banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Kent Ormanı projesi kapsamında, arazilerinin imara verilerek el konulmaya çalışıldığını iddia eden Kayapınar ilçesine bağlı Talaytepe Mahallesi (köyü) sakinleri, arazilerinin ellerinden alınmak istendiğini belirttiler.

Köylerinin 150 hanelik olduğunu söyleyen köy sakinlerinden Mahmut Bakır, evlerinin mahkemelik olduğunu ve mahkemeyi kendilerinin kazandığını söyleyerek, buna rağmen belediyenin köylerine el koymak istediğini dile getirdi.

“İnsanların mallarını zorla almak istiyorlar”

Belediyenin kendilerine ‘köyü zorla yıkacağız’ dediğini ifade eden eden Bakır, “Bakın tarlalarımıza yeni tohum attık, buğdayımız çıkmak üzeredir. Belediye, polisleri toplayarak, kepçe ve greyderlerle buraya gelmiş. İnsanların mallarını zorla almak istiyorlar, bunlar böyle alışmışlar. Bu adalet midir? Allah bunu kabul eder mi? Biz 300 yıldır bu topraklarda yaşıyoruz. Topraklarımızı belediyeye vermemizi Allah kabul eder mi? Bize, ‘Bu köyü zorla sizden alacağız. Bu köy Ermenilerin köyüdür’ diyorlar. Ama biz yıllardır bu topraklarda yaşıyoruz ve bizim tapularımız vardır.” dedi.

“Bize ‘HDP’ye oy vermediğiniz için sizi haritadan sileceğiz’ diyorlar”

Dedelerinin geçmişte kendi alın teriyle bu arazileri aldığını söyleyen köy sakinlerinden Mehmet Emin Gün ise şöyle konuştu: “HDP’ye oy vermediğimiz için bize ‘Biz Talaytepe Mahallesini haritadan sileceğiz’ diyorlar. Bunu Büyükşehir Belediyesi ve Kayapınar Belediyesi, yani HDP söylüyor. Biz de Kürt olduğumuzu söylüyoruz. Bizim Kürtlüğü savunduğumuz kadar siz savunamazsınız. Bizim köyden HDP’ye hiç oy çıkmadı. Çıkmadığı için gelip, ‘Bize oy vermediğiniz için sizi haritadan sileceğiz’ diyorlar.”

“Devlet bize destek vermiyorsa bıraksınlar biz hakkımızı savunalım”

Yetkililere seslenen Gün, “Bizim talebimiz, diyoruz ki gelin anlaşalım, bari evlerimize karışmayın. Mahkemelik olan arazilerimizi bizden alıyorlar, bizimle muhatap olmuyorlar. Bunu özelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na söylüyorum. Neredesiniz? 13 senedir sayemizde iktidarsınız, bu Güneydoğu'da size oy veriyoruz, neden gelip bizi desteklemiyorsunuz? Polislerinizi öne verip bırakmıyorsunuz hakkımızı savunalım.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Belediyenin ‘Biz bu Taleytepe Mahallesini haritadan sileceğiz’ sözünü hatırlatan Gün, “Madem böyle neden Erdoğan gelip bizi desteklemiyor? Siz devletsiniz, her şey elinizdedir. Bize kısaca, ‘Siz devlet yanlısısınız, siz İslamcısınız sizi bu köyden yok edeceğiz, nereye gidiyorsanız gidin’ diyorlar. Devlet neden bize sahip çıkmıyor. 150 haneli köyde binlerce insan yaşıyor. Tamam, HDP bize düşmandır. Devlet bizden ne istiyor? Neden bize sahip çıkmıyor? Devlet bize destek vermiyorsa bile bıraksınlar biz hakkımızı savunalım.” diye konuştu.

Köylerinin tapusunun olduğunu söyleyen Yasin Bakır, projenin altında büyük bir rantın olduğunu ifade ettiler.

“Bu köyün tapusunu dedelerimiz 1945’te almış”

Köyün dedeleri, babaları tarafından 1942 yılında satın aldığını, 1945’te de tapusunu alındığını vurgulayan Bakır, “Aynı zamanda satış sözleşmesi de vardır. Köyün eski sahibi 1960 yıllarında köyün bir kısmını satmamışım diye dava açmıştı. Burası 11 parseldir. Yaklaşık 7 bin 500 dönüm arazidir. Mahkeme kararı Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay ‘bu arazilerin sahibi vardır, tapuludur’ dedi. Belediye burada vakıfla birleşerek 2 bin 10 dönümlük arazimizi aldılar. Diğer arazilerin davası mahkemededir. Mahkeme devam ettiği halde gelip arazilerimizi alıp işgal ediyorlar. Mahkemelerimiz karar verdikten sonra arazilerimizi kim alıyorsa alsın ama hâlâ mahkeme sonuçlanmadan arazilerimizi alıyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Kadastro memurlarını gönderip yerinde tespit etsinler”

Bakır, son olarak şunları konuştu: “Bunun altında büyük bir rant vardır. Buraları alıp kent ormanı adına dış ülkelerden para alıyorlar. 2 etapta encümen kararıyla orman kente çıkarıp kendi adamlarına peşkeş çekiyorlar. Yetkililere çağrımız, devlet büyüklerimizden ricamız buraya bir el atmalarıdır. Araştırmacılar, kadastro memurlarını gönderip yerinde tespit etsinler.” (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.