banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Urfa Haber Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri

Güneydoğulular; Bizi BDP'nin eline bırakmayın
Bölge kökenli milletvekillerinin ilgisizliğinden yakınan Güneydoğulu vatandaşlar, 'Vekillerimiz tatillerini memleketlerinde geçirsinler. Bizi BDP'nin eline bırakmasınlar' diye seslendi

Yeni Şafak Gazetesinin haberine göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM), tatile girmesiyle yoğun bir dönemin ardından dinlenme fırsatı bulan milletvekillerinin bazıları yazlık yörelerin yolunu tuttu. Ancak bu yaz Güneydoğu'dan bölge milletvekillerine anlamlı bir çağrı geldi. Yeni Şafak, Güneydoğu illerinde, halkın bölge kökenli milletvekilleri, işadamları ve bürokratlardan beklentilerini dinledi. Bölge halkı, Kürt sorununun çözümü için atılan adımların ve yatırımların milletvekillerinin bölgeye ilgisizliği nedeniyle havada kalacağından endişeli. Herkesin ortak mesajı ise, 'Bu yıl ezber bozun. Memleketinize gelin' oldu.

Yazı memleketlerinde geçirmek yerine, tatil yörelerinde geçiren bölge kökenli milletvekillerine kırgın olduklarını ifade eden vatandaşlar, sorunlarını ve taleplerini ilk elden vekillerine aktarmak istediklerini söyledi. 'Milletvekillerinin ilgisizliği bizi BDP'ye mecbur ediyor' diyen vatandaşlar, 'Bölge kökenli vekiller tatillerini memleketlerinde geçirsinler. Bizi BDP'nin eline bırakmasınlar' dedi. Vatandaşlar sadece milletvekillerini değil, bölgeden yetişen işadamı ve bürokratları da memleketlerine beklediklerini söyledi.

HALK VEKİLİNİ GÖRMEK İSTİYOR

Güneydoğu gezimizin önemli duraklarından Şanlıurfa'nın 12 milletvekili var. 10'u AK Parti, 2'si bağımsız milletvekili olarak BDP'den. Urfalı en başta Devlet Bakanı Faruk Çelik'in bir bakan olarak Urfa'dan seçilmesinin büyük bir şans olduğunu düşünüyor. Ancak buna rağmen bazı milletvekillerinin seçim bölgesine uğramadığı da şikâyetler arasında. Konuyu Güneydoğu TV Haber Müdürü Uğur Er ve seçimlerde siyasilerin kampanyasını yürüten Objektif Ajans sorumlusu Gamze Öncel'e soruyorum. Bakan Çelik'in el üstünde tutulduğunu söyleyen Er, Çelik'le birlikte önü tıkanan birçok konunun çözüme kavuşturulduğunu söylüyor. Ancak, bazı milletvekillerinin bölgeye ilgisiz olduklarını belirterek, bu durumun Kürt sorunun çözümü adına atılan adımları zedelediğine dikkat çekiyor. Er, 'Milletvekillerinin tamamı gelmiyor. Bakanımızın gayretleriyle eskisine kıyasla her ay bazı vekiller gelir. Ama Urfalı tüm vekillerini burada görmek istiyor' diyor.

