banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Suruç Şanlıurfa Balıklıgöl

İslami İlimler Dekanından İttihad-ul Ulema medresesine ziyaret

Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Mustafa Aşkar, geçtiğimiz günlerde faaliyete girerek 100 öğrencinin ilim tahsil ettiği Âlimler ve Medreseler Birliği İttihad-ul Ulema’nın Batman Beşevler Seyit Bilal Medresesi’ni ziyaret etti. Medrese binasını gezerek, incelemelerde bulunan Aşkar, medrese hakkında yetkililerden detaylı bilgi aldı.

İslami İlimler Fakültesi Dekanı Mustafa Aşkar, Batman İttihad-ul Ulema’nın yönetim kurulu tarafından karşılandı. Medresenin tamamını gezerek incelemelerde bulunan Aşkar, medresenin müfredatı ve eğitim seviyesiyle ilgili medrese yetkililerinden bilgi aldı.

Aşkar, medreseyi gezerken Kur’an talimi için kullanılan sınıfta Kur’an tilaveti yaptı. Daha sonra medrese öğrencileriyle bir araya gelen Aşkar, burada kısa bir sohbet gerçekleştirdi.

Her şartta medreselerin yanında olduğunu söyleyen Aşkar, medreselerin gelişmesi ve eğitim seviyesinin yükselmesi konusunda medrese yetkilileriyle görüş alışverişinde bulunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

“İslamiyet bu topraklara huzur ve barış getirmiştir”

İslamiyet’in bölgeye kazandırdığı ve medreselerin dindar bir nesil yetişmesinde yapmış olduğu hayırlı hizmetlerle ilgili İlke Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan İslami İlimler Dekanı Mustafa Aşkar, “Peygamberimizin vefatından 7 sene sonra Silvan, Cizre ve Diyarbakır bölgelerine Ulu Camiler yapılmış ve İslam bu topraklara gelmiştir. Anadolu’ya ise 432 sene sonra İslamiyet gidiyor, bu tespit çok önemlidir. Bu bölgenin insanına, İslamiyet’e girmedeki önceliğinin izzeti her zaman yaşatılmalıdır. Bölgeye gelmesiyle birlikte İslamiyet, bu topraklara huzur ve barış getirmiştir.” dedi.  

“Medreselerin barış için rolü çok büyüktür”

Bugün İslam’ın günümüze taşınmasında medreselerin konumunun çok önemli olduğunu vurgulayan Aşkar, “Bu konuda medreseler kendilerini güncelleyebilmiş mi onu sorgulamamız lazım. Ama bir takım önyargılarla ‘medreseler kendilerini güncelleyemedi, çağı yakalayamadı’ yaklaşımı yanlış olur. Bizler ıslaha çalışmamız lazım. Medreseleri kapatmak kolay iştir. Kapatınca ne kazanacağız? Biz bu medreselere ilim adamları, yetkililer, devletin bilirkişileri olarak bir ufuk çizip ileri götürürsek; memlekete, İslam ülkesine güzel Müslümanlar yetiştirilir. Türkiye’de terörist anlamında imam hatip mezunu bir tane kişi bulamadık, çıkmıyor. Allah’ını, dinini bilen adam terör yapamaz.  Onun için medreselerin, ülkenin şu andaki barışı için de rolü çok büyüktür. Çünkü medreseler iyi insan yetiştiriyor ve buradaki insanlar gidip dine ve insanlığa hizmet ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Devlet medrese talebelerine burs ayarlamalıdır”

Medreselerin gelişmesi için hükümet yetkililerine çağrıda bulunan Aşkar, “Hükümet, Alevilere yardımda Cem Evlerinin elektrik parasını ödeyecek. Kültür Bakanlığı tarafından bizden alınan vergilerle kiliselere yardım yapılıyor. Bizim bunlara bir sözümüz yok. Ama diyoruz ki; medreseler bu milletin öksüzü, yetimi değil. Medreselere de baksınlar. Medreselerdeki öğrencilerin de ihtiyaçları var. Niye medrese talebelerine devlet bir burs ayarlamasın. Üniversitelerdeki talebelere burs veriyor. Medreselerde yetişen talebeler de aynı devletin vatandaşı ve vergi ödüyor. Onun için bu anlamda eşitlik istiyoruz. Biz medreselere de devletin mütebessim yüzünü göstermesini bekliyoruz.”  şeklinde konuştu. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.