banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Kadın dövülmez, Allah'ın bir emanetidir FOTOĞRAFLI
Yoğun katılımın olduğu toplantıda konuşan Vali Celalettin güvenç; "İnsan olan kavga etmez, insan olan adam dövmez” dedi.

“Güçlü kadın, güçlü STK, güçlü toplum” sloganıyla yola çıkan ve sağlıklı bir toplum için “şiddete hayır” diyen Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği, İl Özel idaresi kültür ve sosyal İşler Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü projenin ilkini Hayati Harrani mahallesinde gerçekleştirdi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ


Projenin yazarı ve koordinatörü Handan Karataş’ın moderatörlüğünde gerçekleştiren proje 15 program olarak hazırlanmakta ve İl Sağlık Müdürlüğü, Diyanet ve Baro’nun iştirakçiliğiyle gerçekleşmektedir. Proje 10 cami ve 5 kahvede gerçekleştirilmek üzere planlanmıştır.

Programa Av. Ceylan Pala Karadağ, Psikiyatr Dr. Mehmet Asoğlu ve Vaiz Hülya Anıl konuşmacı olarak katıldı ve katılımcıların sorularını yanıtladı. Kadına şiddet konusunda şiddetin nedenlerinin, etkenlerinin, şiddet sonucunda mağdurların başvurması gereken adli ve tıbbi mercilerin belirtildiği programda kadınlarımıza özellikle hayırlı meşguliyetlerle uğraşması için imkân verilmesi ve kadının erkeğe “Allah’ın bir emaneti olduğu” vurgulandı.


VALİ GÜVENÇ; DÖVMEYECEKSİN KARDEŞİM

Programa büyük ilgi gösteren Vali Güvenç, bu projenin 15 programla sınırlı kalmaması gerektiğini 30 programa çıkması gerektiğini ve projeyi yürekten desteklediğini belirtti. Vali Güvenç, “biz çocukları eğitelim kadınları eğitelim derken esas aile reisi erkekleri bu projeyle gündeme aldık. Şiddet sözü işin kibarlaştırılmış halidir. Yani dayak atmayacaksın kardeşim, hanımına dayak atmayacaksın, çocuğuna dayak atmayacaksın. İnsan olan kavga etmez, insan olan adam dövmez” dedi.

Çocuklara şeker dağıtan Vali Celalettin Güvenç, programın güzel olduğunu ve yaz akşamlarını böyle değerlendirilmesinin etkili olacağını belirtti. “Biz çocukları, kadınları eğitelim derken, esas atladığımız konu ailenin reisi olan babalar. Babaları da bu proje ile gündemimize almış olduk” diyen Vali Güvenç konuşmasına şöyle devam etti; “Maalesef asla olmaması gereken, kabul edilemeyecek, günümüz dünyasında, inancımızda olmadığı bir şekilde şiddet meyillisi bir toplumuz. Bu şiddet de işin kibarlaştırılmış, Türkçeleştirilmiş hali. ‘Hanımına, çocuğuna dayak atmayacaksın. Her sinirlendiğinde, komşuya, arkadaşa kahvede pazarda, kimseye el kaldırmayacaksın. İnsan olan kavga etmez. İnsan olan adam dövmez’ diyor. İşin aslı budur. Bu ‘şiddet’ işi yumuşatıyor. Adam öldürüyorlar ona da şiddet diyoruz. Bunu bu toplumdan kaldırmak istiyoruz. Dünyanın her yerinde yokluk da var, menfaat çekişmeleri de var. Trilyonların, katrilyonların mücadelesini veriyor insanlar. Fakat hiçbir toplumda insanlar, bizim kadar birbirini üzmüyor, ezmiyor, dövmüyor, vurmuyor. Bunu yapmayacağız. Eğitimle, kültürle yapmayacağız. Sinirlerimize hâkim olacağız. Bize yakışmayan bu durumu engellemek için çocuk eğitimi, kadın eğitimi veriyoruz. Bu eğitimi de bu proje kapsamında 15 kahvede yapılacaktı ama bunun sayısını artırırız. Her hafta bir kahvede böyle halkımızla selamlaşalım. Hep beraber oturalım. Birlikte hasbehal edip güzellikleri yaşayalım” dedi.

“10 tane sana çocuk veren kadın, ‘beni kocam dövüyor’ diyorsa bu ayıptır” diyerek konuşmasına devam eden Vali Celalettin Güvenç, böyle bir şeyin kabul edilemeyeceğini ve buna hayır dediklerini söyledi. Bu tip insanları doktora götüreceklerini söyleyen Vali Güvenç, “Doktorlar da burada. Çare hocadaysa hocayı getirdik. O olmadı doktor, o da olmadı avukat var. Bizi üzmeyeceksiniz, bize yakışanı yapacağız. Güzel insan olacağız. Amacımız budur. Bunun için biz mahalle mahalle gezeceğiz. Sizlerden de bunu bekliyoruz. Bize yakışanı yapın lütfen. Olumsuz olan her şeyi mahallelerimizden evlerimizden ailelerimizden çıkaracağız. Daha kardeşçe, daha sevimli, daha barış içerisinde bir aile ve toplum kuracağız” şeklinde konuştu.

İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Yavuz ise, bu projenin çok önemli olduğunu belirterek, “Bölgemiz genelde şiddetle, feodal yapıyla, töre cinayetleriyle gündeme geliyor. Artık buna son vermemiz lazım. Gerçekten Şanlıurfa büyüyor, gelişiyor. Bu büyüme ve gelişme ile birlikte bizlerin zihinlerimizi de değiştirmesi gerekiyor. Dolayısıyla bölgenin cazibe merkezi olan Şanlıurfa’nın her yönüyle çok iyi bilinmesi gerekiyor. Handan hanımın böyle bir projeye el atması anlamlı olduğu kadar da biraz düşündürücü. Bayanların bizi bu şekilde eğitmesi, öğretmesi bize yeter de artar bile. Kendi kendimizi sorgulamamız, bu şiddetlere son vermemiz gerekiyor. Sadece kadına, bayana değil; şiddetin her türlüsüne karşı olmamız gerekiyor” dedi.

HALKI BİLGİLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Elbirliği Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği Başkanı Handan Karataş da, valilik ile birlikte ortak bir proje yürüttüklerini belirterek, “Projemiz ‘sağlıklı kadın sağlıklı annedir. Sağlıklı toplum için şiddete hayır.’ Bu projede, İl Müftülüğümüz, İl Sağlık Müdürlüğümüz ve Baromuz olmak üzere üç iştirakçimiz var. Bu kurumlarımızdan ikişer temsilci alarak projemizin komisyonunu oluşturduk. Komisyonumuz film ve senaryosu üzerine çalışmalar yaptı. Akabinde broşür hazırlığımızı yaptık. Anket sorularımızın hazırlığı yapılıp hazırlandı. Son olarak da 15 programlık projemizin ilkini gerçekleştirmek üzere buraya geldik” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ve tanıtım filminin izlenmesinin ardından, alanında uzman doktor, vaiz ve avukatlar vatandaşlara yönelik bilgilendirme sunumu yaptılar.

Haber ve Foto; Neslihan Sultan Pala / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.