banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Urfa

Hukukçular derneğinden Semra Güzel açıklaması

Şanlıurfa Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Ömer Avcı, Şanlıurfa’da, dört yıl önce yapılan bir operasyonla Dut Ağacı Tarih Evinde gözaltına alındıktan sonra maddi-manevi tazminat davası açan Semra Güzel’in, Diyarbakır 5. Ağır Ceza mahkemesinde görülen davası sona erdikten sonra, 8 bin 100 lira tazminat ödenmesi kararı ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

 

Ülkemizde maalesef “hak-hukuk” konularına dair gelişmeler medyaya yansıdığı zaman bir anlam ifade ediyor. Bu ülkemizin yapısından da kaynaklı bir algılama ve hak arama biçimi olarak değerlendirilebilir. Ülkemizde, “Ergenekon” denilen süreçte; “özel yetkili savcı”, “özel yetkili ağır ceza mahkemesi”, “haksız tutuklama” gibi kavramlar ilk kez kamuoyunda tartışılır hale gelmiştir. Oysa bu ülkede yıllardır, haksız yakalama ve gözaltına almalar ve tutuklamalar uygulana gelmiştir. Ancak, ne zaman ki bunun ucu “üst düzey (!) ” insanlara dayanınca; kıyametin kızılı kopmuş, hâkimler görevden alınmış, yerleri değiştirilmiş, yargıçlar izin almaya zorlanmıştır.

 

Yıllardır; güçlünün hukukunun tezahür ettiği bu topraklarda, bazen de iyi gelişmeler olmaktadır. Bunun en yakın örneği; Şanlıurfa 2.Ağır Ceza Mahkemesince verilen karardır. Yasa dışı bir örgüte üye olduğu gerekçesi ile gözaltına alınan Semra Güzel isimli hekimin davada beraat etmesine müteakip açtığı haksız yakalama ve gözaltına alma konulu davasında Mahkeme; 4 gün 3 gece gözaltında kalan Güzel için  toplamda 8 bin TL dolayında bir tazminata hükmetmiştir.

 

Bu miktar pek tabi bir kimsenin “bir anlık” özgürlüğünün karşılığı olarak bile kabul edilemez ancak, uygulayıcıların; suçlu-suçsuz ayrımında daha dikkatli olmasına bir sebep olabilir.

 

Bu konudaki düzenlemeler; mevzuatımızda yıllardır bulunmaktadır, bunun halk tarafından bilinmesi avukatlar tarafından kullanılması büyük bir yükümlülüktür.

Buradan; bu biçimde hakkı zayii olan herkese; “hakkınızı arayın” çağrısında bulunuyoruz.

 

Kamuoyuna Duyurulur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.