banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Urfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir?

HÜDA PAR: Engelliler bir gün değil her gün hatırlanmalıdır

1992 yılında Birleşmiş Milletler kararı ile 1993 yılı Mart ayında ise Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunun bildirisi ile ilan edilen ‘Uluslararası Engelliler Günü’nü yayımladığı yazılı bir basın açıklaması ile kutlayan HÜDA PAR Genel Merkezi, engelli vatandaşların sorunlarına dikkat çekti.

Engellilere yönelik parti programlarında da yer verdikleri taleplerin yinelendiği açıklamada, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle yeniden gündeme gelen engelli vatandaşların sorunlarının çözülememiş olmasının gerek toplumun gerekse de idarecilerin önünde duran büyük bir eksiklik olduğunu ve toplum olarak bu hususun üzerinde durulması ve hassasiyet gösterilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

“Engellilerin gündelik hayatta karşılaştıkları sorunlar sadece engellilerin değil, hepimizin sorunudur”

Engellilerin yaşadıkları sorunların çözümü noktasında arzu edilen konumdan çok uzak olunduğunun belirtildiği açıklamada, “Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; idarecilerin, engellilerin sorunları üzerinde ciddiyetle durması, sıkıntılarını sümen altı etmeden kalıcı çözümler üretmeleri gerekmektedir. Bu sebeple sadece bir gün değil, bütün günlerde engelli vatandaşlarımızın hayatımızda özel bir yeri olmalı, onların sorunları ile ilgilenmeyi, yaşamlarını kolaylaştırıcı işler yapmayı asli görevlerimizden görmeliyiz. Gerek sosyal hayatlarında gerekse de iş yaşamlarında kendilerine çok zor yer bulabilen ve yaşamın birçok alanında çeşitli ‘engeller’ ile karşı karşıya kalan engelli vatandaşlarımızın da içinde bulunduğu bir ortamda yaşadığımızı unutmamamız gerekiyor. Çünkü engellilerin gündelik hayatta karşılaştıkları sorunlar sadece engellilerin değil, hepimizin sorunudur.” ifadelerine yer verildi.

Toplumların gelişmişlik düzeyinin insana verdikleri değer üzerinden ölçüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, engelli fertlerin her alanda, herkes gibi özgürce ve rahatça yararlanabilmesinin de insana verilen değerin en önemli göstergesi olduğu belirtildi.

“Şehir içi planlamaların engelliler için çok yetersiz”

Açıklamanın devamında, “Hiçbir engellinin ayrımcılığa maruz kalmadan, fırsat eşitliğinden yararlanarak, haklarını kullanabilen bireyler olmalarına imkân vermek, devlet kurumları, STK’lar ve vatandaşların en temel görevidir. Tüm ülkede şehir içi planlamaların engelliler için çok yetersiz olduğu, resmi kurumların mimari yapısından tutun da kaldırımlarda yapılan düzenlemeler hatta insanlarımızın engellilere yönelik olan sorumluluk duygusuna kadar birçok hususta yaşanan mevcut sıkıntıların giderilmesi aynı zamanda insani bir sorumluluktur.” ifadelerine yer verildi.

Kamuda istihdam çalışmaları kapsamında engellilere ayrılan kadrolar verilmeli

3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle hükümete de bir çağrıda bulunulan açıklamada, hükümetin engellilerin sorunları konusunda kendi payına düşen sorumluluğu göz önünde bulundurması çağrısında bulunularak ivedilikle yapılması gerekenler hakkında adım atılması istendi. Hükümete yönelik çağrıda ayrıca kamuda istihdam çalışmaları kapsamında engellilere ayrılan kadroların verilmesi talep edilerek, “Beklentimiz, hükümetin 3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla engelli vatandaşlarımıza bu müjdeyi vermesidir.” denildi.

Engelli vatandaşlara yönelik HÜDA PAR parti programında dile getirilen maddelere de değinilen açıklamada, parti programında geçen maddeler bir kez daha yinelenerek, bu taleplerin engelliler için bir lütuf olmadığı, aksine talep edilmesinin bile gerek görülmediği asli haklar olduğunu vurgulandı.

Açıklamada sonunda HÜDA PAR’ın parti programında engellilere yönelik yer alan talepler tekrar hatırlatılarak şöyle sıralandı:

-Bedensel veya zihinsel engelinden dolayı hiçbir bireye ikinci sınıf insan muamelesi yapılmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtmek isteriz.

-Engelli vatandaşların kamu hizmetlerinden eşit şekilde yararlanmaları ve kimseye muhtaç olmadan toplumsal yaşama katılımları için gerekli koşulları yerine getirmek devletin temel görevleri arasındadır.

-Yerel yönetimlerle işbirliğine gidilerek, engelli vatandaşların rahatça erişebilecekleri şekilde kentsel alanların, işyerlerinin, kamu ve özel bina giriş ve çıkışlarının düzenlenmesi gibi yapısal önlemler alınmalıdır. Bunun için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

-Engellilere ayrılan otopark yerlerinin yetersizliği göz önünde bulundurularak sayıları arttırılmalıdır.

-Engelli vatandaşların sosyal yaşamlarını devam ettirirken hayatlarını kolaylaştırma amacıyla toplu taşıma istasyonları ve araçları revize edilmelidir.

-Engelli vatandaşların toplumla bütünleşmelerini ve çalışma hayatına katılmalarını teşvik edici düzenlemeler yapılmalıdır. Engelli vatandaşların kamu sektöründe ve özel sektörde istihdamını zorunlu kılan yasaların etkin bir biçimde uygulanması sağlanmalıdır.

-Engellilere yönelik konut projeleri geliştirilmelidir.

-Engelli olmanın getirdiği ek külfetlerden dolayı engelli maaşında iyileştirmeler yapılarak, evde bakıma muhtaç tüm engellilere aylık yardımlar yapılmalıdır.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.