RAMAZAN VESİLE OLSUN

AK Parti Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Abdulhadi Akaydın, siyasal olanakları tıkayan bir yapıyla bölgede mücadele ettiklerini söyleyerek 'Bu yüzden Edirne'de bir vekil kendi ilinde 3 gün geçiriyorsa, bizim vekillerimiz kendi illerinde 5 gün geçirmeli' diyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Mehmet Aslan ve Diyarbakır Azadi Hareketi Koordinatör Yardımcısı Muhammed Akar da aslında sorunun bölgede yaşanan yapısal sorunlardan kaynaklı olduğunu belirtiyor. Akar, bölge kökenli kökenli vekil ilgisinin halkı, tek düze siyaset anlayışından kurtaracağını ve bu sorunu çözmede bürokrat, yatırımcı ya da siyasetçinin bölgeye daha fazla gelmesinin tek başına çözüme götürmeyeceğini belirtiyor. Diyarbakırlı olup da kendi kentine uğramayanların da bu sürece olumsuz etkilediğini söyleyen Akar, 'Herkes bu duyarlılığa sahip olmalıdır. Bu vesileyle Ramazan ayı da buna vesile olsun diyorum. Ancak elbette bir ay yeterli olmaz. Ben Diyarbakırlı manevi önderleri buraya davet ediyorum. 25-30 yıllık bir iç çatışmanın ağır bedellerini ödüyoruz. Bölgeye farklı siyasi parti vekillerinin ilgisi, bölge halkının tek düze anlıyışa mahkum olmamızın önüne geçer. Hepimiz morale ihtiyaç duyuyoruz. Diyarbakırlı olup da burada olmayan herkesi buraya çağırıyoruz. Gelin birlik olalım. Yatırımlar da gelir, işsizlik de biter' diyor.

İŞADAMLARI GENÇLERE İŞ ALANLARI AÇSIN

Genel hava Batman'da da farklı değil. Batman'da Vali Yardımcısı Soner Karataşoğlu, Batman Belediye Başkanı Serhat Temel ve AK Parti Batman İl Başkan Yardımcısı Mustafa Toprak'la bir araya geliyoruz. 'Temel hak ve özgürlükler' noktasında yapılan vurgu, özgür ve barış dolu bir temenniye dönüşüyor. Batman 4 milletvekiliyle Meclis'te temsil ediliyor. 2 vekil bağımsız olarak BDP'de, diğer 2'si de AK Parti'de hizmet veriyor. Batman'ın en çok takdir ettiği isim ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek. Vali Yardımcısı Karataşoğlu önemli bir detay veriyor: 'Batman'da 5 yılda sadece 1 olay yaşandı. İstanbul'dan bile daha güvenliyiz. Burayı görmeyenler, bu önyargıyı yıkmalıdır' diyor. AK Parti Batman İl Başkan Yardımcısı Toprak ise 'İşadamlarımız elini taşın altına koysun. Gençlerimiz bu alanlarda çalışsın' çağrısı yapıyor.

SORUMLULUKTAN KAÇAN VEBAL ALTINDA

Batmanın en büyük işadamlarından Bardakçılar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şirin Bardakçı Batman'a gönül veren işadamlarından biri... Yatırımlarının tümünü Batman'a yapıyor. Yemek, inşaat, gıda ve tarım alanında faaliyet gösteren Bardakçılar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Bardakçı, 'Yaşanan gerilimin, çatışmanın son bulması için bölgeye yatırım hızla devam etmeli. Bu sorumluluktan kaçanlar büyük vebal altındadır. Sorumluluktan kaçmak bizi BDP siyasetine mahkum eder. Vekiller, işadamları bizi BDP'ye mahkum etmesin' diyor. MÜSİAD Batman Şube Başkanı Suad Özdemir ise aynı zamanda Bozooğulları Otel'in sahibi ve saygın bir ailenin üyesi olarak tanınıyor. Ağabeyi Ziver Özdemir AK Parti'nin 2 Batman milletvekilinden biri. Beni Batman'daki otelinde ağırlıyor. Söylendiği gibi Batman'da şiddetin olmadığını söyleyen Özdemir, 'Terörün ortaya çıkardığı siyasete bölgenin mahkum edilmemesi için milletvekilleri ve siyasetin bölgeye ilgisi daha fazla olmalı. İşadamları da yatırımlarıyla sorunların çözümüne katkıda bulunmalı' şeklinde konuşuyor.

