banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Kadir Gecesinde Şanlıurfa'da Camiler Doldu

Kur'an-ı Kerim'de bin aydan hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesi, yurt genelinde yadedildi. Kadir gecesi vesilesi ile Türkiye'de olduğu gibiğ İslam dünyasında camiler  ibadet etmek için gelen müslümanlarla doldu. Türkiye'de pek çokı cami geceyi ihya etmek için gelen her yaştan mü'minlerin akınına uğradı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Zamanlar ve mekanlar, içinde yaşanan büyük hadiselerle değer kazanırlar. İşte Kadir Gecesi, bize Kur'anımızı getirdiği için değerlidir" dedi.

Kadir Gecesi, Kahramanmaraş Abdülhamit Han Camisi'nde, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in katıldığı programla idrak edildi. Türkiye'nin en büyük üçüncü camisini dolduran on binlere seslenen Başkan Görmez, sözlerine Hazreti Muhammed'e (SAV) ve tüm peygamberlere salat ve selam getirerek başladı. İdrak edilen Kadir Gecesi için Kur'an-ı Kerim'de müstakil bir sure bulunduğunu anımsatan Görmez, surenin ilk ayetinde Allah'ın gecenin değerini anlattığını ifade etti. "Bu gece herhangi bir gece olduğu için değerli değildir" diyen Görmez, şöyle konuştu:

"Bu gece bizatihi içerisinde geçirdiğimiz zamanı değil, o zamana hitap eden, o zamanda meydana gelen büyük bir hadiseden dolayı mukaddestir. 'Biz Kur'an-ı Kadir Gecesinde indirdik' diyor Yüce Rabbimiz. Çünkü bu gece bize Kur'anımızı getirdiği için yücedir. Bu gece insanlığa Kur'an-ı Kerim'i getirdiği için bin aydan daha hayırlıdır. Zaman ve mekan, bizatihi değerli değildir. Birbirinden farklı değildir. Ama zamanlar ve mekanlar, içinde yaşanan büyük hadiselerle değer kazanırlar. İşte Kadir Gecesi, bize Kur'anımızı getirdiği için değerlidir. İsmi üzerinde; kadir, değer demektir, kıymet demektir."

Görmez'in vaazının ardından ise yatsı ve teravih namazı kılındı. İlahilerin okunduğu, duaların semaya yükseldiği ve kurtuluş için gözyaşlarının sel olup aktığı gecede, Allah'a yakaran Müslümanlar af ve mağfiret dilediler.

GÖRMEZ ONURUNA İFTAR

Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in onuruna Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz tarafından Hünkar Tesisleri'nde iftar yemeği verildi. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Başkan Poyraz, Görmez'i ağırlamaktan onur duyduklarını söyledi.

Görmez ise, bir ömre bedel Kadir Gecesi'nde Kahramanmaraş'ta olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Yüce Rabbimiz kadrimizi yüce kılsın, Kadir Gecemiz mübarek olsun. Şimdiden de bayramınızı kutluyorum. Yüce rabbimiz hem Kadir Gecesi'ni hem de bayramımızı milletimiz, gönül coğrafyamızdaki bütün kardeşlerimiz, Alemi İslam ve bütün insanlık için hayırlara vesile kılsın" diye konuştu.

Programa Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Sıtkı Güvenç, Yıldırım Ramazanoğlu, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yüzlerce davetli katıldı.

PEYGAMBERLER ŞEHRİ'NDE KADİR GECESİ HEYECANI

''Peygamberler Şehri'' Şanlıurfa'da, Kadir Gecesi dolayısıyla camiler ibadet etmek isteyenlerin akınına uğradı.

''Peygamberlerin atası'' olan Hz. İbrahim'in doğduğu mekanın da bulunduğu tarihi Balıklıgöldeki camilerin yanı sıra Hz. Eyyüp'ün hastalığında çile çektiği mağaranın bulunduğu Eyyüp Peygamber Camisi'nde iftar saatinden sonra yoğunluk yaşandı.

Yatsı ve teravih namazının ardından bazı vatandaşlar, Balıklıgöl Yerleşkesi'ndeki mekanlarda ibadetlerine devam etti.

Kimi vatandaşlar camilerde Kur'an-ı Kerim okuyup, dua ederken, bazı camilerde hatim duası yapıldı, tespih namazı kılındı.

Balıklıgöl, gece dolayısıyla kent merkezinden gelenlerin yanında çevre il ve ilçelerden çok sayıda ziyaretçiye de ev sahipliği yaptı.

Ankara
Başkentte, Kadir Gecesi nedeniyle pek çok vatandaş başta Hacı Bayram Camisi ve Kocatepe Camisi başta olmak üzere camileri doldurdu.

Teravih namazının ardından Kur'an-ı Kerim okuyup dua eden vatandaşlar, Kadir Gecesi'ni yadetti.

Edirne

Edirne'de iftar sonrasında vatandaşlar özellikle tarihi Selimiye Camisi'ne akın etti. Edirne İl Müftüsü Ömer Taşçıoğlu vaazında, Kadir Gecesi'nde Allah'ın rahmet kapılarının açık olduğunu ve tövbelerin kabul edileceğini belirtti.

Kadir Gecesi nedeniyle kente gelen çok sayıda gurbetçi ve Batı Trakyalı vatandaşlar da Selimiye Camisi'ne gelerek namaz kılıp, dua etti. Teravih namazının ardından Dar'ül Hadis Camisi'nde ise Sakal-ı Şerif, ziyarete açıldı.

