banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry

Harran Üniversitesi Öğrencisi ‘İnsansız Forklift Aracı’ projesi için patent aldı

 

Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylanarak patent alınan İnsansız Forklift Aracı, gerçekte arazi tipi olup, dağ, tepe ve dik yamaç gibi çok zor çıkılabilecek noktalara üzerindeki yük ile rahatlıkla tırmanabiliyor. İnsansız bir arazi aracı olması münasebetiyle birçok tehlikeli uygulamada can güvenliği endişesini ortadan kaldırıyor. Araç her türlü arazide programlanarak ya da uzaktan kontrol edilerek işlevini yerine getirebiliyor. Ayrıca askeri amaçlı da kullanılabilecek bir şekilde projelendirildi.

ASKERİ AMAÇLI BİR TASARIM
Aracın doğru akım motoru ile çalışması gibi çok sayıda teknik avantaj dışında, çevreye duyarlı bir proje olduğunu söyleyen mucit Enes Can; “Aracın savunma amaçlı uygulamalarda; örneğin askeri mühimmatların dağ, tepe gibi yüksek noktalara taşınmasında, herhangi bir arazide öncü araç olarak mayın tehlikesine karşı askerlerin korunmasında ya da ek bir düzenekle üzerine silah konumlandırıldığında karşı ateşleme ile mühimmatın korunmasında kullanılabileceğini’’ belirti.
Bölüm ve Fakülte yönetiminin, öğrenci projelerine önem vermesinden dolayı kendisinin motive olduğunu söyleyen Enes Can Şen, başarısında proje ortağı Gülşen Dikmen başta olmak üzere Adnan Atila, Halil Can Çavuşoğlu, Mustafa Kıratlı ve Abdülmelik Aydın’a teşekkür ederek bundan sonraki projelerde beraber çalışacaklarını söyledi.

ÜRETİM İÇİN “GAP YENEV” DEVREYE GİRECEK!
Enes Can’ın bu başarısından çok memnun olduğunu söyleyen Makina Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Refet Karadağ ile Makina Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Yeşilata; ‘’Mühendislik Fakültesi olarak entegre olarak büyüyoruz ve ilerliyoruz. Bu ilerlemede öğrencilerimizin teknik ve sosyal konulardaki üretkenliğinin katkısı oldukça büyüktür. Fakültemizin en önemli özelliği; üniversite giriş sınavlarındaki alınan puanlara göre nerde olduğumuzdan çok, öğrencilerimizin ülkemize hizmet yarışında nerede olduklarıdır. Bu kapsamda Enes Can, insansız forklift aracının otonom çalışmasını sağlamak için güneş enerjisiyle modüler şarj sistemine yönelik uzmanlık desteği de talep etmektedir. GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi (GAP YENEV) bünyesindeki araştırma mühendislerimizle bu konuda birlikte çalışma gibi önemli bir fırsatı olacaktır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.