banner2
Öne Çıkanlar Urfa Yetim Der toz Sugeldi Tekağaç

İklim ŞUTSO meydanında tartışıldı

'İklim Meydanı' tartışma toplantısının sekizincisi, Şanlıurfa'da gerçekleştirildi.  British Council, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, AB Bilgi Merkezleri ve Birleşmiş Milletler Ortak Programı tarafından düzenlenen 'İklim Meydanı' tartışma toplantısı, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası(ŞUTSO) toplantı salonunda yapıldı.

 

 

İklim değişikliği insan kaynaklı mı, yoksa gezegenin doğal döngüsü mü? Sorusuna cevap arandığı panelde İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Nüzhet Dalfes, Şanlıurfa Belediyesi Çevre Yüksek Mühendisi Said Güllüoğlu, Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat, Harran Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Deniz Uçar konuşmacı olarak katılırken Birleşmiş Milletler Ortak Program Yöneticisi Atila Uras panele moderatör olarak katıldı.

Panel öncesinde British Council temsilcisi Özlem Gökalp ve Avrupa Birliği merkezi Şanlıurfa temsilcisi Nimet İnce bilgi verdiler.

Daha sonra panel başladı. İlk konuşmacı İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Nüzhet Dalfes, İklim değişikliğinde insan etkenin önemine değindi. Şanlıurfa’da yağışların azaldığı ve bu nedenle GAP Havzasında bulunan Fırat’ın suyunun da etkilendiğini ifade etti.

İkinci konuşmacı Harran Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Deniz Uçar, İklim değişikliğin su üzerindeki etkilerine değindi. İklim değişikliği nedeniyle sıcakların arttığı ve sıcakların etkisiyle su ihtiyacının her alanda arttığını belirtti.

Şanlıurfa Belediyesi Çevre Yüksek Mühendisi Said Güllüoğlu, Küresel değişikliklerin yerelde ortaya çıkardığı etkenlere değindi. Şanlıurfa Belediyesinin yeşil alanla ilgili çalışmalarına değindi. Son olarak Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat ise; İklim değişikliğinin medyaya yansımalarına değindi. Polat; Göbeklitepe ve Haleplibahçe’de çıkan heykeller arasında bulunan “yabani öküz, antilop, aslan vb.” hayvan figürleri nasıl bir coğrafyadan böyle çıplak bir coğrafyaya geçtiğimizin işarettir. Bir zamanlar Harran ovasında filler avlanırken şimdi Fırat’ın suyunun yetişmediği noktalarla yer susuzluktan yarılıyor. Başka yerde böyle mi bilmiyorum ama Şanlıurfa’da çok hızlı bir şekilde coğrafya değişikliği yaşıyoruz. En bariz örneklerinden 80’li yıllarda Sırrın deresi tertemiz akarken İstanbul’a gittim 95’li yıllarda döndüğümde kanalizasyon olmuştu. Yine Suruç’ta su seviyesi bir metrelerde iken şimdi 150 metrelere kadar indi ve oradaki insanlar başka şehirlere göç ettiler. Yine Viranşehir’de çok sayıda kuyu açılıyor ve yer altı su seviyesini düşürüyor. Bilinçlenmek lazım. Ve bilinçli bir şekilde bunu kamuoyuna getirmek lazım. İnsanlar ilgi gösterirse medyada daha çok iklim değişiklik haberleri yer bulur” dedi.

Ardından katılımlar ile panelistler arasında “iklim” meydan tartışmasıyla devam etti.

Şanlıurfa Ticaret Sanayi Odası tarafından panelistlere “Harran maketi” hediye edildi.

Yaklaşık 2 saat süren panellin ardından Şanlıurfa Ticaret Sanayi Odası Toplantı Salonunda sergilenen “iklim değişikliği fotoğrafları” sergisi gezildi. Toplam 50 fotoğraftan oluşan  “iklim değişikliği fotoğrafları” sergisi ŞUTSO’da Cuma gününe kadar sergilenecek.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ!...

 

ÖMER ASLAN / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.