Adana
Adana'da da vatandaşlar iftar öncesinde geldikleri Sabancı Merkez Camisi'nin bahçesinde iftar yaptı. Kılınan namazlar ve edilen duaların ardından Kur'an-ı Kerim okundu.

Kadir Gecesi dolayısıyla Adana genelindeki camilerde yoğunluk yaşanırken, namaz öncesi ve sonrası da vatandaşlara çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Erzurum
Erzurum'da, Kadir Gecesi dolayısıyla camilere akın eden vatandaşların bir kısmı kalabalık nedeniyle cadde ve sokaklarda namazlarını kıldı.

Yakutiye ilçesindeki tarihi Lalapaşa Camisi'nde yer bulamayan vatandaşlar, namazı cami bahçesinde çimenlerin üzerinde kıldı. Saltuklular döneminde yapılan tarihi Ulu Cami'deki cemaat ise Cumhuriyet Caddesi'ne kadar taştı.

İftar saati sonrası yoğunluğun arttığı Erzurum camilerinde, yer bulmakta güçlük çeken vatandaşların bazıları da tarihi Çifte Minareli Medrese'nin bahçesinde açtıkları seccadeler üzerinde ibadetlerini yaptılar.

Yatsı ve teravih namazının ardından Yenişehir ilçesindeki Solakzade Cami'de ise Hırka-i Şerif ziyarete açıldı.

Kastamonu
Hazreti Pir Şeyh Şaban-ı Veli Camisi, Kadir Gecesi dolayısıyla Kastamonu'nun ilçelerinden ve il dışından gelen vatandaşların akınına uğradı.   
Camide namaz kılmak için yer bulamayan vatandaşlar, cami avlusunda namaz kılmaz zorunda kaldı.

Van
Kadir Gecesi nedeniyle başta Ulu Cami olmak üzere kentteki camiler doldu taştı. Kılınan teravih namazının ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti ile mevlid-i şerif okundu, ilahiler seslendirildi.

Kızılay Van Şubesi, geçmiş yıllarda olduğu gibi Ulu Cami önünde vatandaşlara helva dağıttı. Kurulan çadırlarda da vatandaşlar kan bağışında bulundu.

Denizli
Kadir Gecesi dolayısıyla başta Delikliçınar Camisi ve Ulu Cami olmak üzere ibadethanelere akın eden vatandaşlar, okunan Kuran-ı Kerim ve mevlidi dinledi ve dua etti.

Denizli Belediyesi'nin Kadir Gecesi dolayısıyla düzenlediği etkinlik kapsamında ise teravih namazı sonrası Adalet ve İncilipınar Parkı'nda Kuran-ı Kerim, ilahi ve kasideler okundu.

KUMLUCA'DA 15 BİN KİŞİYE KADİR GECESİ İFTARI

Bu arada Antalya'nın Kumluca ilçesinde bu yıl 14'üncüsü gerçekleştirilen, geleneksel Kadir Gecesi İftar Yemeğine yaklaşık 15 bin kişi katıldı.

Kumluca Belediyesi tarafından organize edilen ve giderleri hayırseverler tarafından karşılanan 14. Geleneksel Kadir Gecesi İftarı, Kültür Hanı Orhan Günay Parkı önünde yapıldı.

Yemeğe Kaymakam Salih Işık, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Başdaş, Emniyet Müdürü Nail Çetinkaya, daire amirleri, siyasi parti ilçe başkanları ve vatandaşlar katıldı.

İftarda, ilçedeki restoran ve lokantalarda hazırlanan 2 ton tavuk etinden yapılan kavurma, 650 kilo pirinçten yapılan pilav, 12 bin ekmek, 24 bin adet içecek, 100 kilo hurma ile 300 kilo tatlı vatandaşlara sunuldu.

Yemek öncesi Kumluca Müftülüğü din görevlileri tarafından Kuran-ı Kerim ve ilahiler okundu. Kumluca Müftüsü Mehmet Yaman, Kadir Gecesi'nin önemi hakkında bir konuşma yaptı. Ezanın okunmasıyla yaklaşık 15 bin kişi hep birlikte orucunu açtı.

Kaymakam Salih Işık, yemeğin ardından yaptığı konuşmada, ilçe halkının birlik ve beraberliğinin simgesi haline gelen Kadir Gecesi İftar Yemeklerinin ilçe halkının katılımıyla zengin, fakir, genç, yaşlı herkesi bir araya getirdiğini söyledi.

14 yıl önce başlatılan geleneğin kardeşliğe ve barışa dünden daha çok ihtiyaç olan bu günlerde devam ediyor olmasını çok anlamlı bulduğunu ifade eden Işık, birlik ve beraberliğin uzun yıllar sürmesi temennisinde bulundu.

Belediye Başkanı Çetinkaya da ilçede geleneksel iftar yemeğine ilginin her yıl artarak devam ettiğini belirterek, bu güzel geleneği gelecek yıllarda da sürdürmek istediklerini söyledi.

Kadir Gecesi İftar Yemeğinin giderlerinin Kumlucalı hayırseverler tarafından karşılandığını ifade eden Çetinkaya, belediye olarak kendilerinin ise bu güzel etkinliğin organizesini gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Çetinkaya, inançlarına göre bin yıldan daha hayırlı bir gecede bir arada bulunmanın daha da anlamlı olduğunu dile getirerek, ''İnsanlarımız zaten bu geceyi farklı bir manevi atmosfer içinde geçiriliyorlar. Bunun ilçemize manevi anlamda da büyük katkı sağladığını düşünüyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, bu güzel geleneğin bundan sonraki yıllarda da devam etmesini temenni ediyorum'' diye konuştu.

Kaynak Dünya Bülteni

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.