banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

İşte tüm detaylarıyla YAŞ kararları

 

Yüksek Askerî Şûra toplantısı dün sona erdi. Şûrada Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'ün yargı kararlarına uyulması konusundaki tavrı etkili oldu. Toplantı sonucunda terfi bekleyen 11 Balyoz sanığı general umduğunu bulamadı. Savcıların ifadeye çağırdığı 1. Ordu Komutanı Iğsız'ın beklediği yükselme de gerçekleşmedi. Jandarma'nın yeni komutanı Necdet Özel oldu. Kara Kuvvetleri Komutanı'nın ise bugün belli olması bekleniyor.

Ergenekon soruşturması ve darbe teşebbüsü iddialarında şüpheli veya sanık olan bazı generallerin terfi ettirilmesi ısrarı nedeniyle kilitlenen Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantısı dün sona erdi. Şûradan çıkan kararlarda Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'ün yargı kararlarına uyulması konusundaki tavrı etkili oldu. Balyoz sanıkları terfi alamadı. Savcıların ifade için cuma gününe kadar süre verdiği 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız'ın kara kuvvetleri komutanlığı beklentisi gerçekleşmedi. Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na yapılacak atamalar bugüne kaldı. Genelkurmay Başkanlığı'na Orgeneral Işık Koşaner'in getirilmesinde bir pürüz görülmezken, Kara Kuvvetleri'ne de Jandarma Genel Komutanı Atila Işık'ın atanacağı konuluşuyor. YAŞ kararlarıyla birlikte Orgeneral Atila Işık'tan boşalan Jandarma Genel Komutanlığı'na 2. Ordu Komutanı Necdet Özel getirildi. Erzincan'daki Ergenekon soruşturmasının 1 No'lu sanığı 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk, Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na (EDOK) atandı. 28 Şubat sürecinde tankları yürüten isim olarak bilinen EDOK Komutanı Erdal Ceylanoğlu 1. Ordu'ya getirildi. Orgeneralliğe yükselenlerden Özel Kuvvetler Komutanı Servet Yörük 2. Ordu'ya atanırken, Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Yalçın Ataman ise 3. Ordu komutanı oldu.

Genelkurmay tarafından yapılan basın açıklamasında, ihraçlara ilişkin bir bilgi yer almaması YAŞ'ta bu kez 'ihraç çıkmadığı' şeklinde yorumlandı. Dünkü açıklamada uzatma alan generallere de yer verilmedi. Işık Koşaner'in Genelkurmay Başkanlığına atamasının da Kara Kuvvetleri Komutanlığı koltuğuna oturacak ismin belli olmasının ardından yapılacağı belirtiliyor. Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile diğer general ve amiral atama işlemleri, Yüksek Askeri Şura faaliyetleri dışında özel kanunlarla belirlenen esas ve usullere göre yapılıyor.

Başbakan'ın tavrı etkili

Dört gün süren YAŞ'ta, üzerinde en çok tartışılan konu İrticayla Mücadele Eylem Planı ve internet andıcı soruşturmasında ismi geçen 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız'ın durumuydu. YAŞ üyesi generaller Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesini isterken, Başbakan Erdoğan kesin bir tavırla bu isteği reddetti. Genelkurmay Başkanı, Iğsız'ı önerdi fakat Kara Kuvvetleri Komutanı'nın kararnamesi Başbakan tarafından Köşk'e gönderilmedi. Cumhurbaşkanı Gül de Iğsız'ın olmadığı listeyi onayladı. Kara Kuvvetleri komutanının kim olacağı ise bugün belli olacak. TSK Personel Kanunu'na göre, kuvvet komutanlarının atanmasının YAŞ kararlarıyla bir ilgisi bulunmuyor. Söz konusu kanunun 49. maddesine göre, Genelkurmay Başkanı Kuvvet Komutanlığı için bir ismi teklif ediyor. Milli Savunma Bakanı bu ismi uygun görürse, atama kararnamesini hazırlıyor. Başbakan da uygun görüp imzalarsa, kararname Köşk'e çıkıyor. Cumhurbaşkanının onayıyla beraber atama yapılıyor. Kulislerde iki senaryo konuşuluyor. Bunlardan birincisi asker ve hükümetin yeni bir isim üzerinde uzlaşması. Eğer asker kanadı Hasan Iğsız ismi üzerinde ısrar ederse, hükümet Kara Kuvvetleri komutanının kararnamesini 30 Ağustos'a kadar bekletebilir. Bu senaryo gerçekleşirse, Orgeneral Hasan Iğsız 30 Ağustos itibarıyla emekliye ayrılacak.

