banner2
Öne Çıkanlar Diyarbakır URFASPOR İstanbul Birecik kasap Nazlı Kurt

HDP'nin sokak çağrısı halktan karşılık bulmadı

HDP’nin Kobani bahanesiyle Türkiye genelinde yaptığı eylem çağrısının ardından özellikle Doğu ve Güneydoğu’da birçok ilde HDP/PKK yandaşları sokaklara indi.

HDP yetkililerinin ‘Kepenk kapatma eylemi yapılmayacak’ söylemine rağmen PKK/HDP’liler tarafından esnafın tehdit edilerek kepenk kapatmaya zorlanması esnaf tarafından HDP’nin ikiyüzlülüğü olarak yorumlandı.

Katılımı çok göstermek için çekilen fotoğraflarla oynandı

Bugünkü HDP/PKK’lilerin sokak eylemleri, 6-7 Ekim olaylarının aksine daha sönük geçti. Bunun sebebinin ise bölge halkının kaos istememesi ve provokasyonlara pirim vermemesi olarak yorumlandı.

Diyarbakır, Batman, Van, Ağrı, Hakkari, Şırnak ve Muş gibi illerde yapılan eylemlere sadece birkaç bin kişinin katılması eyleme katılımın düşük kaldığını gösterdi. Diğer iller de ise HDP tarafından yapılan ‘Sokağa inin!’ çağrısının karşılıksız kalması nedeniyle sadece basın açıklamaları yapıldı. PKK/HDP çevresinin, eylemlere katılımı çok göstermek için çekilen fotoğrafların üzerinde oynayarak kendi medyası ile sosyal medyada yaydığı öğrenildi.

6-7 Ekim’de ortada olmayan polise diğer illerden destek geldi

Birçok ilde yapılan basın açıklamalarının ardından HDP/PKK yandaşları yine molotof ve taşlarla esnafı hedef aldı. 6-7 Ekim olaylarında hemen hiç sokaklarda gözükmeyen polisin, bugün aldığı güvenlik tedbirleri dikkat çekti. Özellikle Diyarbakır ve riskli iller için diğer illerden binlerce polis getirildiği öğrenildi. Diyarbakır’da ise şehre inen asker belli noktalarda teyakkuzda bekledi.

Diyarbakır esnafı kepenk kapatmadı

Dünya Kobani günü ilan eden ve halkı tepki göstermeye çağıran HDP’nin çağrısından sonra Diyarbakır’ın özellikle Bağlar, Yenişehir, Sur ilçelerinde tehdit ile esnafa kepenk kapattırmak isteyen PKK/HDP’li çeteler umduğunu bulamadı. Kepenklerinin kapattırılmasına yönelik baskılara aldırış etmeyen Diyarbakır esnafı sabah kepenklerini açtı.

Diyarbakır’ın İstasyon Meydanı’ndan yürüyüşe geçen grup, Emek caddesinde esnaf ve vatandaşlara taş ve Molotof atınca polis müdahale etti. Kızılay, Kuruçeşme, Bağlar Dörtyol, Göçmenler ve Sento caddelerinde polisle çatışan göstericilere polis, gaz bombası ve TOMA’larla müdahale etti. Ara sokaklara kaçan birçok gösterici polis tarafından gözaltına alındı. Yine 15.30 sıralarında Sento caddesinde toplanan HDP/PKK’liler taş ve molotoflarla polise saldırması sonucu polis göstericilere müdahale etti. Şehir merkezinde de yer yer olaylar yaşandı.

Ergani esnafı kepenklerini kapatmadı

PKK/HDP’nin Kobani yürüyüşü sebebiyle tedirgin olan bazı bölgelerde ise kepenkler açılmazken Ergani esnafı kepenklerini açık tuttu. Sabahın erken saatlerinde ilçeye gelen çevre köylüler, dükkânların açık olması ile alış verişlerini yaparak ihtiyaçlarını giderdiler.

Batman’da gösteriler sessiz geçti

HDP tarafından Bağlar Mahallesi Koçerler Bulvarı'nda Kobani için yürüyüş ve miting düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüş sırasında polisin geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. Burada da taşkınlık yapan grup vatandaşlar ile polisi taşladı. Basın açıklamasının ve yürüyüşün ardından grup sessizce dağıldı.

