banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Gülen örgütü böyle kuruldu


Fethullah Gülen ve grubuyla ilgili devletin hazırladığı ilk istihbarat raporu, örgütün darbeye nasıl hazırlandığını gözler önüne seriyor. 17 Aralık darbe girişimine ışık tutan rapor, dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral tarafından 1999 yılında kaleme alındı. Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, İstihbarat Daire Başkanlığı ve Teftiş Kurulu'na gönderilen 'İdeolojik Değerlendirme Raporu', Gülen örgütünün örgütlenme modeli, hedefleri ve örgütün lideri Fethullah Gülen'in çelişkilerini gözler önüne seriyor. Örgütün ilk kez devlet kayıtlarına girmesini sağlayan raporun ardından Gülen, Türkiye'den ayrıldı.
Raporda, Gülen'in alışılmış din adamı profilinden uzak olduğu belirtilerek şu ifadeler kullanılıyor: 'Din adına farklı söylemleri bulunan, kimi zaman 'sfenks' kadar sessiz, kimi zaman Atatürk'ü övmeye gerek duyan, kimi zaman 8 yıllık eğitime destek verecek kadar reformcu, rejim yandaşı ve aydın bir düşünür, kimi zaman da farklı dinlerin temsilcilerine dünya barışı adına çağrılar yapacak, hatta Papa ile fikir teatisinde bulunabilecek kadar da enternasyonal yanı güçlü biri olarak görüntüler vermektedir.
ÖRGÜT MANTIĞI: HİLE MÜBAHTIR
1999 tarihli değerlendirme raporunda örgüt mensuplarının, 'baş imam' Fethullah Gülen'den aldıkları fetvalar doğrultusundaki davranışları ile kendi düşüncelerinin zıttı olanlara karşı 'hile mübahtır' yöntemi ile tedbirler geliştirdikleri yazıldı.'
GEREKİRSE KİŞİLER FEDA EDİLİR
Gülen cemaatinin devlet içindeki yapılanmasının, alışılmış örgütlenme modelinin dışında olduğunun belirtildiği raporda, örgüte göre makamların öncelikli olduğu ve kişilerin ikinci planda kaldığı vurgulanıyor. Gülen cemaatinin örgütlenme modeli ve hedefleri ilk kez resmi devlet raporlarına şu ifadelerle yansıdı: 'Kişiler makamlara tercih edilmekte ve gerekirse ya da herhangi bir nedenle güç durumda kalındığında kişiler feda edilerek yerlerine hazır tutulan, kendilerinden olan kişilerin getirilmesi için yoğun çaba sarf edilmektedir. Mümkün olmaması halinde mevcut bürokrat ya da siyasetçilere hoş görünmek suretiyle kendi tabirleriyle 'Kullanabildiğin sürece ya da sana zarar vermeyecekse istifade et' taktiği ile yönetim kademelerini kontrol altında tutmaya çalışmaktadırlar.'
EMNİYETE SIZMA HEDEFİ
Fethullah Gülen grubunun sadece dini alanda değil eğitim, basın, ticaret, para piyasası gibi alanlar ile ordu ve polis teşkilatı içinde de yoğun bir örgütlenme çalışması yaptığının vurgulandığı raporda, 'Bu faaliyetleri ilmi masumiyet kisvesi ile izah etmek mümkün değildir' ifadeleri kullanılıyor. Işık kışlalarında özenle yetiştirilen ışık süvarileri, ağabeyleri tarafından yönlendirilerek bu birimler için açılacak imtihanlara özenle hazırlanarak sızma faaliyetleri içerisine girdikleri alınan bilgilerdendir. Sızmalardan Emniyet teşkilatının en çok İstihbarat, Bilgi İşlem, Personel birimleri hedef yapılmıştır.
HABER ALMA TEŞKİLATI KURDU
Gülen grubunun Emniyet teşkilatı ve istihbarat birimlerinde örgütlenmesindeki amaç da rapora yansıdı. Gülen'in, 'Hasım cepheyi mükemel işleyen haber alma teşkilatıyla içeriden tanırken öte yandan da hasım cephenin aynı faaliyetleri kendi içimizde sürdürmesine müsaade edilmemeli' tarzında bir mantaliteye sahip olduğu vurgulandı ve istihbaratı bu nedenle ele geçirmeyi amaçladığı vurgulandı.