Gözlerin çevrildiği bir diğer konu Balyoz sanığı 11 generalin terfi durumuydu. YAŞ'tan söz konusu personelin hiçbirine terfi çıkmadı.

 


 

Baş döndüren trafikYüksek Askeri Şûra'da (YAŞ) yaşanan atma krizi sebebiyle Başbakanlık Resmi Konutu'nda baş döndüren bir trafik yaşandı. Başbakanlık Resmi Konutu'na ilk olarak saat 17.00'de İçişleri Bakanı Beşir Atalay geldi. Atalay'dan beş dakika sonra Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül konuta girdi. Gönül'ü Genelkurmay Başkanlığı Personel Daire Başkanı takip etti. Genelkurmay Başkanlığı Personel Dairesi Başkanı 18.45'te, İçişleri Bakanı Beşir Atalay 18.55'te Başbakanlık Konutu'ndan ayrıldı. Genelkurmay Başkanlığı Personel Dairesi Başkanı saat 18.57'de tekrar konuta geldi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 19.25'te konuttan ayrılarak Köşk'ün yolunu tuttu.

 

Gönül ve Başbuğ Köşk'e birlikte çıktıYoğun trafiğin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Çankaya Köşkü'ne çıktı. Başbuğ saat 19.50'de, Milli Savunma Bakanı Gönül ise birkaç dakika sonra Çankaya Köşkü'ne protokol kapısından girdi. Hemen hemen aynı dakikalarda ise Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ve şûra üyesi generaller Genelkurmay Karargâhı'nda toplandı.

Turgut Özal'dan sonra YAŞ'a ilk siyasî müdahaleYüksek Askeri Şura'da hükümet kanadı ile askerler arasında yaşanan gerilimin bir benzeri 1987 yılında yaşandı. O dönem Genelkurmay Başkanı Necdet Üruğ, Kara Kuvvetleri Komutanı ise Necdet Öztorun'du. Üruğ Paşa, emeklilik yaşı gelmiş olan Öztorun'un önünü açabilmek için görev süresi bitmeden emeklilik istedi. Ancak Özal'ın planı başkaydı. Özal, hem Genelkurmay Başkanı Üruğ'u, hem de Kara Kuvvetleri Komutanı Öztorun'u görevden aldı. Genelkurmay Başkanlığı'na ise Necip Torumtay'ı atadı. Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren de bu atamayı onayladı ve ordunun tüm komuta kademesi değişti.

 

Kenan Evren'in önü sivil-asker krizi ile açıldı12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren'in önü de bundan 33 yıl önce 1977'de benzer bir sivil-asker krizi ile açıldı. O dönem başında Süleyman Demirel'in bulunduğu hükümet, Kara Kuvvetleri komutanlığına 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Fethi Esener'in atanmasını istemişti. Ancak buna dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk karşı çıktı. Esener'in atama kararnamesini imzalamadı. 1977 yılındaki yaşanan bu kriz nedeniyle, o yılın YAŞ toplantısında Kara Kuvvetleri komutanı atanamadı. Kara Kuvvetleri için sırada olan iki orgeneral, Orgeneral Ali Fethi Esener ve 2. Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Olcay 29 Ağustos'ta istifa etti. Böylece dönemin Ege Ordu Komutanı Kenan Evren'in önü açıldı. Kenan Evren 30 Ağustos'ta Kara Kuvvetleri komutanlığına atandı. Ardından da Genelkurmay başkanı doldu.
 


Tartışılan isim Çubuklu, tümgeneral oldu

YAŞ'ta tümgeneralliğe terfi eden Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, Ergenekon savcısı Zekeriya Öz tarafından 'kara propaganda' siteleri soruşturması kapsamında şüpheli olarak ifadeye çağrıldı. Çubuklu'nun ismi, daha önce de birçok kez medyaya yansıdı.

Adli Müşavir Tuğgeneral Çubuklu başkanlığındaki Kuvvet ve Jandarma Genel komutanlıkları adli müşavirleri tarafından, tutuklanması istenen 102 sanık için 'yakalama kararına itiraz' ve 'reddihakim' taleplerine ilişkin dilekçelerin Karargâh'ta hazırlandığı medyaya yansıdı. Çubuklu'nun altında imzası olan kara propaganda sitelerinin Genelkurmay tarafından kurulduğu, meçhul subayın gönderdiği mektupla anlaşılmıştı. İhbar mektubuna göre, söz konusu sitelerde AK Parti düşmanlığı yapılıyor, laik rejimin tehlikede olduğu ileri sürülüyor, en büyük tehlike olarak irtica gösteriliyordu. Çubuklu, 6 Kasım 2009'da TSK'nın irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek üzere kurulmuş internet siteleri bulunduğunu kabul etmişti.

