banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Kent konseyi; 11 Nisan meydanı Kızılay meydanı gibi betonlaştırılmak isteniyor
İşte Dişli’nin o açıklaması;  “Şanlıurfa merkezinde bulunan  Emirgan Çay  Bahçesi,11 Nisan Stadı,  Yüzme Havuzu, Kapalı Spor Salonu., Tenis kortu,  Halı Saha ve idari binadan oluşan yaklaşık 42.000 m2 alandaki  spor tesislerinin tamamının kaldırılarak, yerine  otel,  alışveriş merkezi, otopark ve yeşil alan düzenlemesi işi proje aşamasına gelmiş bulunmaktadır. Bu projenin bugünü ve geleceği ile ilgili olarak Kent Konseyi Genel Kurulu üyeleri ve bağlı bulundukları kuruluşlardan görüş talep edilmiştir.


Harran Üniversitesi,  Kamu ve Mesleki kuruluşlar, odalar, derneklerden gelen görüş ve öneriler Konseyimizin   www.sanliurfakentkonseyi.com sitesinde yayımlanmıştır. Ayrıca gelen öneri ve görüşler birer dosya halinde Şanlıurfa Milletvekillerine, Valiliğe,  Belediye Başkanlığına, İl Genel Sekreterliğine, Belediye Meclis İmar Komisyonuna ve Ak Parti il Başkanlığına sunulmuştur.


Gelen öneriler özetle:
Bu alanın sosyo-kültürel etkileşimin sağlanabileceği, her yaştan insanın istifadesine sunulması,    imar planında eksikliği hissedilen ve aşağıda zikredilen hususların dikkate alınarak burada;
Her yaştan insanın spor yapacağı alanlar,

Çocuk oyun alanı, 
Sergi ve açık havada etkinlik alanları,
Park, gezi, eğlenme ve dinlenme alanlarının oluşturulması arzu edilmektedir.
Bu çerçevede halen spor kompleksi olarak kullanılan alanın aynı işlevi görecek şekilde, yüzme havuzu ve kapalı spor salonunun modernizasyonunu da içerecek şekilde yeniden elden geçirilmesi ve halkın istifadesine sunulması gerektiği fikri ağırlık kazanmıştır.
Bu yapılırken, kentin iklim özelliği de göz önüne alınarak; bu spor tesislerinin elverdiğince ağacın köklerinin toprakla buluştuğu yeşil alanlar içerisinde ve özellikle her kesimden insanın faydalanabileceği şekilde düzenlenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Ayrıca kamuya ait alanlar üzerinde otel, alışveriş merkezi, kafeterya, özel otopark gibi ticari tesisler inşa etmek devletin görevi olmadığı gibi, zaten şehir trafiğinin en yoğun ve karmaşık olduğu bu bölgede  bu girişimin telafisi imkânsız sorunlar yaratacağı belirtilmiştir.
Kent Konseyi olarak, bu alanda yapılması düşünülen proje üzerinde yaptığımız incelemede, alanın tamamının altına AVM ve otopark yapılacağı müşahede edilmiştir.
İlişikteki konsept proje fotoğrafında görüleceği üzere; Atatürk caddesi seviyesinden sonra, meydanın bir bölümüne üçgen şeklinde bir otel, otele giriş yolu, AVM merkezi giriş yolu, ayrıca meydanın üzerine bir kafeterya binası konulmuştur. Oysa kentimizde yaşanmış Kızılay Meydanı Eski Mevlevihane örneklerinden de hatırlanacağı üzere kafeterya binası konulduktan sonra o meydan kafeteryanın kulanım alanı olarak adeta işgal edilmekte ve bu işgal önlenememektedir. Meydanın tamamı sert zeminden oluşan, ağaçların yetişmediği, toprağın olmadığı, saksı türü bitkilerin yetişebileceği, havaya serinlik verecek ciddi bir havuzun bulunmadığı,  beton bir alan meydana getirme süreci başlatılmak istenmektedir.

Topçu ve Cumhuriyet meydanlarının altı otopark üstü beton zeminden iki meydanın projesi bitmiş, Topçumeydanı’nın inşaatına başlanmış, Cumhuriyet Meydanın ihalesi yapılma aşamasına gelmiştir. Benzer bir meydan projesi daha hayata geçirilecektir.

Son yıllarda Şanlıurfa da Kent merkezine yapılan yatırımları takdir etmekle birlikte; kentimizin yaz aylarında çok sıcak olması nedeniyle, Abide kavağından aşağı kesimde Balıklıgöl’e alternatif bir dinlenme ve park alanı bulunmamaktadır.

Kentimizin iklim koşulları, yapılmakta beton meydanların bir benzerini yaparak yeşile hasret kenti betona boğacağı aşikârdır. Bu nedenle yapılan projenin bir kez daha gözden geçirilmesi konusunda kamuoyuna bilgi sunmayı, böylece de yetkililerin dikkatlerini çekmeyi uygun bulduk” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.