banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Hedefte yine müslümanlar var!

Hedefte yine müslümanlar var!

İngilterede 7 Temmuz 2005 yılında meydana gelen tren bombalamalarından sonra çıkarılan ve Müslümanları potansiyel suçlu gören yasa yeniden gündemde. İngiliz polisi, kamu güvenliğini sağlamak için polise şüpheli görülmese de istediği kişiyi durdurup sorgulama yetkisi verilmesini istiyor. Avrupa Birliğinin insan haklarına aykırı bulmasından sonra bu yıl kaldırılan terör yasasında polis, istediği kişiyi durdurup sorgulayabiliyordu. Dini ve ırkçı ayrımcılığa yol açtığı gerekçesiyle bu yıl kaldırılan yasanın küçük değişikliklerle yeniden uygulanması bekleniyor.

MEHMET NEDİM ASLAN/LONDRA

İngilterede 7 Temmuz 2005 tarihinde meydana gelen tren bombalamalarından sonra çıkarılan ve Müslümanları potansiyel suçlu gören yasa yeniden gündemde. Özellikle Müslümanları hedef aldığı önceki terör yasasında polis, istediği kişiyi durdurup sorgulayabiliyordu. Dini ve ırkçı ayrımcılığa yol açtığı gerekçesiyle bu yıl kaldırılan yasanın küçük değişikliklerle yeniden uygulanması bekleniyor. 

İSTEDİĞİNİ SORGULAMAK İSTİYOR
İngiliz polisi, kamu güvenliğini sağlamak için kendisine şüpheli görülmese de istediği kişiyi durdurup sorgulama yetkisi verilmesini istiyor. Hükümet nezdinde lobi çalışması yapan İngiliz polisi yöneticileri, özellikle 2012 Olimpiyatları öncesinde ve sırasında muhtemel terör saldırılarının önlenebilmesi için polise geniş yetkiler veren yeni bir yasanın gerekli olduğunu düşünüyor. Daha önceki İşçi Partisi Hükümeti, çıkardığı bir yasayla polise istediği kişiyi sokakta durdurup sorgulama yetkisi vermişti. 

Avrupa Birliği, insan haklarına aykırı bulduğu için bu yıl kaldırılan yasanın yeniden gündeme gelmesinin, ülkedeki Müslüman örgütlerin tepkisine yol açması bekleniyor. Polis, önceki yasanın kendisine verdiği yetkiyle özellikle Müslümanları terminal ve havaalanlarında durdurup saatlerce sorgulayabiliyordu. 

ETNİK VE DİNİ AYRIMCILIĞA YOL AÇACAK
Etnik ve dini ayrımcılık tartışmalarını yeniden gündeme getirecek olan yasa talebiyle ilgili olarak Londradaki Kings Collegedan Kriminoloji Profesörü Ben Bowling, polise verilecek yetkiyle etnik azınlıkların hedef alınacağı uyarısında bulundu. Bowling, polisin daha önce kendi inisiyatifini kullanarak ırkçı ayrımcılığa yol açtığını kaydederek, polisin etnik azınlıkları hedef almayacağının kesinleştirilmesi gerektiğini söyledi. 

Polisin istediği yetkilerin yasalaşmasına koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokratların nasıl cevap vereceği ise henüz bilinmiyor. Muhalefette iken hem bugünkü iktidar ortağı Muhafazakar Parti ve Liberal Demokratlar da, polisin rastgele insanları durdurup sorgulamasını eleştirmişti. 

MÜSLÜMANLARA KARŞI LİNÇ KAMPANYASI
İngilterede özellikle 7 Temmuz 2005 tren bombalamalarından sonra Müslümanlara yönelik gerek siyasette gerekse medyada bir kampanya başlatılmış ve Müslüman topluma terörü beslediği suçlaması yöneltilmişti.

Exeter Üniversitesinin yayınladığı bir raporda İngiliz Müslümanlarının küçük bölgeler başta olmak üzere ülke genelinde tehdit ve saldırılara maruz kaldığı ve polis ve siyasetçilerin buna kayıtsız kaldığı ortaya konulmuştu. 

Raporda, normalde ağır suç olarak görülen saldırıların Müslümanlara yönelmesi halinde bunun normal karşılandığı ve birçok saldırının resmi kayıtlara bile geçmediği belirtilmişti. Raporda, Müslümanlara yapılan saldırılara örnek olarak da burkalı bir kadının kızının önünde yumruklanması gösterilmiş ve olayın hiçbir şekilde resmi kayıtlara geçmemesi eleştirilmişti.

YENİ AKİT

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.