banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

İnternet kafeler gençleri tehdit ediyor

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte internete olan ihtiyaç ile birlikte ortaya çıkan internet kafeler, toplumu en çok da gençliği olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Yeni eğitim yılının yaklaştığı bir dönemde okulların çevresine yakın yerlerde açılan bu kafelerin hitap ettiği kesim ise kuşkusuz öğrenci kesimidir.

Kenar mahallelerdeki ara sokaklarda izinsiz bir şekilde çok kolay açılabilen bu kafelerin yeterli derecede denetlenmemesi, büyük tehlikeleri içerisinde barındırıyor. Bu internet kafelerdeki yasal prosedüre uygunluk sadece kâğıt üzeri kalıyor. İşyerinde kamera bulundurma, kötü sitelere ulaşımı engelleyen filtreleme sistemi, küçük yaştaki çocukların içeri alınmasının yasak olması gibi birçok kurala riayet edilmiyor.

Toplumu, gençliği ve özellikle öğrencileri tehdit eden internet kafeleri, denetlenmelerini ve öğrencilere olumsuz etkilerini bir öğrenci olan M. A.’ya sorduk. İşte yaptığımız o röportaj:

İnternet kafeler ile öğrenciler arasında ki ilişkilerden biraz bahseder misiniz?

Birçok mahalle ve sokak başında hemen hemen bir internet kafe var. Evden çıkıp bir kilometre yürüdüğüm zaman en az 5 tane kafe ile karşılaşıyorum. Bunun en büyük nedeni denetim eksikliğidir. Devlet bunun denetimini düzgün bir şekilde yapmıyor. İnternet kafelerin içi küçücük çocuklarla dolu. Daha ilkokula yeni başlamış öğrenci internet kafeye gidiyor. Bu yaşta internet kafelere alışan bir çocuğun hali ilerde kim bilir nasıl olur? Ortaokul ve liselere bakıldığında ders çalışma zaten yok ve her zaman akıllarında internet kafe vardır. Bazı öğrenciler ise okula gideceklerine internet kafelere gidiyorlar. Gecesini gündüzünü kafede geçirenler var. İnternet kafeler öğrencilerin ders çalışmalarını engelliyor.

İnternet kafelere neden gidiliyor?

İnternet kafelere gidilmesi nedeniyle gençlerde maneviyat eksilmesi, toplumun bozulması yaşanıyor. İnternet kafeler üzerinde gençliğin üzerinde oyunlar oynanıyor. Şuan yapılan planların hepsi gençlerin üzerinden yapılıyor. Bir toplumun gençlerini kazanırsan o toplumu kazanmışsın gibidir. Onlar da gençler üzerinde oyunlar oynayıp, gençleri kazanmak istiyorlar. Gençlik şuan bir arayış içerisindedir. İnsanın fıtratında bir tapma duygusu vardır. Bu duyguyu en çok arayan gençlerdir ve bu duygularını bir şekilde tatmin etmeleri gerekiyor. Bu illa internet kafeler değildir. Bu bayanlarla flört olur, futbol olur birçok şeklide olabilir. Gençlik bir arayış içerisinde olduğu için bunlardan birine meyle der.

“Kafelerdeki oyunlar öğrencileri ahlaksızlığa ve kumara sevk ediyor”

Kafelerde öğrenciler ne yapıyorlar?

Bir kesim vardır kafelere oyun oynamak için gidiyorlar. Gecesini gündüzünü oyunlara verirler. Haylaf, cantr gibi oyunlar şiddet içerikli oyunlar olduğu için çocuğun kafasında şiddet şekilleniyor. Oyunlar hayatlarını o kadar şekillendiriyor ki rüyalarına bile giriyor. Çocuklarla bazen konuştuğumuzda bize bu rüyalarını anlatırlardı. Bazı oyunlar çocuklara kumar alışkanlığını kazandırır ki Metin2 oyunu da böyledir. Hatta bu Metin2 nedeniyle bir çocuk da öldürülüyor. İnternet kafelere gidilmesinin bir diğer sebebi; hayâsızlık, ahlaksızlık. Türkiye’de yaklaşık 6 bin tane ahlaksız site var. Bundan 3 yıl önce 3 bine yakın site varken şuan site sayısı 6 bin civarında. Türk Telekom bunun önüne geçmedi. Siteler açıldığı zaman karşınıza bir pencere açılıyor 18 yaşından büyük müsünüz diye evet derseniz sizi siteye yönlendiriyor. Bunu küçük çocuklar da yapıyor. Yüzde 90’ı Müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz. O zaman bu sitelerin kesinlikle kapatılması gerekiyor.

“Şanlıurfa’da denetleme olmadığı için hiçbir kurala uyulmuyor”

İnternet kafelerde filtreleme sistemi uygulanıyor mu?

Hayır, kesinlikle filtreleme sistemi uygulanmıyor. Bazı internet kafeleri filtreleme sistemini koyduğu zaman müşteri kızabiliyor.

Kafelerde denetleme yapılıyor mu? Kameralar çalışıyor mu?

Şahsen bugüne kadar bir denetimin yaşandığını görmemişim. Şanlıurfa’da denetim sıfırdır. Denetimsizlik nedeniyle internet kafelerin sayısında artış yaşanıyor. Kamera kayıtlarında ise ilk gün kayıt alınır ondan sonra kayıt alınmaz. Denetleme filan olduğu zaman ‘bakın ben normalde alıyordum, bozulmuş’ diyorlar. İnternet kafelerde sigara içilmesi kesinlikle yasaktır ama denetimsizlik deneniyle sigara da içiliyor. Sigarayı geçtik kafelerde uyuşturucu madde satanlar bile var.

İnternet kafelere küçük çocukların girmesi yasak, peki neden bunlar içeri alınıyor?

İnternete girme yaşı 10. Bana göre bu yaş sınırı çok düşüktür, bunun en az 14-15 olması gerekiyor. İnternet kafe işleten işletmeciler küçücük çocuktan gelecek paraya bakıyorlar. Çocukların ahlakının bozulması veya ahlaksızlaşması işletmecilerin çok da umurlarında değildir. Bu gençlerin ahlaksızca büyümeleri topluma çok büyük zararlar getirecektir. Küçücük yaştaki çocuk ahlaksız video izleyen insanları orada görebiliyor, videoları görebiliyor. Beyninin içi tertemiz olan bir çocuğun kafası kirletilmiş oluyor.

“Öğretmenler de internet kafeye yönlendiriyor”

Hocalar ödev için öğrencileri internet kafelere gönderiyor mu?

Biz ortaokuldayken hocalar bize derdi; ‘internetten kabul etmiyorum. Kütüphaneden faydalanıp getireceksin’ şimdi ki hocalar ise; ‘dert ettiğiniz şeye bak internete girin iki dakikada yazıp getirin’ diyorlar. Hocalar internet kafelere yönlendiriyor. Düzgün internet kafeler mevcut fakat bunlar da çok az sayıda.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Bugün eğer dindar nesil yetiştirilmek isteniyorsa, iyiliği emretmenin yanında, kötülükten de sakındırmak gerekiyor. Bugün iyiliği emretme var ama kötülükten sakındırma maalesef ki yoktur. Günümüzde artık kötülükten sakındırmak kesinlikle gerekiyor. Ahlaksız bir toplumda güzel ahlak ile yetişip büyümek çok zordur. (Osman Gülebak-Mustafa Bikeç - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.