 

Kahvede memleket meselesi

Diyarbakır'da bir kahvehane ama bildiğiniz gibi değil. Eski bedesten yapısı içinde yer alıyor. 1980'den sonra Diyarbakırlı aydınların buluşma noktası olmuş Şakir'in Yeri. Her akşam saat 17.00'den sonra buluşuyorlar. Akşam olunca terasta, gündüz kahvehane önünde gölgede. Öğretim görevlileri, akademisyenler, doktorlar, yayıncılar, öğretmenler... Gelenlerin tümü okumuş 'aydın çocuklar'... Yayıncı öğretmen Sıbgatullah Kaya, Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, konuştuklarımdan bazıları... Koyu sohbet dakikalar sürüyor. 'Burada siyaset yok. Huzur var. Kimlikler dışarda kalır' diyorlar. Ama bölgenin yanlış anlaşıldığı konusunda da hemfikirler.

 

AK Parti ve CHP blok oluştursun

AK Parti'nin Güneydoğu kökenli 77, CHP'nin de 15 milletvekili Meclis'te. BDP'nin bölgeden çıkardığı vekil sayısı ise 30. Bölge halkı ve siyasetçiler, AK Parti ve CHP'nin bölge kökenli vekilleriyle, Meclis tatildeyken Güneydoğu Anadolu'ya çıkarma yaparak kendini Kürtlerin tek temsilcisi olarak gören BDP'ye karşı blok oluşturmasını istedi.

 

BU ÇAĞRIYI ÖNEMSİYORUZ

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin, oldukça çarpıcı rakamlar veriyor. Kişi başı gelirin 5 bin Dolarla Türkiye ortalamasının altında olmasına rağmen, tarımsal üretimde Şanlıurfa'nın yıllık 5 milyar TL'lik yıllık tarımsal gelir elde ettiğini söyleyen Ertekin, bu nedenle çiftçinin ekonomik durumunun son derece iyi olduğunu söylüyor. Gaziantep'ten sonra bölgenin ikinci ekonomisi olan Urfa, tarımsal üretimde ilk 5'te yer alıyor. Ertekin, Bakan Faruk Çelik'in koordinasyonunda şehrin sorunlarıyla ilgilenen milletvekillerini diğer bölge kökenli vekillere örnek gösteriyor. 'Bakanımızın olması büyük şans. Tüm vekillerimiz onun koordinasyonunda hareket ediyor. Bizimle ne kadar yakın olurlarsa o kadar iyi olur. Buraya gelsinler, sıkıntıları yerinde görsünler. Şu anda büyük yatırım alıyoruz ama geçmiş yılların açığını da kapatamadık henüz. Çevre yolları bakımından zayıf. Bu nedenle bu çağrıyı önemsiyoruz' diye konuşuyor.

 

Vekillere Sıla-i rahim çağrısı

Urfa'da kilim ve halıcıların olduğu kapalı çarşı 'Tarihi Bedesten' İstanbul'daki kadar etkileyici. Ama en güzel tarafını sabah 10.00'da yakalayabilirsiniz. Esnaf satışa başladıktan birkaç saat sonra hep birlikte bereket duası yapıyor. Ahilik geleneğinin yaşayan örneğine tanık oluyorsunuz. Buradaki esnafı temsil eden Oturakçılar Odası Başkanı Ramazan Yıldız, her partiden milletvekillerine sorunların çözümü için 'sıla-i rahim' çağrısı yaptı. 35 yıllık esnaf Müslüm Saraç, kilim üstünde uyumanıza bile izin verebilir. Zaten sürekli oturulduğu için de derneklerinin adı da 'Oturakçılar' şeklinde geçiyor. DHMİ Şanlıurfa Havaalanı Müdürü Mehmet Münir Uludağ'ı antik Göbeklitepe'de buluyorum. Uludağ, 2 yıl önce 260 bin olan yolcu sayısının 500 bine dayandığını söylüyor. 'İki yılda ne oldu?' diyorum. Milattan önce 12 bin yıl eskiye dayanan Göbeklitepe yerleşim yerine olan ilginin rakamları yukarıya çekmiş olabileceğini söylüyor.

Haberin Devamı için Tıklayınız!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.