banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Eyyübiye

Görmez: Kardeşlik edebiyatı Kürt sorununu çözmez

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kuran'da "Dillerin farklılığı Allah’ın ayetlerindendir" buyrulduğunu belirterek, Kürt sorununu çözülebilecek formülü açıkladı.

 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Diyarbakır’da ‘’Dini Yüksek İhtisas Merkezi’’ kuracaklarını bildirerek, ‘’Bu ihtisas merkezi, bölgedeki ilmi birikimle Cumhuriyet döneminde ilahiyat fakültelerinden elde edilen modern birikimi birleştirecek ve oradan toplumun tamamını kuşatacak bir maya oluşturacak’’ dedi.

 

Geçtiğimiz haftalarda kutlanan Kutlu Doğum Haftası’nın İslam dininin birleştirici özelliğinin en büyük kanıtı olduğunu vurgulayan Görmez, ‘’Diyarbakır’daki etkinliklere katılan binlerce kardeşimiz, çok önemli bir zamanda ortak inancımızın, duygularımızın bizi nasıl birbirimize bağladığını gösterdiler. Onlara gönülden teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.

 

‘KARDEŞİZ’ DEMEK SORUNU ÇÖZMÜYOR

Başkanlık olarak farklı bölgelerin farklı yapılarına yönelik, milleti esas alan kuşatıcı çalışmalar yapacaklarını bildiren Görmez, bir takım sorunların ve ön yargıların ‘’kardeşlik nutukları’’ atmak yerine ‘’kardeşlik hukuku’’ ön plana çıkarılarak çözülebileceğini vurguladı. Görmez, şunları kaydetti: ‘’Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki Kürt kardeşlerimizle ilgili sadece kardeşlik edebiyatıyla sorunlar çözülmez. Kardeşlik hukukuna vurgu yapmak gerekiyor. Yani din kardeşliğinin getirdiği bir hukuk var. Bence eskiden olduğu gibi havadan ‘biz kardeşiz’ bildirileri atmak hiçbir zaman çözüm olmamıştır. Bilakis onlar da biz de kardeş olduğumuzu biliyoruz. O kardeşlik hukukunun ne olduğunu, karşılıklı oturup konuşmamız lazım. Kardeşlik ahlakı diye bir şey var. Kardeşlik hukuku, kardeşlik ahlakı bütün tarafların dikkate alması gereken bir hukuk ve ahlaktır. Kardeşlik hukuku tek taraflı çiğnenmiyor. Kardeşlik hukukunu sadece Diyarbakır’da ve Hakkari’de değil aynı oranda İstanbul’da Edirne’de, Bursa’da, Mersin’de de anlatmamız gerekiyor.’’

 

‘BİR DİLİ İNKAR AYET’İ İNKARDIR’

İslam’ın dilinin evrenselliğine işaret eden Görmez, dinin temel kavramlarının Türkiye’de konuşulan tüm dil ve lehçelerde aynı olduğunu vurgulayarak, ‘’Müsaade edin her kim ki o kelimeler arasında hangi bağı kurmak istiyorsa rahat ve özgürce kurabilsin. Kur’an-ı Kerim’de ‘dillerinizin farklılığı, Allah’ın ayetlerindendir’ diye buyruluyor. Rabbimiz, ‘sizin dillerinizin farklılığı, benim yeryüzündeki ayetlerimden birisidir’ diyor. Yani Kur’an’ın bir ayetini inkar etmek ne ise Allah’ın bize verdiği diğer bir ayeti inkar etmek de odur. Bunun izahı yok’’ dedi.

 

DİYARBAKIR’A YÜKSEK İHTİSAS MERKEZİ

DİYANET İşleri Başkanı Görmez, geçen sene TBMM’de kabul edilen Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası ile kendilerine yurt genelinde 7 ‘’dini yüksek ihtisas merkezi’’ kurma yetkisi verildiğini hatırlattı.

 

Dini yüksek öğrenim gören personelin uzmanlaşması amacıyla hizmet içi eğitim verilecek, müftü yetiştirecek dini yüksek ihtisas merkezlerinden birinin kurulması çalışmalarını başlattıklarını bildiren Görmez, şunları kaydetti: ‘’İlk Dini Yüksek İhtisas Merkezi’ni Diyarbakır’da kuracağız. Devlet Su İşlerinin oradaki eski yeri, arsasıyla tamamen bize tahsis edildi. İnşallah Türkiye’de en önemli dini yüksek ihtisas merkezinin çok kısa süre içinde temelini atacağız. Bu ihtisas merkezi bölgedeki ilmi birikimle Cumhuriyet döneminde ilahiyat fakültelerinden elde edilen modern birikimi birleştirecek ve oradan toplumun tamamını kuşatacak bir maya oluşturacak bir çalışma olacak.’’

 

İMAMLARA MEZHEP EĞİTİMİ 

Şafii ilmihali hazır

Bölgedeki vatandaşların büyük bir kısmının Şafii mezhebine mensup olduğuna dikkati çeken Görmez, bölgedeki görevlilerin şafii fıkhına vakıf olması için de çalışmalar yapıldığını belirtti. Görmez, başkanlık olarak Şafii mezhebinin inanç esaslarıyla ibadet bilgilerinin yer aldığı ilmihal hazırlayarak, din görevlilerine gönderdiklerini söyledi.

STAR GAZETESİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.