banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry

Son yıllarda artan iş kazalarına dikkat çeken Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel, resmi SGK verilerine göre; 2001 ile 2012 yılları arasında işyerlerinde 13 bin 162 ölüm olayının gerçekleştiğini söyledi. Bu rakamın, ortalama her gün 3 işçinin ölümüne denk geldiğini ifade eden Yüksel, iş güvenliği konusunda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Maden Mühendisleri Odası Adana Şubesi ile Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Maden Mühendisliği Bölümü tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Maden İşletmelerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu' başladı.  ÇÜ Mithat Özsan Amfisi'nde düzenlenen ve 2 gün sürecek olan sempozyumun açılış törenine Adana milletvekilleri, Oda başkanları ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sabahatdin Sakatoğlu, "Ülkemizde iş kazaları maddi ve manevi kayıplara neden olmakta ve her yıl yüzlerce çalışan iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda yaşamını yitirmektedir. Toplumumuzda işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yeterli duyarlılık henüz oluşturulamamıştır. Bu bağlamda yapılacak çalışmalarda, sağlık ve güvenlik konularına yeterince önem verilmeli ve sosyal tarafların aktif katılımı ile gerekli bilincin yayılması için yoğun çaba gösterilmelidir.” dedi.

“İş kazası sebebiyle 11 yılda 13 bin kişi öldü”

Daha sonra söz alan Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel, son iki yılın yaşanan maden faciaları ve iş kazaları nedeniyle acılarla dolu bir dönem olarak anılacağını söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) resmi istatistiklerine göre,  2001 ile 2012 yılları arasında işyerlerinde 13 bin 162 ölüm olayı yaşandığını dile getiren Yüksel, “Bu veriler, günde ortalama iş kazası nedenli üç ölüme karşılık gelmektedir. SGK'dan alınan en güncel verilere göre, bu süre zarfında en yüksek ölüm oranı inşaat ve ulaştırma sektörlerinde gerçekleşmiştir.” diye belirtti.

“En çok kaza madenlerde meydana geliyor”

Yüksel sözlerini şöyle sürdürdü: “Bununla birlikte, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan bir araştırma raporuna göre, kazalarla karşılaşan işçi sayısının payının en yüksek olduğu sektör hem 2007'de hem de 2012'de madencilik olmuştur.  Madencilik yalnızca ölüm olaylarının sayısı bakımından Türkiye'deki en ölümcül iş kolu olmasa da uluslararası güvenlik performansı en düşük olan sektördür. Ayrıca, kömür madenlerinde güvenlik konusu, kaza başına çok fazla sayıda ölüm olayı meydana geldiği için de dikkat çekmektedir.”

“İş kazalarında Dünya 3’üncüsü, Avrupa birincisiyiz”

ÇÜ Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mahmut Kılıç ise Türkiye’nin iş kazalarında Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre Dünya’da 3’üncü, Avrupa’da ise 1’inci sırada yer aldığını söyledi. Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde madencilik sektöründe yaşanan ölümlü iş kazalarında büyük üzüntüler yaşandı. Özellikle 13 Mayıs 2014’te Soma’da yaşanan ve 301 şehit verdiğimiz facia, hem madencilik sektörünün ve hem de ülkemizin en büyük iş kazası olarak tarihe geçmiştir. Ülkemizde 2016 yılı Temmuz ayında, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ uygulamaları devletin tüm kamu kurum ve kuruluşları ile ülkemizin bütününde uygulanmaya başlayacaktır. İş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesinde; Devlet, işveren ve çalışanlara büyük görevler düşmektedir.”

Bugün başlayan sempozyumun, yarın da çok sayıda bilim insanının katılacağı oturumlarla devam edeceği bildirildi. (Ayhan Kaya-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.