banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

2016 Photo Awards sonuçları açıklanıyor

 

Anadolu Ajansının (AA) ikinci kez düzenlediği ve Türk Hava Yollarının (THY) "Resmi Havayolu Sponsoru" olduğu uluslararası haber fotoğrafı yarışması"Istanbul Photo Awards"ın uluslararası jürisi, ödül alacak fotoğrafları belirlemek için İstanbul'da toplandı.

Dünyanın dört bir köşesinden gelen jüri üyeleri, yarışmaya başvuran fotoğraflar arasından kazananları belirlemek için hafta sonunu yoğun bir mesaiyle geçirdi.

Haber ve spor fotoğrafı dallarında tekil ve seri başvuruların değerlendirildiği ve her bir kategoride ilk üçe giren fotoğrafların belirlendiği yarışmaya, dünya genelinden yaklaşık 13 bin fotoğraf ile başvuruda bulunulmuştu.

Toplamda 58 bin dolar ödülün sahibini bulacağı yarışmada, her kategorinin birincileri sekizer bin, ikincileri üçer bin, üçüncüleri ise bin beşyüzer doların sahibi olacak. Yılın Fotoğrafı'nın sahibi de 8 bin dolar kazanacak.

"Istanbul Photo Awards"ın geçen yılki jüri üyeleri arasında bulunan Şanghay Fotoğraf Merkezi Direktörü ve Pulitzer ödüllü Liu Heung Shing, Getty Images yöneticisi Georges De Keerle, AFP Fotoğraf Dağıtım ve İş Geliştirme Direktörü Michel Scotto, World Press Photo ödüllü Guillaume Herbaut, AA Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel ve AA Fotoğraf Editörü Fırat Yurdakul'a, alanlarında başarılı yeni isimler eklendi.

Son 25 yılda dünyada hemen hemen tüm savaş ve çatışmaları yerinde izleyen dünyaca ünlü foto muhabiri Laurent Van der Stockt, ABD Ulusal Basın Fotoğrafçıları Birliğinin 2013'te "Yılın Fotoğraf Editörü" seçtiği Newsweek Fotoğraf Editörü James Wellford, Le Monde gazetesi Fotoğraf Direktörü Nicolas Jimenez, Pulitzer ödüllü ve "Istanbul Photo Awards 2015 - Yılın Fotoğrafı" ödülünün sahibi Daniel Berehulak da "Istanbul Photo Awards 2016"nın jüri üyeleri arasında yer aldı.

Jüri üyeleri yoğun bir mesainin sonunda "Photo of the Year 2016"nın yanı sıra "tekil haber", "seri haber", "tekil spor" ve "seri spor" kategorilerindeki ödüllerin sahiplerini belirledi.

Yarışmanın sonuçları yarın, yarışmanın kendi sitesinde "istanbulphotoawards", Anadolu Ajansı web sitesi ve Anadolu Ajansının uluslararası fotoğraf platformu "Anadolu Images" sitesinde ilan edilecek. Sonuçlar ayrıca, bir basın bülteni ile dünyaya duyurulacak.

"Istanbul Photo Awards, bu bölgeye ve bölgede yaşanan olaylara dikkati çekmek için en doğru araç"

İstanbul'daki çalışma programıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan jüri başkanı ve Pulitzer ödüllü fotoğrafçı Liu Heung Shing, yarışmaya ikinci kez katılmaktan ve bu yıl jüri başkanı olarak yer almaktan dolayı çok memnun olduğunu söyledi.

Getty Images yöneticisi Georges De Keerle de Türkiye’yi ve İstanbul’u sevdiğini belirterek, "Istanbul Photo Awards, içinde bulunduğunuz bölgeye ve bu bölgede yaşanan olaylara dikkati çekmek için en doğru araç. Bu yarışmanın uzun soluklu bir yarışma olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Geçen yılki yarışmada “Yılın Fotoğrafı” ödülünü aldıktan kısa bir süre sonra aynı fotoğraf ile Pulitzer’i kazanan Daniel Berehulak ise "Burada olmak büyük onur. Geçen sene beni ve çalışmamı ödülle onurlandırdığınız için teşekkür ederim. Burada olup dünyanın her yerinden gelen tüm fotoğraflara ve bu yılın önemli haber hikayelerine bakmak, geçtiğimiz senenin en güçlü karesine karar verme sürecinde katkı sağlayabilmek, gerçekten büyüleyici bir süreç. Anladığım kadarıyla geçen yıl müthiş bir katılım olmuş. Bu yıl da dünyanın her yerinden muhteşem kareler var. Bu yarışmanın büyüyüp daha geniş ve güçlü bir hale dönüşeceğini hissediyorum.” şeklinde konuştu.

Jüri üyeleri, iki günlük yoğun çalışmalarını İstanbul turu ile tamamladı.

"Istanbul Photo Awards 2016" fotoğraf albümü yayınlanacak

Anadolu Ajansı, haber fotoğrafı dünyasının prestijli profesyonellerinden oluşan jüri üyelerinin belirlediği, kazanan ve finale kalan fotoğrafları içeren "Istanbul Photo Awards 2016" fotoğraf albümünü de yayınlayacak ve yıl içinde farklı merkezlerde, kazanan fotoğraflardan oluşan sergiler açacak.

Geçen yılki yarışmada "Yılın Fotoğrafı" ödülünü Avustralyalı fotoğrafçı Daniel Berehulak, Ebola salgınıyla ilgili Liberya'da çektiği dramatik fotoğrafı ile almıştı. Berehulak'ın fotoğrafı, "Istanbul Photo Awards"ın ardından, dünyanın en önemli basın ödülü kabul edilen Pulitzer Ödülü'ne de layık görülmüştü.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.