banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

İmamlar takvim satmaktan rahatsız

Diyanet işleri başkanlığı tarafından satılması için Türkiye genelindeki İl ve ilçe müftülüklerine gönderilen Diyanet takvimleri imam ve müezzinlere satmaları için imza karşılığı teslim ediliyor. Bu uygulama hem imamları mağdur ediyor hem de cami cemaati yanında itibarları zedeleniyor.

Özellikle çarşı merkezinde bulunan cami görevlilerine daha çok takvim veriliyor. İmamlar ise camilerin giriş ve çıkışlarında takvimleri sergileyip satmaya uğraşırken bazı imamlar ise cami mihraplarının yanına sererek satmaya çalışıyor.

İmamlar, bu durumdan memnun kalmasalar bile takvimleri satmadıkları takdirde cami cemaatine bedava dağıtıp ücretini kendileri karşılamak zorunda kalıyor.

Kırsalda görev yapan imamlar ise takvimler köylerde satılmadığı için seyyar satıcılar gibi çarşı merkezindeki kırtasiyelere yarı fiyatına satmaya çalışıyor. Satamadıkları takvimleri ise bedava dağıtıp tam ücretlerini ilçe müftülüklerine teslim ediyor.

Bu durumdan ne kadar rahatsız olsalar bile devlet memuru oldukları için imamların elinden bir şey gelmiyor.

Bu uygulamaya tepki gösteren bazı imamlar, “Diyanet işleri başkanlığı eskiden il ve veya ilçe müftülüklerine gönderdiği takvimlerin paralarını direk maaşlarımızdan kesiyordu. Şimdi ise imza karşılığı bize verip ‘sattıktan sonra parasını ödeyin’ diyor. Ama sonuçta uygulamada fazla değişen bir şey yok. Satmadığımız takvimlerin parasını tekrar ödüyoruz. Bir camide kaç görevli varsa her birisine ayrı ayrı teslim ediliyor. Tabi bu sayı cami cemaati kalabalığına göre değişiyor.” dediler.

Bu uygulamadan dolayı zor durumda kaldıklarını belirten imamlar, “Bu uygulamayla gerçekten imamlar zor durumda kalıyor. Düşünün bir cami imamı bir seyyar satıcı gibi cami girişlerinde takvimleri sergileyip satmaya çalışıyor. Satmasak hepsinin parasını ödemek zorunda kalacağız. Sattığımız zaman da bazen bazı kişilerden azar işitiyoruz. Cami cemaatinin gözünde küçük düşürülüyoruz. Böyle imamların itibarı zedeleniyor. Özellikle kırsal köylerde görev yapan bazı arkadaşlarımız takvimleri kırtasiyelere götürüp yarı fiyatına satıyor. Üstünü tamamlayıp teslim ediyor. Birçok arkadaşımız ise bedava dağıtıp ücretlerini cebinden karşılıyor. İnanın hiçbir imam bu uygulamadan memnun değil ama elimizden gelen bir şey yok. Örneğin 100 takvim tanesi 5 liradan 500 TL yapıyor nerdeyse maaşın dörtte birisi gidiyor. Kabul etmeme gibi bir lüksümüz yok. Diyanet işleri başkanımızdan isteğimiz, imamların böyle mağdur edilip rencide edileceğine ya çarşı merkezlerinde takvim satış merkezleri açsınlar yada il, ilçe merkezlerdeki camilere imamların dışında bir görevli atayıp satsınlar.” ifadelerini kullandılar.

Diyanet dergisinin alınmasının isteğe bağlı olması gerektiğini belirten imamlar, son olarak şöyle konuştular: “Diyanet Dergisi de ha keza Diyanet işleri başkanlığı bünyesindeki tüm görevlilere dergi gönderilip ücreti 6 ay peşin ödeniyor. Bu da ayrı bir sıkıntıdır. İnanın birçoğu o dergiyi okumuyor parasını verip bir köşeye atıyor yazık değil mi? Bunun da isteğe göre olması lazım, isteyen alır isteyen almaz. Bu uygulamanın da kalkmasını istiyoruz.” (Mehmet Aslan-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.