banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Sanlıurfa Sanlıurfa Haberleri Gaziantep

“Karagül” dizisine Urfa'dan tepki



Abdulkadir İKBAL konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında; Fox Tv de  “Karagül” adı altında  ahlaksız ve uyduruk senaryolarla  bir dizi oynatılmakta, s seyredenler ise büyük bir hüsrana uğramaktadır. Halfetinin güzelliğini kirleten bu dizide yer mekân ve zaman içinde Halfetili bir ailenin ahlaki yapısı yerden yere vuruluyor. Doğrusu bu diziyi seyrederken başta Halfetililer olmak üzere, özellikle bölge halkının nasıl aşağılandığını göreceksiniz.
Gece yarısından sonra görsel efektlerle süslenen bu diziyi görenler hayretler içersinde kalmaktadırlar.
Halfetili, varlıklı ve saygın bir aileye mal edilen senaryodan birkaç örneği sizlerle paylaşayım. Birisi, karısının kendisini aldatması sonucu doğan çocuğunu kız kardeşine verip büyütüyor. Liseli bir kız ailesinin haberi olmadan düşük yapıyor ve ailesine apandisit ameliyatını olduğunu söylüyor. Ağa tabir edilen ailenin reisi, başka kadınlarla cinsi münasebet kuruyor ve gayri meşru çocuktan bahsediliyor. Yine aynı ailenin kızı iki defa evden başkası ile kaçıyor.
Evin reisi olan ağa etrafa zülüm ve vahşet saçıyor. Öz kardeşini öldürüyor. Zina yapıyor. Bürokrasiyi avucuna alıyor. Bir çok kirli işler çeviriyor.
Tamamen hayal ürünü olan bu senaryoyu yazıp halka gösterenler hangi maksadı güdüyorlar ve neyi hedef alıyorlar bu soruyu onlara sormamız gerek.
Urfa adı altında son derece bozuk bir lisanın kullanılmasını da edebiyatçılara havale ediyorum.
Geçmiş yıllarda da Urfa da bir dizi çevrilmişti. Gelinine tecavüz eden bir adam canlandırılıyordu. O zaman bir çok Urfa’lı bu filme ve yapımcılarına büyük tepki gösterdi. Filmin bazı yerlerini filmi yapan şirket kesmek zorunda kalmıştı. Hatta bazı gençler o zaman filmin çekildiği stüdyoyu basmışlar ve tepkilerini farklı bir şekilde dile getirmişlerdi.
Başta Halfetili kardeşlerimiz olmak üzere tüm yöre halkının bu tür dizilere karşı haklı tepkilerini  göstermesi gerekir. Aksi halde bu bölgeyi tanımayan ve hayali kurgularla senaryo hazırlayıp film çevirenlerin yalan ve iftiralarına teslim olmuş olur ve bu tür çalışmalara sessizliğimizle destek vermiş sayılırız.
Bu filmin senaryosu kimlere gösterildi ve kimlerden izin alındı. Doğrusu bu hususta büyük bir boşluk,yanlışlık ve yalan vardır… İlgililerin bu konuya acilen el atmaları gerekmektedir.
Çünkü, bu dizide kültürel ve toplumsal dokumuza bir saldırı vardır. Gayr-i meşru ilişkilerin çoğaldığı toplumlarda insan ve akraba ilişkileri zayıflar.Sosyal dinamizm ve olumlu enerji yok edilir.
Başta RTÜK olmak üzere tüm yetkili kurumların Urfa’da çekilen dizileri takibe alması kaçınılmazdır. İnancımızla, ahlakımızla, yaşantımızla, namus düşüncemizle, toplumsal örf ve adetlerimizle  asla bağdaşmayan dizilere kapıları kapatmalıyız.
Gelecek nesillere de bu yalan ve iftira dolu hezeyanları aktaranlar felaketimizin hazırlayıcısı olacaklardır.
Hatta bu tür filmlerler de ve özellikle yerelde  rol alanların, bu tür dizilerin çekimine katkıda bulunmaması  etik bir hareket olacaktır.
Şunu da hatırlatmakla yarar görüyorum. Değerli  basın mensubu arkadaşlarımızın da bu hususta gerekli olan hassasiyeti göstermesi lazım.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.