banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Batı illerinde Kürtlere yönelik gerçekleştirilen ırkçı saldırılar hakkında İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Araştırmacı Yazar Özkan Yaman, saldırılara katılanların kirli projelerin bir piyonu olduğuna dikkat çekti.

Saldırıları kabul edilemez olarak niteleyen Araştırmacı Yazar Yaman, bu tür eylem ve tepkiler için hiçbir mazeretin ileri sürülemeyeceğini belirti.

Yaman, “Eminim böyle masum insanları hedef alanlar, gerçekten de kalkıp birilerinin suçunu böyle bir halka ve kitleye mal etmeye çalışanlar iki halkın içinden değillerdir. Olsalar da gaflet ve cehalet ehlidirler. Bunları yapanlar eğer birileri tarafından provokatör değillerse, ya o anda akılları yerinde değildir ya da kör bir hissiyatla hareket etmektedirler. Bunlar lokal olaylardır, her yerde veya devamlı olacağını da sanmıyorum. Çünkü geçmişte de bir takım kendini bilmezlerin benzer eylemleri olmuşsa da ümmetin beraberliği, birliği her zaman galip gelmiştir. Herkesin bu eylemleri, kınaması gerekir. Buna karşı kendi kitlelerini uyarması gerekir. Toplumda söz sahibi olan gerek yetkili kimseler, kanaat önderleri ve gerekse de sivil yapılardaki inisiyatif sahibi kimselerin çevrelerine olumlu bilgiler ve yönlendirmeler yapması zorunludur.” dedi.

“Böyle günlerde kardeşliğiniz ne olduğu ortaya çıkar”

Bir imtihan döneminden geçildiğini dile getiren Yaman, “Hani siz kardeşlikten bahsedersiniz ama böyle günlerde kardeşliğinizin ne olduğu ortaya çıkar. O yüzden de belki bir takım ölümler ve cenazeler üzerinden bazılarının milliyetçi ve ırkçı damarını tahrik etmek amaçlanıyor. Birileri böyle bir tuzak ve hile içerisindedir. Fakat bu tuzağa düşmek tamamen karşı tarafın bu planları hazırlayanların emellerine hizmet etmek olur. Siz bir yerde bunu yaparken farkında olmadan da karşı tarafı büyütmüş daha da cesaretlendirmiş sevindirmiş olursunuz. O yüzden provokasyon nedir diye sorulduğu zaman tam da böyle bir şeydir denilebilir.” ifadelerini kullandı.

“Bu ülkede kaç tane fert varsa her biri bedenin organı ve parçasıdır”

Toplumu bir bedene benzeten Özkan, “Mevsimlik işçiyi ‘Sen Diyarbakırlısın, Urfalısın’ diye darp eden kişilerin yaptığı şey kendilerine zarar olarak döner. Bu eylem bir insanın gözünü kulağını yaralaması gibi bir şeydir. Nasıl ki psikopatlık gibi bir kişilik bozukluğu var. Bu bir kişilik bozukluğudur. Kişinin kendi vücuduna zarar vermesi gibidir. Çünkü bu toplum bir bedendir. Bu ülkede kaç tane fert varsa her biri bedenin organı ve parçasıdır. Bu yüzden‘Yok efendim şurada biri öldürüldü, ben de sana böyle bir tepki koyarım’ gibi yaklaşımlar kişinin bizzat kendine verdiği bir zarardır. Zahiren karşı tarafın belki manevi gururu incinmiş, hakaret ve tahkire uğramıştır. Ama şöyle az bir şey aklını kullansa herhalde asıl zararın kendisine geldiğini görecektir. Çünkü maddi olarak düşünsek bugün her konuda bir Kırşehirli bir Batmanlıya muhtaçtır. Bir Vanlı Çorumluya, Çanakkaleli de Diyarbakırlıya muhtaçtır. ‘Yok efendim ben kendim yaşarım, maddi olarak kime muhtacım ki’ diyemezsiniz. Çünkü öyle bir zamanda yaşıyoruz ki insanlar geçmişte 3 şeye muhtaç iken, bugün binlerce şeye muhtaçtır. İnsanların o ihtiyaçlarının bir kısmını Diyarbakırlı, bir kısmını Trabzonlu karşılıyor. Maddiyattan önce esas olan maneviyattır. Çünkü bir kişinin maneviyatı olmadıktan sonra maddiyatının hiçbir anlamı yoktur. Dolayısıyla bizim için manevi olarak kardeşlik, fedakârlık ve birbirimize karşı olan merhametimiz bizi insan yapandır. Bizim eğer birbirimize karşı merhametimiz yaralanmışsa bizim şurada ya da burada yaşamamız, şu milletten ya da başka milletten olmamızın bir anlamı yoktur.” diye konuştu.

Bir takım olayların geçmişte olduğu gibi bugün de olduğunu belirten Yaman, “Hiç kimse bunları mazeret göstererek bizim bir parçamızı bir vücudumuzu yaralayamaz. Kendisi ‘O benim vücudumdan değildir’ dese de onu kendisinin vücudundan gören diğer insanlar var. Dolayısıyla ‘Sen o kardeşine vururken sen benim gözüme vuruyorsun’ diye oradaki insanların tepki göstermesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“Batıda bu tür olaylar olursa bu PKK’nin güçlenmesi demektir”

Irkçı saldırıların PKK’nin ekmeğine yağ sürdüğünü söyleyen Yaman şu ifadeleri kullandı: “Bugün zaten dediğimiz gibi terör eylemlerini bir şekilde finanse edenler, işin dışarıdaki sahipleri zaten piyasaya sürdükleri figüranları bu amaçla sürüyorlar. Yani ne kadar batıda butür olaylar olursa bu PKK’nin güçlenmesi demektir. Plan sahiplerinin hedefi de budur. Yani duygusallığı bir yerde kullanarak, hissiyatı bir yerde kullanarak toplumları galeyana getirmek, toptan muamele yaptırmak, amaçları budur. Bu sadece PKK’nin ekmeğine yağ sürmez, bu İsrail’in, Amerika’nın ve bir şekilde eskiden beri ülke üzerinde bir takım planları olanların ekmeğine yağ sürer. Bu olaylara katılanlar ya projelerin bir piyonu ya da kendini bilmez kişilerdir.”

Yaman son olarak yaşanan saldırıların sorumlularının olaylara tepki göstermeyenlerin olduğunu dile getirdi. (M.Hüseyin Temel / Emrah Deniz - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.