1999'da örgüt tespiti
Gülen grubunun örgüt deyimine uygun bir yapılanmasının oluştuğu kesindir. Belki silahlı bir cemiyetten söz etmek şimdilik mümkün değildir. Ancak, ele geçirmeyi hedeflediği devlet kurumlarından bazıları dikkate alındığında, hedefi topyekün ele geçirme şeklinde ve bu kurumların yöneticilerinin Işık evlerinde yetişen mensupları tarafından işgal edilmesiyle mümkün olacağı gerçeği kendi deyimleri ile itiraf edilmiş bir suç olarak karşımızdadır.
İki medreseden birden kovuldu
İşte o rapordan önemli tespitler:
- 40'lı yılları zemmederek gizli gizli, hem de dört yaşlarındayken annesi tarafından gece yarıları gizli olarak kaldırılarak Kur'an okuduğundan bahseden Gülen, annesinin gündüzleri de köyün kızlarına, kadınlarına Kur'an öğrettiğini söyleyerek adeta kendi kendisini tekzib ediyor.
- Farz olan tesettürü fer'i mesele olarak açıklıyor, sünnet olan sarığı ise nerede ise dinin vazgeçilmez bir öğesi gibi görüyor.
- Fethullah Gülen, Sadi Efendi'nin medresesinden atıldığı gibi, Cemal Efendi'nin Taş Mescidi'nden de kovuluyor. Fethullah Gülen, bu olayı şöyle anlatıyor: 'Taş Mescide gittim. Oranın imamı da Cemal Efendi. Bu zat aynı zamanda Seyfettin Efendi'nin ikinci bacanağı. Benim medreseye girip çıktığımı görünce, orada kalanlara 'Bu Ramiz'in oğlu buraya niçin girip çıkıyor. Sakın onu medreseye almayın' demiş. Oradan da ayrılmak zorundaydım.'
- İki senelik bir dini eğitimden sonra 17 yaşında müftülüğe talip oluyor.
SEYİT Mİ ŞERİF Mİ?
- Ortaya şecere koymamasına rağmen, hayatta olmayan ana ve babasının ağzından Seyit olduğu izlenimi uyandırmaya çalışıyor. Yani arkasından gelen cemaatine dolaylı yoldan, 'Ben Seyidim' mesajı veriyor. Nevval Sevindi'nin 1997 basımı 'Fethullah Gülen'le New York Sohbeti' adlı kitabın 23. sayfasında Hoca karşımıza bu sefer Seyit olarak değil Şerif olarak çıkarılmaktadır: 'Erzurumlu eski bir aileden olan Fethullah Gülen, soyağacı olarak bir yandan Selahattin Eyyubi'ye, diğer yandan Hz. Ali'ye dayanıyor.'
'PARALEL DEVLET FİTNEDİR'
- Adil Sönmez'in hazırladığı kitapta Fethullah Gülen'e yöneltilen sorulara verdiği cevaplar da dikkat çekici. Gülen, paralel devlet iddialarına ilişkin şu cevabı veriyor: 'Böyle bir teşkilat veya teşkilatlanmanın hayal mahsulü olduğunu söyledim. Çokları da beni devlete çok bağlı olmakla suçluyor. Mevcut devlete alternatif örgüt teşkili bir fitnecilik, bozgunculuk demektir. Böylesi bozgunculuk ve fitneden en çok kaçınan ve istikrarı en fazla müdafaa eden birisi olduğumu, beni uzaktan ve yakından tanıyan herkes bilir.'
Takiye sanatının virtüözlerinden
Raporda, örgüte yönelik başlatılan soruşturmanın ardından cemaat mensupları arasında tedirginliğin arttığı ve buna paralel olarak Gülen örgütlenmesinin temel taktiklerinden olan takiye yönteminin uygulanarak tedbirlerin artırıldığı vurgulandı. Aynı raporda 'Komiser ve komiser yardımcısı rütbesinde bulunan teşkilatımız mensuplarının örgütlenme içerisinde yoğunlukta olduğu yolunda emareler mevcut olup, bu konudaki tespit çalışmamız devam etmektedir' ifadeleri yer aldı. Saral, raporunda Gülen için dikkat çekici bir niteleme kullanıyor: 'Takiye sanatının gelmiş geçmiş en önemli virtüözlerinden biri. 'Raporun yazıldığı 1999 yılında, Gülen'in düşüncelerinden yola çıkılarak henüz evrim aşamasında oldukları ve 'devrim' aşamasına geçemediklerinin anlaşıldığı ifade ediliyor. Gülen'in Bediüzzaman Said-i Nursi'yi, 'karşı cephe'ye aksiyoner tavır almamakla suçladığı ve eleştirdiği de raporda belirtilerek, 'devleti diğer önemli mevkileriyle en üst düzeyde ele geçirmeyi amaçladığı anlaşılmıştır' denildi.