Van’da da olay çıkmadı

Van’daki Kobani eylemi Musa Anter Parkı'nda yapılan basın açıklamasıyla olaysız bir şekilde son buldu. Van'ın en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi, Van Valiliği, AK Parti binası gibi noktalarda polis ve asker birlikte nöbet tuttu.

Mardin esnafı kepenk kapatmadı

Halkı sokağa çağıran HDP, Mardin’de umduğunu bulamadı. Mardinlilerin, 1 Kasım'ı Dünya Kobani Günü ilan ederek halkı tepki göstermeye çağıran HDP'nin çağrısına uymayarak normal hayatlarına devam ettikleri görüldü. Mardin merkez Artuklu ilçesi esnafı sabah saatlerinde işyerlerine giderek kepenklerini açtı. Halk ise gündelik hayatlarına devam etti.    

Bu arada Mardin merkez Artuklu ilçesi Yenişehir Mahallesi Vali Ozan Caddesi üzerinde bulunan özel bir bankanın 7/24 hizmet vermesi gereken ATM cihazının kepenklerini kapatması ise dikkat çekti. Para çekmek için ATM önüne gelen Mardinliler karşılaştıkları tabloya tepki gösterdiler.

Muş'ta olay çıkartan göstericiler gözaltına alındı

Kobani bahanesiyle Muş Belediye Meydanı’nda toplanan PKK/HDP yandaşları, slogan atarak Cumhuriyet caddesinden yürümeye başladı. Karayolları kavşağına kadar yürüyen göstericiler, buradan şehir merkezine yönelmek isteyince, polis gaz bombası ve TOMA’larla müdahale etti.

Müdahale sonrası dağılarak ara sokaklara kaçan göstericiler, apartman ve iş yerlerine saklanmaya çalıştı. Olaylar sonrası çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

HDP’nin sokak çağrısı Ağrı’da karşılık bulmadı

HDP’nin Kobani bahanesi ile yaptığı sokağa çıkma çağrısı Ağrı’da karşılık bulmadı. Diyadin ilçesi dışında Ağrı merkez ve 6 ilçede esnaf kepenk kapatmadı. HDP’nin etkin olduğu iddia edilen Doğubayazıt ilçesi başta olmak üzere Ağrı merkezde ve diğer ilçelerde yapılan yürüyüşlerde halktan katılım olmadığı, hatta HDP’lilerin bile yürüyüşe katılmadığı öğrenildi.

Bitlis’te gösterilere katılım az oldu

Bitlis’in Tatvan ilçesinde gerçekleştirilen Kobani yürüyüşü sırasında polisin aldığı yoğun güvenlik önlemleri gözden kaçmadı. HDP’nin sokağa çıkma çağrısının ardından il, ilçe, belde ve köylerin katılımıyla ilçe DBP binası önünde basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamanın ardından grup, Cumhuriyet Caddesi boyunca yürüyüş yaptı. Yürüyüşün ardından topluluk sessizce dağıldı.

Bingöl’de de basın açıklaması yapan HDP’liler sessizce dağıldı

Bingöl BDP il binası önünde bir araya gelen 40-50 kişilik gruba hitaben basın açıklamasını DBP Bingöl İl Başkanı Halis Yurtsever, okudu. Grup yapılan basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı. Basın açıklamasına çok az kişinin katıldığı gözlendi.

Şırnak’ta göstericilere polis müdahale etti

HDP il binasında toplanan bir grup, Uludere Caddesi üzerinden yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Burada esnafı ve polisi taşa tutan guruba polis, gaz bombası ile müdahale etti. Müdahalenin ardından yüzü maskeli saldırgan grup ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Hakkâri’de ATM’ye saldırdılar

Ellerindeki pankartlarla Hakkâri belediye binası önünde toplanan kalabalık basın açıklamasının ardından binanın karşısında bulunan bir bankanın ATM’sine molotoflarla saldırdı. Saldırganlara polis müdahale etti. Müdahale ardından göstericiler ara sokaklara kaçarak dağıldı. (İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.