banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Urfa Balıklıgöl Tomas Wiesner

HÜDA PAR: Savaşlardan en fazla çocuklar etkileniyorlar

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Diyarbakır İl Başkanlığı ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’ münasebetiyle bir mesaj yayımlayarak, dünya üzerinde çocukların maruz kaldığı içler acısı durumun insanlık için bir anlam ve mesaj ifade etmekten çok uzak olduğu ifade edildi.

İl Başkanlığı tarafından yayımlanan demeçte, ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’ olarak tüm dünyada idrak edilen 20 Kasım tarihinde, katledilen çocukların masum bedenleri ve yaşadıkları ıstırabın tüm insanlığın utancı olarak gözler önünde durduğuna dikkat çekildi.

“Çocukların maruz kaldığı içler acısı durum, insanlık için bir anlam etmiyor”

Bu gün dünya üzerinde çocukların maruz kaldığı içler acısı durumun insanlık için bir anlam ve mesaj ifade etmekten çok uzak olduğu belirtilen mesajda, “Çeşitli nedenlerden dolayı yaşanan acılar ve felaketler sonucu katledilen, kaçırılan, yetim ve öksüz bırakılan çocuklar yapılan İstatistikî araştırmalar için sadece bir veri konumuna getirilmiştir.” Denildi.

Dünya üzerinde bilhassa İslam coğrafyalarında yaşanan savaşlardan ve iç çatışmalardan en fazla etkilenen çocukların içine düştüğü durumun insanlık için tam bir utanç tablosu olduğu ifade edilen mesajda, “Suriye’de özellikle de Rojava bölgesinde yaşanan savaştan ve baskılardan kaçan Aylan Kurdi’nin sahile vuran cansız bedeni,bu dramın asıl sorumlusu olan emperyalist batının gerçek yüzünü bir kez daha deşifre etmiştir.” Batının iki yüzlülüğüne işaret edildi.

“PKK tarafından kaçırılarak dağa çıkarılan küçük çocuklar meselesi acilen çözülmeli”

Mesajda, Türkiye’de özelliklede bölgede PKK tarafından kaçırılarak dağa çıkarılan küçük çocuklar meselesinin acilen çözülmesi ve önlenmesi gereken bir konu olduğunun altı çizilerek, “Kaçırılarak veya kandırılarak dağa çıkarılan çocukların ailelerinin Diyarbakır’da yaptıkları çağrıları karşılık bulmamış, basın bu konuda yeterince hassasiyet gösterememiş, siyasiler çocukların kurtarılması için gereken adımları maalesef atmamışlardır. Son günlerde basına düşen PKK’nin kaçırdığı kız çocuklarını geri dönmemeleri için iğfal ettiği açıklamaları ise, insanlığın utanç duyacağı, ivedilikle müdahale edilmesi gereken bir durumdur.”  İfadeleri kullanıldı.

“Bölgedeki kaoitik ortam nedeniyle onbinlerce çocuk temel haklardan yararlanmıyor”

Mesajda çocuk işçilere de değinilerek, “Çocuk işçi sayısı her geçen gün artmakta, çalışmaları dolayısıyla bu çocukların yarısı okula devam edememektedirler. Bölgede ise meydana gelen çatışmalar ve yaşanan kaoitik ortam nedeniyle sayıları onbinleri bulan çocuklarımız eğitim-öğretim başta olmak üzere temel hakları olan birçok haktan yaralanamamaktadırlar. Parti Programımızda belirtildiği şekli ile On beş yaşından küçük çocuklarımızın zorla çalıştırılması yasaklanmalıdır. Ailesinde çalışacak hiç kimse olmadığı için çalışmak zorunda kalan çocuklarımızın eğitim masrafları devlet tarafından karşılanmalı, bu vesileyle çocuklarımızın eğitime devam etmeleri sağlanmalıdır. Bu istikrarın devamı içinde bu çocuklarımızın ailelerine asgari ücret tutarında yardım yapılmalıdır.” İfadelerine yer verildi.

Mesaj daha sonra şu ifadeler ile devam etti: “Üzülerek belirtiyoruz ki İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde yer alan on maddelik Çocuk Haklarından Bildirgesi söz konusu ezilen, sömürülen halkların ve hassaten Müslüman halkların çocukları olunca esamesi dahi okunmamaktadır.” 

“Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden bir çok çocuk istifade edemiyor”

Mesajda, 2 Eylül 1990 tarihinde de yürürlüğe giren Çocuk Hakları Sözleşmesi gereği kabul edilen;

-Ayrım gözetmeme (Madde 2)

-Çocuğun yüksek yararı (Madde 3)

-Yaşama ve gelişme hakkı (Madde 6)

-Katılım hakkı (Madde 12) maddelerinden, İslam coğrafyası başta olmak üzere dünyanın birçok yerindeki çocukların istifade edemediğine vurgu yapılarak, “Büyüklerin sebep olduğu ve insanlığı bir ateşin içine iten tüm bu savaşların ve yaşana vahşetin bedelini çocuklara ödetmeye kimsenin hakkının olmadığını düşünüyor ve bu anlamlı günde insan haklarının ihlal edilmediği huzur dolu bir dünya diliyoruz.” Denildi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.