yıl önce

Bence yenilikçi başkana neden engel oluyoruz anlamadım. Biz urfalılara çalışan adam lazım değil, çalan adam arıyorsunuz heralde . Nihat çiftçi asırlardır dededen gelen zenginliği var kıytırık 20-30 dönüm tarlaya mı ihtiyacı var ? Karaköprü yarısı babadan kalma onların . Ayıptır iftira atmayın bari

Avatar
Murat 5 yıl önce

Bence yenilikçi başkana neden engel oluyoruz anlamadım. Biz urfalılara çalışan adam lazım değil, çalan adam arıyorsunuz heralde . Nihat çiftçi asırlardır dededen gelen zenginliği var kıytırık 20-30 dönüm tarlaya mı ihtiyacı var ? Karaköprü yarısı babadan kalma onların . Ayıptır iftira atmayın bari