banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Taşlıdere Şanlıurfalı Belediye

Karaağaç köyü sakinleri Kur'an Kursu yangınını anlatılar

Kulp’a bağlı Karaağaç (Benîn) köyündeki Kur’an Kursu’nda elektrik sobasının devrilmesi sonucu çıkan yankında 6 öğrenci yaşamını yitirirken, 3 öğrenci de yaralandı. Olay anını anlatan köy imamı ve köy sakinleri, yangının elektrik sobasından çıktığını belirttiler.

Yangında; Serhat Sancar, Suat Çankaya, Şahin Kahraman, Mehmet Bingöl, Sabahattin Altun ve Nur Muhammed Baykan isimli öğrenciler hayatını kaybetti.

Karaağaç Kur’an Kursu ile ilgili bilgi veren köy imamı Murat Tamaç, “Medresemiz 2011 yılından beri hizmet vermektedir. Medresemizde yaklaşık 20 civarında öğrenci bulunuyor.  3 aydır bölgemizdeki tüm medreseler gibi biz de eğitim veriyoruz. Ondan önce sadece Kur’an Kursu hizmeti veriyorduk. Öğrenciler gündüz derslerini alıp gidiyorlardı.” dedi.

Yangının gece saat 02.00 sıralarında çıktığı belirten Tamaç, sözlerine şöyle devam etti: “Olayın meydana geldiği akşam köyde kalan bazı öğrenciler kendi evlerine, diğer öğrencilerde izine gittikleri için medresede 12 öğrencimiz bulunuyordu. Maalesef bu öğrencilerimizden 6 kişi yangında vefat etti. Yangın çıktıktan yaklaşık 10 dakika sonra köylüler müdahale ediyor. Şiddetli duman ve alevler nedeniyle yangın söndürülmekte zorlanılıyor.”

“5 öğrenci zehirlendikten sonra alevler arasında can verdi”

Tamaç, “Medresemiz ikinci katta olduğu için merdivenden çıkamıyorduk. Merdivenleri pencerelere dayayarak camları kırıp öğrencilerin hava almasını sağladık. Köylüler bidonlarla ve kovalarla su taşıyarak ateşi söndürmeye çalıştılar. Ateşi söndürdükten sonra 3-4 kişi aynı odadan çıkardık. Yanmış halde idiler. 5 öğrenci büyük koğuştaydı, 1 öğrenciyi ise salonda bulduk. Bu öğrencimiz dumandan zehirlenerek ölmüştü. 5 öğrenci zehirlendikten sonra alevler arasına can vermiş. Birkaç tanesinin cesedini teşhis etmekte zorlandık, tanınamaz hale gelmişlerdi. Bunlar otopsi için Diyarbakır’a götürüldü.” diye belirtti.

“Olay yeri inceleme yangının elektrik sobasından çıktığını söyledi”

Medresede kalorifer sistemin olduğunu belirten Tamaç, şu ifadeleri kullandı: “Medresede kalorifer sistemi vardı. Öğrencilerin neden elektrik sobası kullandıklarına biz de anlam veremiyoruz. Çocuklardan biri elektrik sobası getirmiş. Büyük ihtimalle de ateş elektrik sobasından çıkmış. Olay yerine incelemeye gelen jandarma ekipleri de sobanın halının üzerine düşmesi sonucu yangının çıktığını söyledi.”

Yaşanan olayın etkisinde kalan köy sakinlerinden Mikail Çelik, yangının gece saatlerinde çıktığını ve bağırma sesleriyle uyandıklarını söyledi.

Yangın çıktığını duyar duymaz olay yerine geldiklerini ifade eden Çelik, “Panik ve heyecandan saate bakamadık. Bağırma sesleriyle uyandım. Köylüler benden önce olay yerine gelmişti. Geldiğimde balkondan alevlerin ve dumanların yükseldiğini gördüm. Herkes kendi imkânlarıyla yangına müdahale etmeye çalışıyordu. Herkes telaş içerisindeydi. Bazı köylüler pijamalarıyla gelmişti. İtfaiye ve ambulans ise hâlâ gelmemişti.” dedi.

“Ateşi söndürdükten sonra içeri girdiğimizde artık çok geç olmuştu” diyen Çelik, “5 öğrenci bir odada yanmış şekildeydi. Başka bir öğrenci ise dumandan zehirlenmiş salonda yatıyordu. Salonda yatan öğrenci daha ölmemişti, hastaneye götürülürken yolda hayatını kaybetti. Benim evim karşıdadır. Burada öğrenciler için kalorifer yapılmış ve faaliyettedir. Neden soba açmışlar bilmiyoruz. Allah’ın takdiri böyle imiş. Köylüler geldiğinde kaloriferin suyuna bakmışlar su kaynamış haldeydi. Yani kalorifer çalışıyordu.”

“Öğrenciler pencereden çığlık atarak köylüleri uyandırdı”

Kur’an Kursu’nda çıkan yangını anlatan bir başka köy sakini Ferdi Elmas ise “Öğrencileri çığlık sesleriyle köylüler uyandı. Birkaç öğrenci arka taraftan kaçarak köylülerden yardım istemiş. Köy sakinleri itfaiye gelen kadar yangını söndürmüştü. Ölenlerden 3 kişi bizim köydendi, diğer 2 kişi ise çevre köylerden ve biri de Silvan’dan gelmişti.” diye konuştu. (Mustafa Kaynak/M. Hüseyin Temel – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.