Fethullah Gülen'in, ABD'ye gitmesine neden olan raporda, 'Fotoğrafını hep kendisi çekti. Toplum görülmesi gerekeni değil, kendisinin göstermek istediğini görmekle yetindi. Bazı siyasiler onun havasından yararlandı' deniliyor.
Amaca ulaşmak için her yol mübah
- Gülen'e göre toplumun gelir seviyesi düşük ancak zeki ve çalışkan öğrencileri, okullardan özenle seçilerek ışık evlerine gelmeleri, 'ağabey' tabir edilen şahıslarca ders çalıştırılmakta ve telkin yöntemiyle cemaate kazandırılmanın ön hazırlığı yapılmaktadır.
- Gençler belli bir seviyeye geldiklerinde özel okullar ve yurtlarda eğitmek bahanesiyle evlerinden ve ailelerinden koparılarak, tarikat için ihtiyaç duyulan okullara yerleştirilmektedirler. Cemaate kazandırılan bu öğrencilerin gönderildikleri okulların veya kursların, aile ve kendi çevrelerinden uzak olmasına dikkat edilmektedir.
- 'Esnaf, tüccar ve kazanç seviyesi ne olursa olsun bütün cömertler'e seslenilmek suretiyle cemaatin giderlerini karşılamada bu kesimi ikna ederek 'silkelemektedir.'
- Gülen istenilen güce ulaşıncaya kadar geçici olarak Işık evlerinde kendi yetiştirdiği prototipler ile Müslümanlığı temsil etmeyi elzem görmektedir.
- Gülen, ülkemizde faaliyet gösteren partilerin bir çoğunu kendi etki alanına alabilmek için çaba sarf etmektedir.
Cemaatin hiyerarşik yapısı
İşte devletin 1999'da hiyerarşik şemasını tespit ettiği Gülen örgütü:
- İstişare Grubu: 7 kişiden oluşur. Başkanlığını Fethullah Gülen yapar
- Dünya İmamı: İstişare grubundan biridir. Görevi dünyadaki bölge ve ülke imamlarını atamak, istişare sonucu alınan kararları uygulamaktır.
- Coğrafi Bölge İmamı: Bir dünya coğrafi bölgesinden sorumlu olan kişidir
- Ülke imamı: Bir ülkenin tamamından sorumlu olan kişidir
- Bölge İmamı: Bir coğrafi bölgeden sorumlu kişidir.
- İl İmamı: Bir ilin tamamından sorumlu olan kişidir
- İlçe İmamı: İlçenin tamamından sorumlu olan kişidir
- Semt İmamı: Semtten sorumlu kişidir
- Mahalle İmamı: Mahalleden sorumlu olan kişidir
- Ev İmamı: Evden veya yurttan sorumlu olan kişidir.
- Serrehberler
- Belletmenler
- Öğrenciler ve cemaat mensupları
Raporda, örgütün emniyetteki yapılanması da isimleriyle yer aldı
1) Emniyet Amiri Hakan Ö. Personel D. Bşk.
2) Emniyet Amiri Mehmet T. Personel D. Bşk.
3) Kom. Yrd. Murat D. Personel D. Bşk.
4) Kom. Yrd. Bahattin T. Personel D. Bşk.
5) Kom. Yrd. Hakan T. Personel D. Bşk.
6) Komiser Adnan Ö. Personel D. Bşk.
7) Komiser Gaffur Y. Personel D. Bşk.
8) Komiser Fazlı G. Personel D. Bşk.
9) Komiser Muzaffer B. Personel D. Bşk.
10) Komiser Cem T. Personel D. Bşk.
11) Başkomiser Ruhi Y. Eğitim D. Bşk.
12) Komiser Yılmaz A. TEM. D. Bşk.
13) Komiser Mehmet A. Personel D. Bşk.
14) Komiser Erkan D. Personel D. Bşk.
15) Komiser Murat K. Personel D. Bşk.
