banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Kaçak Kuyu Ve Kaçak Elektrik Kayıt Altına Alınıyor

DSİ 15. Bölge Müdürlüğü tarafından DSİ Konferans Salonunda yapılan toplantıya Vali Celalettin Güvenç, Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat, Harran Kaymakamı M. Selami Yazıcı, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Yakup Başoğlu, DSİ 15. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Halil Mutlu, HRÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Tarım İl Müdürü Mahmut Ökten, DEDAŞ İl Müdürü Aziz Gündüz, birlik başkanları, mühendisler ve çiftçiler katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Güvenç, geçen yıl sulama konusunda yapılan toplantıya değinerek yaşanan sorunların bu yıl yaşanmaması için birlik başkanları, bölge müdürü ve diğer kurum amirleriyle birlikte mücadele ettiklerini ve bu sorunların bir daha yaşanmasına izin vermek istemediklerini belirtti.

Daha verimli, daha rasyonel, ürüne zarar vermeden, fazla su harcamadan güzel bir sulama dönemi geçirilmesini istediklerini ifade eden Vali Güvenç, DSİ 15. Bölge Müdürlüğü liderliğinde kasım ayından bu yana DSİ kanallarına izinsiz müdahalelerin önlenmeye çalışıldığını kaydetti. Yeni sulama dönemine başlarken TEDAŞ’la 14 Marttan itibaren bir faaliyet başlattıklarını ve bu faaliyet doğrultusunda tarımsal sulamadaki tüm santralleri ve kuyuları kayıtlı hale getirmek istediklerini söyleyen Vali Güvenç, kurumların bu doğrultuda kararlı bir şekilde hafta sonları da dâhil olmak üzere 24 saat esasına göre çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Kaçak kuyular ve kaçak elektrik sorununun el birliğiyle çözülmesi gerektiğini vurgulayan Vali Güvenç: “Bunu hep beraber çözmemiz lazım. Çözersek çiftçi kazanacak, TEDAŞ kazanacak, DSİ kazanacak, Harran kazanacak, Türkiye kazanacak. Bunu yapmamız gerek” dedi.

Sulama kanallarından 40m3/sn. suyun atık vaziyette Suriye’ye aktığını kaydeden Vali Güvenç:  “Uzmanlar bu atık suyla 400 bin dönüm arazinin sulanabileceğini söylüyor. Peki, bizim 20. Çekten sonraki arazimiz ne kadar? 55 bin dönüm. Suriye’de boşa akıttığımız su ile 400 bin dönüm sulanıyor, bizim tarafta ise 55 bin dönüm susuzluktan kıvranıyor. Bunun sebebi kaçaklar ve bilinçsiz kullanmalar. Bu sene buna izin vermeyeceğiz. Kanal boylarını 24 saat gezeceğiz. Kaymakamlardan, jandarmadan, bölge müdürlerimizden ve birlik başkanlarımızdan rica ediyorum. Kim kanala müdahale etmiş, kim taşırmış, kim set koymuş. Bunları tespit edeceğiz ve yasal işlemi yapacağız. Hatalar varsa müdürlerimiz burada, her gün toplantı yapalım. Herkesin cebi açık olsun. Köylü kardeşim birlik başkanını, bölge müdürünü, kaymakamı arasın, olmadı beni arasın. Hukuka uygun olan neyse onu yapalım ki şu tarlaları kurtaralım ve verimimizi arttıralım. Yeni bir tuzlanmayla karşılaşmayalım” dedi.

Kaçak elektrik konusuna da değinen Vali Güvenç, 14 Marttan bu yana kaçak elektrik sorununu Jandarma eliyle değil de abonelik yöntemiyle çözmek istediklerini bunun için taraflarca birçok kez toplantı yaptıklarını söyledi. Vali Güvenç; sadece Akçakale’de 820 tane kaçak kuyu göründüğünü, tüm çabalara ve ilgili kurumları 24 saat açık tutmalarına rağmen Akçakale’den sadece 92 kuyunun abonelik yaptırdığını bildirdi.    

Daha önce kuyular için proje bedeli olarak alınan yüksek miktarı Jeoloji mühendisleri odasıyla görüşmeleri üzerine her kuyu için proje parasını 200 liraya düşürdüklerini anlatan Vali Güvenç, Elektrik fiyatı düşsün diye çiftçiye gece abonesi olması çağrısında bulunduklarını ifade ederek “Akşam 22.00 sabah 06.00 arası elektrik fiyatı 3/1 ucuzluyor. TEDAŞ tarımsal abonelerinin saat okumalarını hasat dönemi yapacak. Bunu jandarma-polis eliyle değil, bizim gidip anlatmamız lazım. Birlik başkanlarımızla fedakârlık yapacağız. Sen anlatacaksın, ben anlatacağım, mühendis anlatacak. Hiç karamsar değilim, Allah’ın izniyle biz bu işleri çözeceğiz. Sizlerden destek bekliyorum” dedi.

DSİ 15. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz ise yaptığı konuşmada, DSİ’nin Şanlıurfa’da yapmış olduğu yatırımları anlattı. 2003-2012 yılları arasında 19 tesis yaptıklarını vurgulayan Gündüz, 6 adette taşkın koruma tesisi yaptıklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından toplantıya katılanlara söz hakkı verilerek yaşanan sıkıntılara çözüm yoları arandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.