banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Edirne’de bulunan Kürt beylerinin kabirleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Araştırmacı Yazar Müfid Yüksel, Zerrakîler/Zirkiler beylerinin Padişah Abdülmecit tarafından Edirne’ye görevlendirildiklerini ifade ederek, o dönemde ırkçılığın olmadığının altını çizdi.

Görevlendirilen beylerin seyit olduğunu söyleyen Yüksel, Telli İbrahim Bey ailesinin Trabzon ve Antalya’ya, Lice beylerinin ise Edirne’ye gönderildiğini söyleyerek, bunlara paşa unvanı verildiğini,  orada yaklaşık olarak 20 civarında mezar tespit edildiğini söyledi.

“Mezar taşlarına Kürdistan beylerinden ve Diyarbakır memleketinden diye yazılıyordu”

O dönemde ırkçılığın olmadığını ifade eden Yüksel, “ İnsanların birbirlerine karşı ırkçılık gibi hareketleri olmadığı için kabirlere Kürdistan beylerinden ve Diyarbakır memleketinden diye yazılıyordu. Kimsede bundan gocunmuyordu. Irkları dolayısıyla birbirlerine tavır alma gibi bir durum büyük oranda yoktu. Osmanlı coğrafyasında her taraf herkesindi. İnsanlar birbirlerini ötekileştirmiyordu. Eskiden ırkların inkârı yoktu ve insanların birbirlerine tahammülü de vardı. Çünkü Müslüman ahali arasında böyle bir şey yoktur. Yeni kuşaklar bunun farkına varmalı.” Dedi.

“Kimliklerin inkâr edilmeyeceği yeni bir yapının oluşturulması lazım”

Tekrar böyle bir ortamın oluşması için önemli tespitlerde bulunan Yüksel şöyle devam etti: “Böyle bir ortamın oluşturulması için İslam kardeşliği üzerinde örgülerin örülmesi lazım. Kimliklerin inkâr edilmeyeceği yeni bir yapının oluşturulması lazım. Açıkçası ulus devletten ortak devlete bölünme ve parçalanma olmadan geçilmesi lazım. Şu an insanlar arasında ötekileştirilme var. Kürtlere, ‘Araplar, Farslar ve Türkler sizin düşmanınızdır’ zihniyeti aşılanıyor. Öbür taraftan Kürtlere yönelik PKK üzerinden özdeşleştirme söz konusudur. PKK üzerinden Kürtlere karşı ötekileştirme yapılıyor. Kürtler arasındaki sağduyulu toplumlar bu sorunlar üzerinde durmalı ve ırkçılığa boyun eğmemelidir.”

1847 yılında Kürt beyliklerin kaldırılmasından sonra Zerrakîler/Zirkiler aşireti beyleri Padişah Abdülmecit tarafından Edirne’de paşa unvanı verilerek görevlendirilmişti. Edirne mezarlığında şu an 20 Kürt beyi metfundur. (M. Hüseyin Temel – İLKHA) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.