banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç Urfa Haber Balıklıgöl

Kanayan Yara Taban Suyu

Taban Suyu yükselmesine "Okaliptüs Ağacı"lı çözüm

Şanlıurfa ili Harran ve Akçakale ovalarında aşırı ve bilinçsiz sulama yapılması nedeni ile kullanılması ve işletilmesindeki düşüşe "Okaliptüs Ağacı"lı çözüm.

Çiftçilerimizin karşılaştığı sorunlar ve tarım arazilerinde oluşan riskler hakkında çeşitli ve önemli araştırmalarda bulunduklarını belirten Ziraat Mühendisi Yakup Topal;  "Şanlıurfa ili Harran ve Akçakale ovalarında yıllardan beri yaptığımız çalışmalar neticesinde çiftçilerimizin karşılaştığı sorunlar ve tarım arazilerinde oluşan riskler hakkında çeşitli ve önemli araştırmalarda bulunduk.

Ovaya sulama suyunun gelişiyle birlikte tarım arazilerini tehdit eden ciddi sorunları beraberinde getirmiştir. Bu sorunlardan en önemli ve acil çalışmalar yapılması gerekecek olanlar aşırı ve bilinçsiz sulama yapılmasıyla verimli arazilerde oluşan taban suyunun yüksekliği, tuzlanmanın artması ve Bataklıkların oluşmasıdır. Bu nedenlerden dolayı tarım arazilerinin kullanılması ve işletilmesinde ciddi bir düşüş olmuştur. Binlerce dağlık arazi kullanılamaz hale gelmiştir. Hem ülke ekonomisine hem de geçimini araziden sağlayan çiftçilere ciddi ekonomik kayıplar verdirmiştir. Bölgenin kanayan yarası haline gelen taban suyunun yükselmesi ve tuzlanmaya karşı önlem olarak Şanlıurfa DSİ XV. Bölge Müdürlüğünün finanse ettiği ve koordinatörlüğünü yaptığı Okaliptüs ağaçlarının yer tespitleri sonucu dikim işlemleri başlatılmıştır. Dikim işlemlerine bölgede bulunan Sulama Birlikleri Teknik elamanları ve DSİ XV. Bölge Müdürlüğü teknik elamanları kontrollerinde yapılmaktadır. Okaliptüs ağaçlarının dikilmesi bölgede sorun haline gelen taban suyunun yükselmesi ve tuzlanmayı Büyük ölçüde azaltması ile beraber bataklıkların kurutulması ve bu bataklıklardan oluşacak hastalıkların önlenmesinde faydalı olacaktır. Aynı zamanda bu ağacın sivrisinek kovucu özelliği olmakla birlikte odunu kerestecilik sanayi'nde kullanılmaktadır.

Okaliptüs Ağacı (Eucalyptus globulus):

Anavatanı Avustralya olan, mor renkte çiçekler açan, odunu sert, her zaman yeşil kalan ve boyu 80 metreyi geçebilen bir ağaçtır. Sıtma Ağacı olarak da bilinir. Tanen, acı madde, okaliptüs yağı, flavonlar ve reçine içerir.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.