Eski Hava Kuvvetleri Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un 1 numaralı sanığı olduğu 'sahte çürük raporu çetesi'nin iddianamesinde Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu'ya şok suçlamalar yöneltildi. Çubuklu'nun, Üçok'un bilgisayarındaki 397 dosyayı sildirdiği öne sürüldü.

Hıfzı Çubuklu'nun ismi özellikle 'sahte çürük raporu çetesi'nin delillerini kararttığı iddiasıyla gündeme geldi. 2 Aralık 2009 tarihinde internete düşen ses kaydında, eski Hava Kuvvetleri Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un bilgisayarındaki 397 dosyanın Çubuklu tarafından silindiği ortaya çıkmıştı. İddialar, sahte çürük raporu çetesinin iddianamesine de girdi. Soruşturması kapsamında ifade vermesi beklenen Çubuklu, adliyeye gitmedi. Adli Müşavir Çubuklu, ifade vermeme sebebini şu şekilde açıkladı: "Birincisi, delil diye koyduklarının delil niteliği yok. İkincisi, benim ifademi almaya yetkisi yok. Biz kendilerine gerekli resmi cevabı yazdık ve gönderdik. O nedenle ifade vermeye gitmedim."

Genelkurmay'ın en üst konumdaki hukukçusu olan Adli Müşavir Çubuklu, TSK içinde yaşanan olaylarla ilgili değil, olayı sızdıranlarla alakalı açtığı soruşturmalarla da biliniyor. ATİLLA İLHAN İSTANBUL
 


Ataması yapılmayan Iğsız'ın internet andıcında imzası var

YAŞ'ta ataması yapılmayan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın adı geçmişte birçok tartışmalı olayla gündeme geldi. Kara propaganda için kurulan internet sitelerinin altında Iğsız'ın imzası var. Iğsız, YAŞ toplantıları sürerken "İnternet Andıcı"na ilişkin soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldı. Iğsız'ın ismi "Ergenekon" savcılarına gönderilen ihbar mektubunda geçti. Mektupta, 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın, Iğsız'ın emri ile Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ileri sürüldü. Yine 2008 yılında Iğsız'ın terörle mücadelede kullanılması için milyonlarca dolara satın alınan Skorsky tipi helikopterle Artvin Karagöl'e ailesiyle pikniğe gittiği basına yansımıştı.

Kafes'te adı geçen Albay Şafak Yürekli tuğamiral yapıldı

Tuğamiral rütbesine terfi eden Albay Şafak Yürekli'nin ismi Ergenekon'un hedefleri doğrultusunda Deniz Kuvvetleri bünyesinde oluşturulan Kafes Eylem Planı'nda geçiyor. İhbar mektuplarında Yürekli'nin bu plana el altından her türlü desteği verdiği, Ergenekon'a ait özel dosya ve gündemleri elinde tuttuğu iddia ediliyordu.

Orgeneralliğe Yükselen Korgeneraller

 

  • Korgeneral Yalçın Ataman
  • Korgeneral Servet Yörük

Korgeneralliğe Yükselen Tümgeneraller

  • Tümgeneral Abdullah Recep
  • Tümgeneral Kamil Başoğlu
  • Tümgeneral Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu
  • Tümgeneral Orhan Akbaş

 

Tümgeneralliğe Yükselen Tuğgeneraller

  • Tuğgeneral İbrahim Yılmaz
  • Tuğgeneral Şenol Alparslan
  • Tuğgeneral Yılmaz Uyar
  • Tuğgeneral Uğur Tarçın
  • Tuğgeneral Tayfun Özden
  • Tuğgeneral Mehmet Faruk Şengün
  • Tuğgeneral İsmail Metin Temel
  • Tuğgeneral Şeref Öngay
  • Tuğgeneral Sadık Çelikörs
  • Tuğgeneral Metin Gürak
  • Tuğgeneral Salih Ulusoy
  • Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu

 

Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar

  • Topçu Kurmay Albay Muharrem Metin Özbek
  • Hava Savunma Kurmay Albay Muzaffer Sönmez
  • Piyade Kurmay Albay Mehmet Akyürek
  • Piyade Kurmay Albay Mustafa Uzun
  • Topçu Kurmay Albay Ömer Şevki Gençtürk
  • Topçu Kurmay Albay Hüseyin Hamdi Ergün
  • Topçu Kurmay Albay Mehmet Özoğlu
  • Tank Kurmay Albay Atilla Şirin
  • Tank Kurmay Albay Memduh Hakbilen
  • Hava Savunma Kurmay Albay Yavuz Selim Kahveci
  • Topçu Kurmay Albay Halil İbrahim Ergin
  • Topçu Kurmay Albay Sinan Yayla
  • Muhabere Kurmay Albay Mustafa Aysan
  • Kara Pilot Kurmay Albay Hakan Atınç
  • Topçu Kurmay Albay Kahraman Güneş
  • Tank Kurmay Albay Rafet Sevinç Şaşmaz
  • Piyade Kurmay Albay Metin Akkaya
  • Topçu Kurmay Albay Abdullah Baysar
  • Topçu Kurmay Albay Mehmet Haluk Yıldızdan
  • Tank Kurmay Albay Veli Tarakcı
  • Piyade Kurmay Albay Levent Köse
  • Piyade Albay Kemal Korkmaz
  • Topçu Albay Erkan Atalay
  • İstihkam Albay Rıza Çağatay Erdoğan

 

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

 

Koramiralliğe Yükselen Tümamiraller

  • Tümamiral Deniz Cora

 

Tümamiralliğe Yükselen Tuğamiraller

  • Tuğamiral Erdem Caner Bener
  • Tuğamiral Ahmet Sinan Ertuğrul

 

Tuğamiralliğe Yükselen Albaylar

  • Deniz Kurmay Albay Ömer Faruk Harmancık
  • Deniz Kurmay Albay Sinan Azmi Tosun
  • Deniz Kurmay Albay Şafak Yürekli
  • Deniz Kurmay Albay Fahri Can Yıldırım
  • Deniz Kurmay Albay Hasan Doğan
  • Deniz Kurmay Albay Ali Sadi Ünsal
  • Deniz Mühendis Albay Mehmet Şevki Şekerefeli

 

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

 

Korgeneralliğe Yükselen Tümgeneraller

  • Tümgeneral Turgut Atman
  • Tümgeneral Nejat Bilgin

Tümgeneralliğe Yükselen Tuğgeneraller

  • Tuğgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan
  • Tuğgeneral Nihat Kökmen
  • Tuğgeneral Bülent Kocababuç
  • Tuğgeneral Ali Demiral
  • Tuğgeneral Ayhan Gümüş

Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar

  • Hava Pilot Kurmay Albay İdris Aksoy
  • Hava Pilot Kurmay Albay Hakan Taşkesen
  • Hava Pilot Kurmay Albay Mehmet Eldem
  • Hava Pilot Kurmay Albay Mehmet Uğur Balkış
  • Hava Pilot Kurmay Albay Kubilay Baloğlu
  • Hava Pilot Kurmay Albay Mehmet Cahit Bakır
  • Hava Pilot Kurmay Albay İsmail Yalçın
  • Hava Uçak Bakım Kurmay Albay Göksel Kahya

 

 

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI

 

Tümgeneralliğe Yükselen Tuğgeneraller

  • Tuğgeneral Yusuf Kaya
  • Tuğgeneral Ata Kalkan

Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar

  • Jandarma Kurmay Albay Ali Çardakcı
  • Jandarma Kurmay Albay Salih Karataş
  • Jandarma Kurmay Albay Güray Alpar
  • Jandarma Kurmay Albay Namık Boran

 

 

GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ KOMUTANLIĞI

Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar

  • Prof. Tabip Albay Fikret Arpacı
  • Prof. Tabip Albay Yusuf Peker
  • Prof. Tabip Albay Ufuk Demirkılıç
  • Prof. Hava Tabip Albay Can Polat Eyigün

Tuğamiralliğe Yükselen Albay

  • Prof. Deniz Tabip Albay Bekir Sıtkı Cebeci

 

 

ASKERİ YARGITAY

Tuğgeneralliğe Yükselen Albay

  • Askeri Hakim Albay Hasan Dengiz

 

 

ASKERİ YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ

Tuğgeneralliğe Yükselen Albay

  • Askeri Hakim Albay Abdullah Arslan

Emre Soncan / Zaman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.