banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir TBMM

İsrail ihaleleri yargıya taşınıyor...

Yılmazlar Grup, Türkiyede M€"60 Tank Modernizasyonu Projesini alan IMI firması başta olmak üzere İsraile verilen bütün ihaleleri her iki ülkede yargıya taşıma kararı aldı. Türk firması, İsrail devlet kurumu olan ve M-60 Tank Modernizasyon Projesini üstlenen IMI firmasına, sözleşme koşullarını yerine getirmediği gerekçesiyle 200 milyon dolarlık tazminat davası açıyor. Gerekçe olarak da M-60 Tank Modernizasyonu Projesi kapsamında İsrailde istihdam edilen 800 işçinin 2015 yılına kadar IMI ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) arasındaki kontrattan doğan hakları olmasına rağmen işlerine son verilerek firmalarının ve çalışanlarının mağdur edilmesini gösteriyor.

İsrail, uluslararası kara sularda gerçekleştirdiği kanlı Mavi Marmara baskını sonrası, ülkedeki bir şirketin müracaatı üzerine Yılmazlar Grupun hesaplarına el koymuştu. Ancak Türk şirketin itirazı üzerine hesaplardaki tedbir kararı kaldırılmıştı. Şimdi ise Yılmazlar, M-60 Tank Modernizasyonu projesinde Türkiyenin zarara uğratıldığı gerekçesiyle konuyu yargıya taşıyor. Firma olarak 16 yıldır İsrailde faaliyette bulunduklarını belirten Yılmazlar Holdingin bu ülkeden sorumlu Genel Müdürü Ahmet Arık, İki ülke arasındaki ihalelerde Türkiyenin menfaatlerinin yeterince korunamaması sebebiyle İsrail tarafından alınmış birçok ihalede Türk devleti çeşitli zararlarla karşı karşıya kalınmış bulunmaktadır. Firmamız yıllarca Türk yetkililere gerekli uyarıları yapmasına rağmen hiçbir şekilde dikkate alınmayarak milletimizin zarar görmesine sebep olunmuştur. İsrail-Türkiye arasındaki sıkıntılı projelerden bir tanesi de M€"60 Tank Modernizasyonu Projesidir. iddiasında bulundu.

Firma olarak, projeye imzalanmasından sonraki yıllarda müdahil olmalarına rağmen, İsrail tarafından yerine getirilmesi gereken Ofset uygulamalarını Türk milletinin lehine düzenletme fırsatını bulduklarını anlatan Arık, Türk Dış Ticareti ofset (karşılıklı alım) tarihinde, Türkiyenin lehine olacak şekilde istihdam ve döviz girişine katkı sağlayan en başarılı ve en karlı ofset uygulamasını İsrailde biz uygulamaya koyduk. dedi. Ancak İsrail tarafının son dönemde kendilerine verdiği taahhütleri yerine getirmediğini belirten Arık, M-60 Tank Modernizasyonu Projesi kapsamında İsrailde istihdam edilen 800 işçinin 2015 yılına kadar IMI ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) arasındaki kontrattan doğan hakları olmasına rağmen işlerine son verildi. Firmamız ve çalışanları mağdur edildi. ifadelerin kullandı.

M€"60 Tank Modernizasyonu Projesini yürüten IMI firmasının, sorumluluklarını yerine getirmeyerek, Türkiyenin menfaatlerinin korunduğu bu ofset projesinde yer alan Türk iş gücünün istihdam süresini ve sayısını firmaları ve Türkiye aleyhine engellediğini öne süren Arık, İsrailli şirket, Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile yaptığı kontrat şartlarını ihlal ederek, ilişkileri tek taraflı olarak kendi lehine çevirmektedir. Bu yolla Türk ekonomisi istihdam kaybı ve ekonomik zarara uğratılmaktadır. Bu vesile ile İsraildeki avukatlarımız ve hukuk büromuz ilgili projeyi yargıya taşımak yolu ile doğabilecek zararlarımızı tazmini nedeniyle 200 milyon ABD Doları tutarında tazminat davası için başvurmuş bulunmaktadır. Bu konu Türk Dış Ticaret tarihinde Türk milletinin zarara uğratılan projelerde hakkını arama konusunda bir ilk olacaktır. şeklinde konuştu.

Yılmazlar Grup, İsrail devletine ayrıca, son 20 yıl boyunca Türk firmalarından hukuka aykırı şekilde vergi aldığı iddiasıyla bir dava daha açacak. Ahmet Arık, Firmamız bunun haricinde son 15 yılda İsraile verilmiş olan Türkiye aleyhine olduğuna inandığımız savunma projeleri başta olmak üzere tüm projeleri kamuoyuyla paylaşmaya ve hem Türkiyede hem İsrailde yargıya taşıma kararı almıştır. Ayrıca M€"60 Tank Modernizasyonu Projesinde Türkiyeyi zarara uğratan Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve ilgili Bakanlık ile bireysel sorumluluk taşıyanlar hakkında da Türk mahkemeleri tarafından Ankara Asliye 1.Ticaret Mahkemesinde 20 Ekim 2010 tarihinde 2010/497 dosya ile hukuki işlem başlatılmıştır. diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.