16) Komiser Adem B. Diyarbakır Pol. Okulu
17) Başkomiser Necmettin U. Diyarbakır Pol. Okulu
18) Başkomiser Yesari V. Diyarbakır Pol. Okulu
19) Komiser Gafur Y. Elazığ Pol. Ok.
20) Komiser Erdoğan S. Elazığ Pol. Ok.
21) Komiser Sebahattin P. Elazığ Pol. Ok.
22) Komiser Aydın D. Elazığ Pol. Ok.
23) Komiser Selçuk Ö. Elazığ Pol. Ok.
24) Komiser Adem Y. Elazığ Pol. Ok.
25) Komiser Eyüp D. Elazığ Pol. Ok.
26) Komiser Hüseyin K. Elazığ Pol. Ok.
27) Komiser Cihan A. Elazığ Pol. Ok.
28) Komiser Yusuf S. Polis Koleji
29) Komiser İsmail Ö Polis Koleji
30) Komiser Muharrem S. Polis Koleji
31) Başkomiser Oktay K. Polis Akademsi
32) Başkomiser Tahsin P. Polis Akademisi
33) Komiser Gürbüz P. Polis Akademisi
34) Başkomiser Halil S. Adana Polis Okulu
35) Komiser Uğur Ş. Erzurum Polis Okulu
36) Komiser İbrahim A. Erzurum Polis Okulu
37) Komiser Halil A. Erzurum Polis Okulu
38) Komiser Hasan B. Erzurum Polis Okulu
39) Komiser Erdoğan E. Eğitim D. Bşk.
40) Komiser Hasan B. Eğitim D. Bşk.
41) Komiser İbrahim E. İdari ve Mali İş. D. Bşk.
42) Komiser Yrd. Ali A. Personel D. Bşk.
43) Kom. Yrd. Hüseyin G. Personel D. Bşk
45) Komiser Yrd. Ersin T. Personel D. Bşk.
46) Komiser Yrd. Murat Y. Personel D. Bşk
47) Komiser Yrd. Cafer K. Personel D. Bşk
48) Komiser Yrd. Köksal D. Personel D. Bşk
49) Komiser Yrd. Yusuf İ. Personel D. Bşk
50) Komiser Yrd. Hasan A. Personel D. Bşk
51) Komiser Yrd. Abdurrahman K. Personel D. Bşk
52) Şube Müdürü Fuat Ö. Personel D. Bşk
53) Emniyet Amiri Ramazan A. Personel D. Bşk
54) Başkomiser Uğur A. Personel D. Bşk
55) Komiser Yrd. İsmail O. Personel D. Bşk
56) Komiser Sedat P. Personel D. Bşk
57) Başkomiser İsmail U. Personel D. Bşk
58) Komiser Dursun G. Personel D. Bşk
59) Komiser Yrd. Ahmet Y. Personel D. Bşk
60) Komiser Yusuf B. Personel D. Bşk
61) Komiser İhsan Ö. Personel D. Bşk
62) Komiser Ömer Ç. Personel D. Bşk
63) Komiser Yrd. Ömer A. Personel D. Bşk
64) Komiser Erkan D. Personel D. Bşk
65) Komiser Yrd. Hasan A. Personel D. Bşk
66) Komiser Osman Ş. Personel D. Bşk
67) Komiser Tahsin D. Personel D. Bşk
68) Komiser Yrd. Yavuz P. Personel D. Bşk
69) Komiser Yrd. Erdal S. Personel D. Bşk
70) Komiser Yrd. Ersin C. Personel D. Bşk
71) Komiser Yrd. Ferhat G. Personel D. Bşk
72) Komiser Yrd. Rakkas A. Personel D. Bşk
73) Komiser Yrd. Yılmaz A. Personel D. Bşk
74) Komiser Yrd. Kenan B. Personel D. Bşk
75) Komiser Yrd. Eren Ö. Personel D. Bşk
76) Başkomiser Murat Y. Elazığ Polis Okulu
77) Başkomiser Mustafa E. Elazığ Polis Okulu
78) Başkomiser Murat Ş. Elazığ Polis Okulu
79) Emniyet Amiri Erkan G. TEM D.Bşk.
80) Komiser Yrd. Hasan Ş. Kaçakçılık D. Bşk.
81) Polis Memuru Muhsin P. İçişleri Bk.
82) Başkomiser Cengiz Ş. Polis Akademisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.