banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Kaybettiğiniz kimlik başınıza dert olabilir

Haber7

Hakan GÖKSEL'in haberi

Nüfus cüzdanını kaybeden vatandaşların başına gelen olaylar zaman zaman basına konu oluyor ve yaşananlar mağduriyetin boyutunu ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor.

Kötü niyetli kimselerce ele geçirilen kayıp ya da çalıntı nüfus cüzdanları yasa dışı işlemlerde sıklıkla kullanılabiliyor. Bu da vatandaşın büyük mağduriyetler yaşamasına neden oluyor.

Kayıp ya da çalıntı nüfus cüzdanları ile şirketler kuruluyor, bankalardan çekler alınıp karşılıksız çekler düzenleniyor, yaşa dışı binlerce işe ve suça bulaşılabiliniyor.

Sonuçta da kimlik sahibinin başına telafisi mümkün olmayan dertler açabiliyor.Savcılık, polis ve mahkeme koridorlarından yıllarca mekik dokuyan vatandaş, üstüne üstelik şok hapis cezalarıyla da karşı karşıya kalıyor.Yıllar süren mücadeleler de yeterli gelmediğinden haksız yere yıllarca hapis yatmak da muhtemel sonuçlar arasında…

Nüfus cüzdanları kaybolduğu veya çalındığında yapmanız gerekenlerin Emniyet Müdürlüğü'ne başvurmak ve gazete zayi ilanı vermek ile sınırlı olduğunu düşünüyorsanız, sizlerin de başına hapis ile sonuçlanan olaylar gelebilir.

Nüfus cüzdanlarını kaybedenlerin polis ve mahkeme dışında Maliye ile de başları derde girebilir. Bu konuda Maliye Bakanlığı bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı 2007'de çıkarılan ‘Vergi Kimlik Numarası İç Genelgesi'nde bu durumu düzenliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı uzmanları son dönemde kayıp ve çalıntı kimliklerin mali suçlara konu olduğunu belirtip vatandaşı uyarıyor.

Uzmanlar; gerçek kişilerin, nüfus cüzdanlarının kaybolduğunu veya çalındığını belirterek kaybettikleri ya da çaldırdıkları nüfus cüzdanlarıyla vergi dairelerince 'mükellefiyet tesisi yapılmasının engellenmesi'ni talep ettikleri dilekçeleri ile başvurmaları gerektiğini belirtiyor.

Vergi mükellefiyetini terk edenler ile vergi mükellefiyeti bulunmayanların (Potansiyel vergi kimlik numarası bulunanlar dahil)  herhangi bir vergi dairesine başvurabileceğini belirten uzmanlar; Vergi mükellefiyeti bulunanların bağlı bulundukları vergi dairesine başvurması gerektiğinin altını çiziyor.

İlgili genelgede yapılacak müracaatta vatandaşların dilekçelerine ek olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları ve nüfus cüzdanlarının kaybedildiğine veya çalındığına dair gazete ilanı ve emniyet birimlerince düzenlenmiş belgenin aslını ibraz etmeleri gerekiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.