banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

İstiklal Marşımız 93 Yaşında

Şanlıurfa Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Yavuz, İstiklal Marşının kabulünün 93. yıl dönümü nedeni ile bir mesaj yayınladı. Yavuz mesajında şunları dile getirdi...

Şanlıurfa Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Yavuz, İstiklal Marşı’nın medeniyet tarihinden silinmek istenen bir milletin hangi değerlere sarılarak istiklal mücadelesini kazandığını gösteren bir kahramanlık destanı olduğunu bildirdi.

Yavuz, 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı.

Yavuz mesajında İstiklal Marşı’nın zulme, adaletsizliğe, sömürgeciliğe adeta bir meydan okuma ile ortak bir ideali ifade eden bir mutabakat belgesi olduğunu kaydetti.

Yavuz mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Milli Mücadelenin en edebi özeti olan İstiklal Marşımızla ilgili olarak Şair Mehmet Akif Ersoy, ‘Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O milletin malıdır’ demiştir. Türk milletinin, özgür ve bağımsız yaşama tutkusundan ödün vermeden, haksızlıklara karşı dimdik ayakta durarak yeniden var olma mücadelesinin simgesi olan İstiklal Marşı Türk Milletinin manevi ruhunda yanan bir bağımsızlık ateşidir. Milli Şairimizin en büyük eseri olan İstiklal Marşı sadece yazıldığı dönemin şartlarını tarif etmenin ötesinde okunduğu her zamanda farklı mesajlar veren aynı zamanda Türk milletinin bağımsızlığa ne kadar düşkün olduğunun bir kanıtıdır da. Bu duygu ve düşüncelerle başta Mustafa Kemal ve İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy olmak üzere, Çanakkale ve İstiklal Savaşı'mızın şehit ve gazilerini, saygıyla, rahmetle ve şükranla anıyorum.”

İSTİKLAL MARŞININ TARİHİ:

Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlarında, İstiklâl Harbi'nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921'de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi'nin ısrarı üzerine, Ankara'daki Taceddin Dergahı'nda yazdığı ve İstiklal Harbi'ni verecek olan Türk Ordusu'na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif'in yazdığı İstiklal Marşı coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı'nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur.

Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşı'nı, şiirlerini topladığı Safahat'a dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı'nın Türk Milleti'nin eseri olduğunu beyan etmiştir.

Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katılmış, 1924 yılında Ankara'da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay'ın bestesini kabul etmiştir. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930'da değiştirilerek, dönemin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör'ün 1922'de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konmuş, toplamda dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşan marşın armonilemesini Edgar Manas, bando düzenlemesini de İhsan Servet Künçer yapmıştır. Üngör'ün yakın dostu Cemal Reşit Rey'le yapılmış olan bir röportajda da kendisinin belirttiğine göre aslında başka bir güfte üzerine yapılmıştır ve İstiklal Marşı olması düşünülerek bestelenmemiştir. Söz ve melodide yer yer görülen uyum (Prozodi) eksikliğinin (örneğin "Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak" mısrası ezgili okunduğunda "şafaklarda" sözcüğü iki müzikal cümle arasında bölünmüştür) esas sebebi de budur. Protokol gereği, sadece ilk iki dörtlük beste eşliğinde İstiklâl Marşı olarak söylenmektedir

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.