banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran'a giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-İran İş Forumu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Davutoğlu, Davutoğlu iki ülkenin iç piyasasının birbirine entegre olması gerektiğini belirtti.

Güçlü bir ilişki için 3 ana unsurun gerekli olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Birincisi ekonomiler arası tamamlayıcılık. İki ülke arasında tamamlayıcılık ilişkisi, ortaklık varsa potansiyel var demektir. İkincisi güçlü bir siyasi iradedir. Üçüncüsü ise bu altyapıyı, güçlü siyasi iradeyi reel ekonomiye yansıtacak girişimci sınıf. Hem Türk tarafında hem de İran tarafında bunu görüyoruz." diyerek iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir boyut kazandırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye ve İran coğrafyalarının birbirini tamamlayan özelliklere sahip olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Türkiye hızlı tren ile İran'daki hızlı tren arasında ilişkiyi güçlendireceğiz. İki ülkeyi birbirine bağlayacağız. Ticaretimiz tarihi İpek Yolu ticaretinin üst düzeye çıkarabilecek özelliklere sahip. En dinamik iki pazar Türk ve İran pazarıdır." diye konuştu.

"İki ülkenin iç piyasası birbirine entegre olmalı"

İki ülke arasındaki iç piyasaların birbirine entegre olması gerektiğini belirten Davutoğlu, "Türkiye yüzde 4 ölçeğinde büyüyorsa, Avrupa ortalamasının üç misli konuma sahipse, burada iç piyasasının dinamizmi var. İç piyasaları entegre haline getirmeliyiz." şeklinde konuştu.

Ticaretin kolaylaştırması anlaşmasını en kısa zamanda tamamlayacaklarını ifade eden Davutoğlu, "Bankacılık sistemindeki entegrasyon da önemli. Bankacılık sistemini daha aktif şekilde kullanılması için devreye gireceğiz." diye ekledi.

"Yaptırımlar döneminde İran'ın hep yanında olduk"

"Yaptırımlar döneminde İran'ın hep yanında olduk." diyen Davutoğlu, "İran'ın potansiyeline hep inandık. Çok büyük bir ivme ile dünya ekonomisine katkı yapacağına inandık. Dost, zor zamanda belli olur. Türkiye'nin dostluğu da kıymetlidir, hiçbir konuda çekinmeden kendinden emin olduğunu herkes bilir." dedi.

Enerji ilişkisine de değinen Davutoğlu, şöyle konuştu: "Doğalgaz alımı, petrol alımı konusunda nasıl zorluklarla karşılaştığımızı hepimizi biliyoruz. Amacımız enerjide ortak yatırımlar yapılmasıdır. İran'ın Türkiye'ye enerji satışı dışında özellikle ortak projelerle yenilebilir projelere girmesi enerji ilişkisine yeni boyutlar katacak."

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.