banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Hakim-savcıya ayrı kapı
AB Komisyonu, Virginia Üniversitesi'nden Prof. Thomas Giegerich ile İtalyan Hakim Luca Perilli'ye Türk yargısını inceletti. Prof. Giegerich'in 'Yargının Bağımsızlığı, Tarafsızlığı ve İdaresi' başlıklı raporunda öne çıkan başlıklar şöyle:
- DERİN GÜVENSİZLİK: Ziyaretim sırasında hükümetin, bazı barolara ve akademik çevrelerin bir bölümüne karşı derin bir güvensizlik olduğunu sezinledim. Türkiye'deki siyasi kutuplaşma aşikardır. Hükümetin güven inşası konusunda yoğun çaba sergilemesi gerekiyor.
- ERGENEKON VE BALYOZ: Ergenekon ve Balyoz darbe davaları kapsamında yürütülen cezai soruşturmalarda adaletin yerini bulmasının yanında, adaletin tezahür ettiğine de güven duyulması toplumun bütün kesimleri için çok önemlidir.
- GAZETECİ ALGISI: Özellikle gazetecilerin darbe planlarında yer aldıkları iddiasıyla kovuşturuldukları durumlarda bu soruşturmaların hükümete yönelik eleştirileri susturma aracı gibi kullanıldığı izlenimi yaratmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır.
- ACİL REFORM UYARISI: Türk yargısının reformu, siyasi manevralardan daha önemli ve acildir. Bu yüzden, herhangi bir siyasi kampın yargıyı 'ele geçirmesi' ve kendi taraftarı halinde getirmesi şeklinde yorumlanabilecek her türlü hareketten kaçınılmalıdır.
- KÖŞK'ÜN ROLÜ AZALTILSIN: Cumhurbaşkanının atama sürecindeki baskın rolünün azaltılmasını öneriyorum. Bu, özellikle, yaptığı tercihin, siyaset dışı bir kurum tarafından hazırlanan aday listesi ile sınırlı olmayan dört sandalye açısından önemlidir.
İDDİA MAKAMIYLA SAVUNMANIN YERİ EŞİTLENMELİ
İtalyan Hakim Luca Perilli de, 'Türk Yargısının Etkinliği ve Ceza Adaleti Sistemi' başlıklı raporunda özellikle mahkeme salonunda 'eşitlik' önerisi getirdi. Avukatların koltukta, savcının kürsüde oturmasını eleştiren Perilli, 'İddia makamıyla savunmanın yeri eşitlenmeli' dedi. Perilli, raporunda, adliyelerde savcı odalarıyla hakim odalarının ayrı yerlerde bulunması gerektiğini belirtti ve 'Duruşma salonuna da ayrı kapılardan girip çıkmalıdırlar' dedi.
Perilli uzun tutukluluk ve çocuk suçlu konusuna da şöyle değindi: 'Tutukluluk halinin söz konusu olduğu davalara özel önem verilmeli. CMK'da öngörülen maksimum tutukluluk sürelerine bakılmaksızın yargılama öncesi tutukluluk hiçbir şekilde makul süreyi aşmamalıdır. Çocuk mahkemelerinin ve tutukevlerinin sayısı yeterli değildir. Çocuk mahkemelerinde ortalama yargılama süresi çok uzun.
Kaynak: AKŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.