banner2
Öne Çıkanlar PKK Sacha Boey Suruç mazhar bağlı Bilal

İmam Hatiplerin adı değişiyor mu?
Sayıları 490 civarında olan ve üniversiteye girişteki katsayı sorununun kalkmasıyla 2011–2012 ders yılında kayıt patlaması yaşayan İmam Hatip Liselerinin önümüzdeki ders yılından itibaren adının değişebileceği öğrenildi.

Milli Eğitim Bakanlığından adını vermeyen bir yetkili, resmi olmamakla birlikte İmam Hatip Liselerinin adının “İlahiyat Lisesi” veya “Din Bilimleri Lisesi” olarak düzeltileceği konusunda çalışmalar yapıldığını bildirdi.

İmam Hatip Liselerinin, okulun isminden dolayı imam ve hatip kelimelerinin yaptığı çağrışımlar neticesinde halk arasında öncelikle erkek öğrenci okulları olarak akıllarda yer ettiğini ve kız öğrencilerle bunların velileri tarafından zaman zaman olumsuz tepkilerle karşılaşıldığını, bu nedenle İmam Hatip Liselerinin isminin değişmesi yolunda okul yöneticilerinden ve velilerden mektuplar geldiği belirtildi.

Bu yıl 290 bin dolayında öğrencinin okuduğu İmam Hatip Liselerinde kız öğrenci sayılarının erkek öğrencileri neredeyse geride bıraktığı. 2008–2009 öğretim yılı itibarı ile 458 İHL’nde 77.121’i kız, 65.916’sı erkek olmak üzere, toplam 143.637 öğrenci okurken 2010–2011 eğitim -öğretim yılında 112 bini erkek, 123 bini kız öğrencinin bu okullarda okuduğu belirtildi.

Kız öğrencilerin sayısının giderek artması, anne babaların kız evlatlarını daha iyi din eğitimi alması için bu okulları tercih ettiği belirtilirken okulların imam ve hatip çağrışımlarının da kız öğrencilerini ve velilerini de rahatsız ettiğinin üzerinde duruldu.
Birçok öğrenci ve velinin hatta öğretmenlerin de isim değişiminin yerinde karar olacağı, bu isteğin halkın içinden geldiği velilerin “İlahiyat Lisesi” ya da “Din Bilimleri Lisesi” olarak ismin değişmesinin kız öğrencilerini sevindireceği belirtildi.

Kızların İmam ya da hatip olmayacağından dolayı bu okulların isminde yapılacak değişiklikle kız öğrencilerin artık cesaretle bu okullarda okuduklarını söyleyebilecekleri, din eğitiminin bir bilim olduğu, kızlarında bu okullardan bir din alimi olarak hayatın içerisinde rahatça yer alacakları, en azından “kızdan imam olmaz sen imam mı olacaksın” tarzındaki yaklaşımlarında son bulabileceği söylendi.

Bu arada isim değişikliğinin yanı sıra Kuranı Kerim, Arapça, Tefsir gibi branş derslerinde Milli Eğitim Müdürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığının müşterek çalışması ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın’in kadrosunda bulunan İlahiyat Fakültesi mezunlarından da bu okullardaki derslere öğretmen olarak katkı sağlayabilecekleri yönünde çalışmalar da yapıldığı öğrenildi.

Milli Eğitim yetkilisinin yaptığı verdiği bilgiye göre bu yıl sayıları 496 olan ve 2011–2012 kayıt döneminde yaklaşık 290 bin kaydın yapıldığı, binlerce öğrencinin de kontenjandan dolayı kapılardan geri çevrilerek kaydının alınmadığı İmam Hatip Liseleri için önümüzdeki yılarda yeni okulların açılacağı da belirtildi. Erol KARA / DİYANETHABERLER.COM




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.