banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin PYD nedir?

İsrail'den Türkiye'ye İran suçlaması!

İsrail'den Türkiye'ye İran suçlaması!

Wikileaks tarafından sızdırılan belgelerde İsrail'in, Türkiye'yi sürekli olarak İran'ın nükleer programına yardım etmekle suçladığı ortaya çıktı.

İsrail'in Haaretz gazetesi tarafından yayınlanan belgelere göre İsrailli yetkililer, 2009'da Amerikalılarla yaptıkları görüşmelerde sürekli olarak Türkiye'ye bu suçlamaları yöneltiyor.

Gazetedeki habere göre bu suçlamaları, Fransa Dışişleri Bakanlığı Siyasi Araştırmalar Direktörü Nimrod Barkan da Fransız yetkililere yapıyor. Ardından Nimrod Barkan, ABD ve İsrail arasında Kasım 2009'daki stratejik görüşmeler öncesinde bu düşüncelerini Amerikalı yetkililere iletiyor.

Amerikan Büyükelçisi James Cunningham'a konuşan Barkan, Fransızlara “İsrail'in, İran'ın yaptırımlardan kurtulması için Türkiye'nin bir platform olduğundan endişelendiğini” ilettiğini söylüyor.

Söz konusu bilgiler, Wikileaks tarafından sızdırılan Cunningham'ın 19 Kasım 2009'da gönderilen notta yer alıyor. Ancak bu notta nükleer silahlara ilişkin bir bilgi yer almıyor.

Söz konusu nota göre Barkan, “İsrailli yetkililerin, İran'ın Türkiye üzerinden Suriye'ye silah gönderdiğine ikna olduklarını” dile getiriyor. Bundan Türk otoriterlerinin de haberi olduğunu öne sürüyor.

Aynı belgede yer alan bilgilere göre Barkan, Türkiye'yi İran'a uygulanan uluslararası yaptırımları üç alanda ihlal etmekle suçluyor. Bu alanları ise “İranlı Bank Mellat aracılığı ile Türk lirası ve İran Riyali üzerinden ticaret yapılması, İran mallarının Avrupa'ya ithalatı için Türk limanlarının açılması ve büyük ihtimalle demiryoluyla Türkiye üzerinden Suriye'ye silah gönderilmesi” olarak aktarıyor.

Barkan, bu silahların büyük kısmının Lübnan'daki Hizbullah grubuna gittiğini öne sürüyor. Fransız yetkili, İsrail otoriterlerinin 2009 yılı başından itibaren Türk hükümetini bu konuda sürekli uyardıklarını; ancak bir sonuç elde edemediklerini kaydediyor.

Öte yandan İsrail'de hafta içinde ortaya çıkan bir diğer belgede ise 15 Kasım 2009'da İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Uzi Arad'ın da aralarında bulunduğu İsrailli yetkililer ile Amerikalılar arasındaki bir toplantıya ilişkin bilgiler yer aldı. Toplantıda çıkan notlara göre bir yetkili burada “Türkler, Amerikalıların şikayetlerine İsraillilerin şikayetlerinden çok daha duyarlı olabilirler” ifadesini kullanıyor.

Toplantıda hem İsrailli hem de Amerikalı yetkililer, Türkiye ile İsrail arasında askeri alanda ve askeri sanayi alanındaki ilişkilerin azalmakta olduğuna dikkat çekiyor. Bir yetkili bu durumu “Türkiye'nin askeri kapasitesi gelişti ve Türkiye'nin 15 yıl önce olduğu kadar İsrail'e ihtiyacı yok. İsrail'in Türkiye'ye savunma satışları düşüyor ve Türkiye'deki kamuoyunun duyarlılığı ileride büyük satışları da önleyecektir.” şeklinde aktarıyor.

Toplantı sonunda ise Amerikalı yetkililerin yaptığı toplantı özeti ise şu şekilde: “Türkiye, Ortadoğu'ya doğru ve Batı'dan uzaklara doğru stratejik bir kayma yaşıyor ve bu kaymanın sonucunda zararı İsrail görüyor. İsrail hükümeti, AK Parti'nin artan İslamlaşma ve ordu dahil resmi kurumlardaki kontrolü ile içerideki kuvvetini artırmasını bekliyor. İsrail hükümeti ayrıca Türkiye'nin İran çizgisine yaklaştığını düşünüyor.”
haber vaktim

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.