banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry

Hukukçular Derneğinden İlginç Teklif!

HSYK değişikliğine destek veren internet yasasının da Hukukçular Derneği İnternet yasa tasarısıyla ilgili de açıklamalarda bulundu.

Hukukçular Derneği Şanlıurfa Temsilciliği Adına Av. ÖMER AVCI'nın gazetecilere yaptığı açıklamada;

Dernek temsilciliğimizce, gelişen ve ülke gündemini yoğunluklu olarak  meşgul eden iki konu hakkındaki değerlendirmesini kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

17 Aralık Operasyonu öncesinden beri tartışılan HSYK’nın yapısının bir bu biçimde mühim bir konuma taşınmış olmasının hayreti içerisindeyiz. Ülkenin yaşadığı bunalımı ve yürütme erkinin her düzenlemesini “yargıya müdahale” olarak gösterme gayretindeki herkesin “demokratik tepki” boyutunu açacak biçimde kullandığını ve “seçimle gelen yürütme erkini baskı altına alma” gayretinin de, yargıyı etkile iddiasında daha gerçekçi biçimde görüyor izliyoruz. Takınılan bu tavır bir demokrasi ayıbıdır.  Seçimle gelen seçimle gider. Yürütmenin bu müdahalelerinin kendisine oy kaybettirmesini tahmin etmek, bu istemek her bireyin en doğal hakkıdır. Ama bireylerin algısını fesada uğratacak biçimde, yürütme ve yasama erkinin doğası itibariyle mündemiç olduğu hakları, sanki kendi hakkı değilmiş gibi topluma dikte etmenin, algı yönetimi, toplumu yönlendirmesi ve sosyal mühendisliğe soyunanların hukuku araçsallaştırmasını hazmedemiyoruz. Bu tavırları kınıyoruz. Bu minvalde, hükümetin ve meclisin yargının yaptığı işlerin faturasını ödeyen bir mekanizma olduğunun unutulamaması gerektiğinin altını çiziyoruz.

HSYK’yı mevcut halde bırakmanın da demokratik olmadığını, HSYK için Avrupa sisteminin benimsenmesini, Savcılık mekanizmasının aleyhe delil toplayan pozisyonuna çekilip, müdafiin karşısında yerinin alması gerektiğini, adli polis teşkilatının derhal kurulması gerektiğinin, hakimleri özerkliğinin pekiştirilmesini, kurulacak Hakimler Kurulunun başkanlığın Cumhurbaşkanı  tarafından yapılmasını, Adalet Bakanının da adalet hizmetlerinin etkin ifası için bu kurulun sekreterliği görevini üstlenmesini, yüksek yargı başkanlarının bu kurulun doğal üyesi olmasını, bunun dışındakilerin ise, meclis tarafında yine hakimler tarafından belirlenen  ve en fazla oy alan kişiler arasından seçilmesini, muhalefet partilerinin de adalet hizmetlerinde bir yönüyle temsil edildiği bir mekanizmanın kurulmasını, böylece kurulun otokontrolünün yapılmasının mümkün olacağını düşünmekteyiz.

Hepimizin ihtiyacı olan, hiç kimsenin etkisi altında kalmayacak bir Hakimler ve Savcılar örgütlenmesidir. Sorun kuvvetler ayrılığı değil, kuvvetlerini biri biri üzerindeki etkilerinde dengesizliktir.

Diğer bir gündem ise İnternet yasakları diye anılan gündemdir.

Bu konuda fikrimiz, mesleğini icra eden avukatların müvekkillerini kişilik haklarına saldırıyı mahkemelerin yavaş işlemesi nedeniyle geç biçimde izale edebildiği bir ortamda, TİB’e bir şikayete bağlı olarak KİŞİLİK Hakları yönünden yayını kaldırma/engelleme hakkının verilmesinin doğru olduğunu düşünmekteyiz. Bu tasarının TİB kararlarını yargı denetimi dışında tutması halinde ise hatalı olacağını düşünmekteyiz. Takip edebildiğimiz kadarıyla böyle bir durum bulunmamaktadır.

Sitelerin tamamının kapatılması yerine, yayının/içeriğin kaldırılması yolunun seçilmesi doğrudur.

Bir diğer yandan da, sosyal medyada kişilik haklarını zedeleyen ibarelerin, fail tarafından yok edilmesi ve buna ilişkin delilin muhafaza imkanının olmaması bu yönden içeriklerin makul bir süre içerisinde saklanmasının doğru olduğunu ancak öngörülen 2 yıllık süre yerine TCK’daki şikayet süresi olan 6 ayın seçilmesinin yerinde olacağını düşünmekteyiz. Öte yandan taslağın kazuistik yönlerinin de kanun yapma tekniğine aykırı olduğu için, gelişen koşullara uydurulması daha mümkün olsun diye daha az detaycı metotla revize edilmesinin gerekebileceğini vurgulamak isteriz.

Hepimiz, birbirimize ihityaç duymaktayız, algıları yönetmeden, toplumun gerçeklere baş başa bir karar vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Asıl seçim özgürlüğü budur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.