banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Gül füzeler için son sözünü söyledi

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Portekizin başkenti Lizbonda başlıyor. Toplantıda Türkiyeyi temsil edecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yola çıkmadan önce Türkiyenin tavrıyla ilgili önemli mesajlar verdi.

Gül, Füze kalkanı projesi tüm müttefik ülkelerin topraklarını kapsamalı. Beklentimiz Türkiyenin taleplerinin kabul edileceği yönündedir dedi.

İşte Gülün toplantı öncesi verdiği mesajlar:

TÜRKİYENİN TALEPLERİ KABUL GÖRMEZSE NE OLUR?

NATO bir savunma örgütüdür, herhangi bir tehdit, herhangi bir taciz etme örgütü değildir. Ve bütün savunulacak ülkelerin, bütün NATOnun müttefikleri ve NATOnun bütün üyeleri olması gerekmektedir, Türkiye, bu ilkesel bazda kararlarını alırken önce ulusal menfaatlerimiz, sonra da ittifak dayanışması çerçevesinde bütün bu kararları almaktadır. Bu konuyla ilgili biz Türkiye içerisinde değerlendirmelerimizi geniş bir şekilde yaptık ve bu konunun nasıl ilerlemesi gerektiği konusunda kesin net kararlarımızı NATOnun ve müttefik ülkelerin yetkilileriyle paylaştık. Beklentimiz bunların hepsinin kabul göreceği çerçevesi içerisindedir ve bu yönde de doğrusu gelişmeler söz konusudur.

TÜRKİYENİN İSLAM DÜNYASI İÇİNDE İMAJI ZEDELENİR Mİ?

Bu füze savunma sistemi 2002 Irak zirvesinden bu yana konuşuluyor. Dün başlamış değildir. Herhangi bir ülkenin zikredilmesine burada kesinlikle karşıyız. Zaten bu da kabul görmüştür. Balistik füze kimde varsa veyahut da bundan sonra kimde olacaksa, uzak, yakın kimde olacaksa buna karşı da NATO ülkelerini koruma yönünde bir savunma sistemi geliştirmektedir. Dolayısıyla biz başından beri herhangi bir ülke, İran komşumuz veya başka bir ülke, bunların bu şekilde bir hedef gösterilmesini asla kabul etmeyiz, söz konusu da değildir.

NATO-AB İLİŞKİLERİNİ ETKİLER Mİ?

Aslında bu zirvenin belki de en çok bizim açımızdan tartışmalı geçecek yanlarından birisi budur. Hatta AB ilişkileridir. Konuşmamda da söylediğim gibi 2002 yılında varılan, kabul edilmiş bir mutabakat vardır. Bu mutabakatın devam etmesini istiyoruz. Dolayısıyla ben NATO toplantısına gidiyorum, AB zirvesine gitmiyorum. Bunun da altını çizmek isterim. Burada da orada da zaman zaman NATO zirvelerinde bunları hatırlatma gereği duyarız. Burası AB zirvesi değil, burası NATO zirvesidir deriz. Dolayısıyla NATO zirvesinde NATOnun bütün üyelerinin, NATO çerçevesinde dayanışma göstermesi çok önemlidir. Bu konuda çok hassasız. Mektubumda da bu konuyla ilgili bütün düşüncelerimi, beklentilerimizi zaten üye ülkelerin başkanlarına ve genel sekretere bildirmiştim cevabını verdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Radikal gazetesine NATO bize istemediğimiz bir şey dayatıyor, biz de kabul etmek zorunda kalıyoruz diye bir durum yok. NATO, Türkiye dışında bir güç değil, Türkiye, o gücün etkin bir üyesi. Bizim mutabakatımız olmadan NATO bir karar alacak değil. Biz de Türkiyenin çıkarlarını savunuyoruz. Görüşmeler sonrası söyleyebilirim ki, mutabakata yakınız. dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.