banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

IŞİD'ten kaçan Ezidiler Türkiye'ye sığındı

IŞİD'in Sincar bölgesini ele geçirmesi sonucunda bölgeden kaçan 116 Ezidi Mardin'in Midyat ilçesine sığındı.

 IŞİD’in Sincar bölgesini ele geçirmesi sonucunda Sincar’dan kaçıp Habur Sınır Kapısı üzerinden Türkiye’ye giriş yapan 116 Ezidi Midyat’ın Güven (Bacın) Mahallesindeki "Kasra Bacıne" de misafir ediliyor.

 

IŞİD’in Sincar bölgesini ele geçirmesinden sonra binlerce Ezidi bölgeyi boşaltmış, kimisi dağlara kaçıp sığınmış, kimisi de Türkiye sınırına kadar gelip Türkiye’ye giriş yapmaya çalışmıştı. Üzerinde pasaportu olan Ezidiler Habur Sınır Kapısından geçip Midyat’taki akrabalarının yanına geldi. Güven (Bacın) Mahallesindeki Kasra Bacıne’de şu anda 14 aile olmak üzere 116 kişi yerleştirilmiş durumda.

 

Merkezi Almanya'da bulunan Ezidi Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Günay, İLKHA muhabirine Musul’un Sincar ilçesinden göç edip Türkiye’ye gelen Ezidilerle ilgili bilgi verdi.

 

Günay, "Şengal'den çok insanımız göç edip buraya geldi. Burada 116 kişi kalıyor, 14 ailedir. İŞİD Şengal’i aldıktan sonra herkes kaçmaya başladı. Binlerce insanımız dağlara sığınmış, binlercesi de araçlarla ve yürüyerek orayı terk etmiş. Buraya sığınan insanlarımız çok ihtiyaçları var yemek ve giyim noktasında. Çok sıkıntı yaşamışlar. Habur sınırında da bir sürü insanımız var şu anda. Buraya gelenler pasaportları olduğu için gelebildi. Pasaportu olmayan çok kişi var Habur'da bekletilen. Orada binlerce insanımız sıkıntı yaşıyor. Bizler imkanlarımız ölçüsünde onlara yardımcı oluyoruz. Herkese sesleniyoruz, bu insanlarımıza sahip çıkmamız ve onlara yardımcı olmamız gerekir.’’ dedi.

 

IŞİD’in bölgeyi ele geçirmesi ile kaçıp Midyat’a gelenler arasında olan 22 yaşındaki Meryem Hubeyd da, "Peşmergenin çekilmesi ile IŞİD oraya geldi. Savunmasız kalınca ilçemiz IŞİD tarafından ele geçirildi. Orada yalnız kaldık ve orayı terk etmek zorunda kaldık. Binlerce insan dağlara kaçıp sığındı. Binlercesi yürüyerek sınırlara doğru gitti.’’ ifadelerini kullandı.

 

Midyat’ın Bacın Mahallesinde misafir edilen Ezidiler kendilerine yardım edilmesini bekliyor. (Adnan Oğuz - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.