banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul

KCK sanıkları Kürtçe konuştu

Çok konuşulan Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisine (KCK/TM) davası gergin başladı. Sanıklar ismi okunduğu hakime Kürtçe Buradayım diye konuştular.

Adliye dışında sanıklara destek için çok sayıda BDPli vardı. Polisle göstericiler arasında tartışma çıktı. Araya giren BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, tartışmanın büyümesini önledi.



PKKnın gizli şehir yapılanması KCKya yönelik operasyonlarda gözaltına alınan 103ü tutuklu toplam 151 sanık, bugün hakim karşısına çıktı.

KÜRTÇE SAVUNMA YAPMAK İSTEDİLER

Yurdun çeşitli bölgelerindeki barolara kayıtlı 260 avukat da duruşmaya katıldı. Mahkeme heyeti, ilk önce duruşma salonunda bulunan sanıkların tespiti için yoklama yaptı. Adı okunan tutuklu sanıklar, Kürtçe olarak salonda bulunduklarını belirttiler. Sanıklar Kürtçe savunma yapmak istediklerini mahkemeye bildirdiler.

İDDİANAME 7 BİN 578 SAYFA

Söz alan sanıkların avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, iddianamenin 7 bin 578 sayfadan oluştuğunu hatırlatarak, bunun okunmasının çok uzun süre alacağını, bu nedenle iddianamenin kısa bir özetinin okunmasını talep etti.

LOZAN ANLAŞMASININ BAZI MADDELERİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Sanıklar adına söz alan tutuklu sanık kapatılan DEPin eski milletvekili Hatip Dicle, demokratik bir ülkede bir halkın temsilcilerinin legal siyaset yaptıkları için yargılanmaması gerektiğini savundu.

Dicle, şöyle konuştu: Anadilde savunma doğal bir haktır. Bu hak adil yargılanmanın bir parçasıdır. İnsanlar en iyi şekilde ana dilinde kendilerini ifade edebilir. Biz bunu kesinlikle mahkemeye dayatmıyoruz. Bu ülkenin resmi dili Türkçedir. Biz bunu benimsemişiz. Kardeş Türk halkının dilini benimsemişiz. Adil yargılama ilkesine göre mahkemenin de bize anlayış göstermesini istiyoruz. Sanık Dicle, Lozan Antlaşmasının bazı maddelerini de mahkemeye örnek olarak gösterdi.

SANIK YAKINLARINA YER KALMADI

Davayı, aralarında BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanı Ahmet Türk, DTP Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, bazı BDP milletvekilleri ve yurtiçi ve yurtdışından gelenlerin de bulunduğu yaklaşık 100 kişi izledi.
Yoğun katılım nedeniyle sanık yakınları duruşmaya katılmaktan vazgeçti.

2 BİN POLİS

Yenişehir semtindeki adliye binası çevresinde alınan geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. Diyarbakır olağanüstü günlerinden birini yaşarken duruşmanın güvenliği için yaklaşık 2 bin polis görev yapıyor. Adliye binası çevresindeki bazı kavşak ve caddeler trafiğe kapatıldı.

KCK duruşmaları için adliye binasının iç avlusunda yeni bir salon inşa edildi. Ancak salonun fiziki şartlarının yeterli olmaması nedeniyle duruşmayı izlemek üzere sadece 10 gazeteci içeri alındı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.