banner2
Öne Çıkanlar ABD MHP PapeAlioune Ndıaye Kırgızistan milli takımı Kökünü Kurutma Operasyonu

Şok İddia! Gümrük Han'daki ağaçları bunun için mi kesildi?

Tarihi Gümrük Hanı esnafı Belediyeye yürüdü

Şanlıurfa'da Sıkça tartışılan Tarihi Gümrük Han'daki ağaçlar ne için kesildi. Gümrük Han'daki ağaçlar ne için kesildiği günlerce tartışılmasına rağmen yetkililerden tatmin edici herhangi bir açıklama gelmemişti.
Geçtiğimiz günlerde Tarihi Gümrük Hanının içindeki yüzyıllık çınar ağaçlarının kesilmesi ve hanın butik otele dönüştürüleceği söylentilerine tepki gösteren esnaflar belediyeye yürüdü.


Kanuni Sultan Süleyman zamanında 1563 yılında Urfa Sancakbeyi Halhallı Behram Paşa tarafından yaptırılan ve binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Tarihi Gümrük Hanının içinde bulunan yüzyıllık çınar ağaçlarının kesilmesinden sonra, kendilerinden habersiz restore edilmesi ve butik otele dönüştürüleceği söylentilerine tepki gösteren esnaflar belediyeye yürüdü.

Geçtiğimiz günlerde söz konusu hanın ortasında bulunan yüzyıllık çınar ağaçlarının, tehlike saçıyor iddiasıyla gündüz vakti kesilmesi Şanlıurfa kamuoyunda tepkiye neden oldu.

Sit alanı olduğu için herhangi bir çalışma  yapılmasının mümkün olmadığı tarihi handa ağaçların kesilmesi  yargıya taşındı. Urfa Sosyal-Toplumsal Araştırmalar Derneği (USTA-DER),  Gümrük Hanında var olan çınar ağaçlarının kanunsuz ve izinsiz bir şekilde kesildiğini ileri sürerek, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Yasal sürecin başlamasının ardından harekete geçen Tarihi Gümrük Hanının bağlı bulunduğu Rızvaniye Vakfı, Eyyübiye Belediyesi ile söz konusu hanın restore edilerek korunması için bir protokol imzaladı.

Rızvaniye Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Suat Akgün ile vakıf yöneticilerinin de katıldığı protokol töreninde konuşan Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet  Ekinci, ”Gümrük hanın yeniden düzenleme çalışmaları ve yeniden işlev kazanıp hem gündüz hem de akşamları vatandaşların hizmetinde olacak şekilde projelendirip hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu çalışmaları da en kısa sürede başlatacağız.” dedi.

Daha sonra esnaf arasında tarihi hanın butik otele dönüşeceği ve ardından esnafın yerinden edileceği söylentilerinin yayılmasıyla birlikte bölge esnafı belediyeye yürüyerek tepkisini ortaya koydu. Esnaflar, Meclis üyeleriyle görüşerek yapılan protokolün iptal edilmesini istedi.

Bunun üzerine Eyyübiye Belediyesi, gelen tepkileri dikkate alarak protokolü belediye meclisinin onayına sundu. Belediye Meclisinde yapılan oylamada Rızvaniye Vakfı ile yapılan protokol reddedilerek iptal edildi.  

Rızvaniye Vakfı mütevelli heyetinin kendilerinden habersiz hareket etmesine tepki gösteren esnaflardan Hasan Karasapan, her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan yaklaşık 500 yıllık tarihi hana, esnaflardan izinsiz müdahale edilmesine tepki gösterdi.

Yapılan oylamada düzenlenen protokol için ret oyu kullanan meclis üyelerine teşekkür eden Karasapan, şöyle konuştu:

“Bir kere buradaki esnafa kimse danışmamış. İnsan bir ev bile alsa gider bir komşusuna danışır. Ama bunlar kendi aralarında böyle bir karar almışlar. Burada o kadar esnaf insan bir gelip bu insanlarla konuşmaz mı? Bizim gümrük hanında yaklaşık 60 esnaf var, bunların her birinin 5 çocuğu olsa eder 3 yüz insan. Yazık değil mi?”

Bu tür yerlerin restore edilmesinin normal olduğunu, ancak esnafa danışmadan yapılan girişimlerin yanlış olduğunu belirten Karasapan, birilerinin belediye ile halkı karşı karşıya getirmeye çalıştığını söyledi.

Hukuki sürecin başlatıldığı söz konusu tarihi hanın durumunun bundan sonra ne olacağı merak ediliyor. (Mustafa Gül/Osman Gülebak-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.