banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Yetim Der Onur Bilgen Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası

Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulaziz Beki, “Toplumda intihar ve benzeri vakaların gençler arasında yaşandığını belirterek, gençlerin iyi arkadaşlar edinmelerini sağlamak ve iyi ahlaklı kimselerle diyaloglarını geliştirmenin intiharların önüne geçebileceğini söyledi.

Beki, intiharın kesinlikle cinayet olduğunu, kişinin başkasını öldürmekten daha büyük bir günah olduğunu belirtti.

“İntihar edenin de cenaze namazı kılınıyor” diyen Beki, “Cumhur-u ulemaya göre kâfirin cenaze namazı kılınmaz. Peygamber Efendimiz intihar eden birisi için demiş ki,  ‘siz gidin kılın’ Resulullah kılmamıştır. Fakat başkansına izin verilmesi, intihar eden birinin kâfir olmadığını gösteriyor. İntihar edenin cenazesi sade olmalı, görkemli bir tören yapılmamalıdır. Yoksa intiharı düşünenler için özendirici olur.” şeklinde konuştu.

İntiharın birçok nedeni olduğunu belirten Beki, “Birincisi diyebiliriz ki, iman zafiyeti vardır. Maneviyat eksikliği vardır. Çünkü imanı kuvvetli olan bir kimse intihar etmez. Bunlar psikolojileri bozulduktan sonra intihara kalkışıyorlar. Kimse kolay kolay kendi hayatına son vermek için karar veremez. Bu işe taraftar olamaz.” diyerek intiharın iman zafiyeti ve maneviyat eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.

“Gençlerin zamanında evlendirilmesi ile intihar olaylarının önüne geçilebilir”
İster istemez bir kadın erkeğin himayesine ihtiyacı olduğunu belirten Beki, “Yaş ilerleyince kadın geleceğini düşünüyor. ‘Ben ne olacağım, tek başıma nasıl yaşayacağım’ diye tek başına yaşamak fıtrata aykırıdır. Çünkü insan sosyal bir varlıktır. Dolayısıyla bireysel olarak yaşayamaz. Hastalanır, başka şeye ihtiyacı olabilir. Bu nedenle gençlerin zamanında evlendirilmesi, intihar olaylarını önleyen etmenlerdendir.” ifadelerini kullandı.

İntihar olaylarında çevrenin de etkisi olduğunu vurgulayan Beki, “Gençlerin iyi arkadaşlar edinmelerini sağlamak, iyi ahlaklı kimselerle diyaloglarını geliştirmek ve sosyal, psikolojik tedbirler alınmak kesinlikle intiharların önüne geçilebilir.” dedi.

Bugün Müslümanların İslamdan uzaklaştıklarını ifade eden Beki, “Benim kanaatim şudur ki; çocuklarımızı Allah ile tanıştırırsak, fazla baskı kurmazsak, çünkü çocuğun fıtratı baskıyı kaldırmaz. Onların bazı meşru isteklerini yerine getirirsek ve zamanında evlendirirsek, bu tür sıkıntılar asgariye iner diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu. (Nihat Kanat, Enis Ağırbaş-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.