banner2
Öne Çıkanlar Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şanlıurfa Balıklıgöl Kurtuluşspor Beziki Derneği Paylaşan Eller

Halıcı Pazarı duacısı Cuma Akkuş vefat etti

 

Halıcılar (Sipahi) pazarını esnafını üzen haber bu sabah geldi. 87 yaşındaki Cuma Akkuş fenalaşarak hayata veda etti.

Cenazesi öğle namazında Haleplibahçe’de bulunan Kardeşler camiinden kaldırılarak Bediüzzaman aile mezarlığına defnedilecek.

Taziyesinin ise Akabe Mahallesinde bulunan Ahmet Rufai Taziye evinde yapılacağı bildirildi.

 

HER SABAH DUA YAPTIRIRDI

Bilindiği gibi Şanlıurfa'da, Sipahi Pazarı esnafı, yüzlerce yıllık Ahilik geleneğini yaşatmak için sabahları çarşıdaki iş yerlerini dualar eşliğinde açıyor.

1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde Urfa Valisi Behram Paşa tarafından ticaret için Gümrük Hanı'na gelenlerin hayvanlarının barınması için yaptırılan daha sonraki yıllarda el işi ürünlerinin satıldığı merkez haline gelen çarşı, restore edildikten sonra Halıcılar Çarşısı olarak kullanılmaya başlandı.

Günümüzde de Ahilik geleneklerinin yaşatılmasına çalışılan çarşıda, esnaf tellalların yaptırdığı duayla güne başlıyor.

İş yerlerinin önünde toplanan esnaf, ellerini kaldırarak yüksek sesle dua ediyor. Fatiha suresinin okunmasının ardından duaya devam eden esnaf, tellalın yöresel ağızla ve yüksek sesle okuduğu, “Yarabbi hayırları fethedesen, şerleri defhedesen. Münkır, münafık zalımın şerrinden hefzemin edesen. Gözedin kefili, almadan parasını vermeyin malı, hercı unutmayın, cümleten hayırlı işler” diyerek dua yaptıran Cuma Akkuş hayata veda etti.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.